Voorsmaakje

Dit boek gaat over late liefde. Echter niet over de liefde van mensen die reeds twintig jaar of meer, samenzijn. Al dan niet gelukkig. Omdat dit soort liefde hoe dan ook van een totaal andere orde blijft. Wat hier volgt, gaat over hen die rond de middenleeftijd en later, opnieuw alleen komen te staan of nog steeds alleen zijn. Het betreft hier veelal emotioneel beschadigde mensen die desondanks durven kiezen voor een nieuwe start en zich daarom in de jungle van de singlemarkt wagen. En ja, het woord ‘jungle’ staat hier helaas helemaal op zijn plaats. De markt wemelt immers van bezoekers die we kunnen opdelen in twee grote groepen. Groep één bestaat uit mensen die hongeren en dorsten naar een passende partner, de potentiële prooien, zeg maar. Groep twee daarentegen kan omschreven worden als een bonte verzameling weifelaars, parasieten, emotionele pubers en geoefende charmeurs of allumeuses. Gewapend met ervaring, list en raffinement proberen deze jagers bewust of onbewust, in te spelen en/of munt te slaan uit de emotionele kwetsbaarheid van groep één. Wat, alles wel beschouwd, verrassend vaak lukt. En ik kan het weten, want ik werd zelf ook te grazen genomen. Zelfs meer dan eens.

Mensen die tientallen jaren lang met dezelfde partner leven en ook zij die spelenderwijs tegen een nieuwe liefde oplopen, bevinden zich ontegensprekelijk in een wel zeer comfortabele positie. En hebben als buitenstaander derhalve geen of slechts een vaag idee van hoe het er in die jungle werkelijk aan toe gaat. Tot ook zij, door een speling van het lot, op een dag van buitenstaander naar insider worden gekatapulteerd. En al snel ontdekken dat op zoek gaan naar een late liefde, gelijk staat met beginnen aan een lange, avontuurlijke reis naar een onbekend land waar meedogenloze wetten heersen. Een land ook waar instincten, gevoelens, herinneringen, conditioneringen en vooral nederlagen, hoogtij vieren. De tocht vergt moed en uithoudingsvermogen. Om van de vechtlust en het incasseringsvermogen nog maar te zwijgen. Aangedikt met de realiteit dat het doel slechts bereikt wordt met voldoende geluk, een uiterst belangrijke factor waar geen mens vat op heeft. En niettegenstaande de trip kan mee- of tegenvallen, blijft hij onvergetelijk. Maar goed, we reizen om te leren en houden aan onze avonturen onveranderd nieuwe inzichten over. Die helaas soms bittere pillen om slikken zijn en ons dagelijks bestaan er niet bepaald gelukkiger op maken. Maar zo zit het leven nu eenmaal in elkaar.

Met dank aan Alida, An, Andre en Yvonne, Celine, Danny, Elias, Felix, Gerard, Ilona, Inge, Iris, Jacques, Jan en Suzy, Janos en Vilja, Jo, Julien, Laura, Lily, Margot, Marie, Nella, Renée, Rudolf, Veronica en Yves, die mij bereidwillig en eerlijk te woord stonden. Zonder hun getuigenissen zou dit boek niet tot stand zijn gekomen. Hun verhalen vormen de polsslag van de tegenwoordige late liefdes. Alle namen zijn om begrijpelijke redenen veranderd. De gesprekken echter zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk weergegeven