3 nuttige tools bij het daten

0

Misschien ben je nog een groentje wat betreft daten of misschien ben je reeds een doorwinterde veteraan, ongeacht je leeftijd.  Maakt niks uit want in beide gevallen wil je wellicht het liefst het potentieel van de tegenover jou zittende date ontdekken, toch? Jullie kunnen natuurlijk gewoon een eind lekker weg kletsen maar uiteindelijk is dat niet de bedoeling van een date. In welke fase jij je ook bevindt, de 3 onderstaande sleutels kunnen je wellicht helpen om de kwaliteit van een date te verhogen terwijl jij voelt dat je zinvol bezig bent tijdens die date.

1) Omtrent verwachtingen

Er gaan stemmen op die zeggen: ‘Als je gaat daten, laat je verwachtingen dan thuis en laat alles gewoon op je afkomen. Enjoy the moment.’ Iets waar vrijwel niemand volledig in slaagt. Verwachtingen koesteren als je resultaatgericht gaat daten is immers menselijk en niet meer dan normaal.  Maar het blijft wel een hele uitdaging om het beeld dat je meedraagt in je hoofd en je hart qua partner, weerspiegeld te zien in een persoon van vlees en bloed in de echte wereld. Het hebben van bepaalde verwachtingen kan nuttig zijn. En belangrijk. Zoals de verwachting omtrent hoe je wenst behandeld te worden door je date en hoe jij je voelt tijdens het gesprek. Ook een gevoel krijgen van ‘gesteund worden’ is belangrijk op voorwaarde dat je ook weet welk soort ondersteunend gedrag je verlangt.

Bovenstaande 3 verwachtingen zijn gelinkt aan je veilig kunnen voelen bij de persoon in kwestie. Probeer er zo snel mogelijk achter te komen of jouw hoop al dan niet positief ingevuld wordt in het contact met de ander. Op die manier kan je vrij vlug mensen elimineren die niet aan je basisbehoeften voldoen.

Verdere verwachtingen kunnen draaien rond normen, waarden, overtuigingen en idealen. Zie je een intensief contact wel zitten met een partner die op deze vlakken een totaal andere houding annex visie heeft? Stel jezelf deze vraag.

 

2) Omtrent grenzen aangeven

Nadat je verwachtingen hebt ontwikkeld, is de volgende stap het aangeven van je grenzen. Hoewel dit een hele klus kan zijn, is het essentieel om grenzen te stellen voor jezelf en uiteraard tegenover potentiële partners. Vaak stel je grenzen om trouw te blijven aan wie je bent en om die mensen in je leven te houden die waardevol zijn én je grenzen respecteren. Geef potentiële partners de kans om aan de weet te komen wat je wilt of nodig hebt om je vervuld te voelen. Als je deze grenzen niet stelt en ook daadwerkelijk bewaakt, kan je in situaties terechtkomen waarin jij je ongemakkelijk, ondergewaardeerd of zelfs onveilig voelt. Je grenzen aangeven en bewaken, zijn prima manieren om de positieve interactie te vergroten met iedereen met wie jij in de toekomst meer tijd wilt doorbrengen. Zoals bijvoorbeeld ook een potentiële partner.

 

3) Omtrent communicatie

Je hebt nagedacht over je verwachtingen over hoe je behandeld wilt worden, en je hebt de manier gevonden om die verwachtingen te versterken via het stellen van je grenzen. Maar hoe breng je dit alles nu over op je datingpartner van dienst. Laten we het daarom even hebben hoe je over deze verwachtingen en grenzen communiceert. Te vaak veronderstellen we dat anderen tegemoet zullen komen aan onze verwachtingen zonder dat we er over spreken. Zonder dat we de tijd genomen hebben om er expliciet met hen over te praten.

En natuurlijk vindt iedereen het fijn dat anderen gewoon voelen, raden, ruiken op welke manier we willen behandeld worden omdat we vriendelijkheid, liefde en respect verdienen. Helaas is dat whishfull thinking. Wij, mensen zijn doorgaans niet helderziend. Daarom zullen we wel degelijk een gesprek moeten voeren over de manieren waarop we graag vriendelijkheid, liefde en respect ontvangen. Door dit gesprek open en eerlijk te voeren, leg jij je verwachtingen en grenzen vast. Hierdoor vergroot je de kans op een positieve ervaring voor jou en je date.  Want de ander kan erin meegaan en vervolgens over zijn of haar behoeften praten. Of ook niet. En als je goed toekijkt, luistert, op details let en je radar laat werken, kom je snel aan de weet of je potentiële partner het in zich heeft om je te geven wat je wenst. En omgekeerd, dat spreekt vanzelf.

Indien je zo te werk gaat, zal je na verloop van tijd in staat zijn om relatief snel  af te tasten of je date al of niet relatiemateriaal kan zijn voor jou.

Ook goed om weten:  de 5 talen van de liefde    –     10 uitspraken van mannen op een 1ste date nader bekeken    –    Hoe herken je een passende partner?

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer