3 soorten datingpartners waar je maar beter geen energie in stopt

0

Niettegenstaande daten verrijkend kan zijn, volgen hier toch nog een paar tips om het kaf van het koren te scheiden op datingvlak. Want je kunt best wel een goeie tot zelfs zeer goede date hebben met iemand die helaas geen relatiemateriaal blijkt te zijn. Want dat zijn twee totaal verschillende zaken. Omdat niet iedereen in de wieg is gelegd om op termijn een betrouwbare, standvastige partner te worden. Maar hoe kom je dat aan de weet?

Jenna Birch legt in haar boek “The Love Gap” uit hoe we op het verkeerde been kunnen gebracht worden door bepaalde dates. Alles gebeurt natuurlijk min of meer onbewust aan beide kanten en daarom is het goed om deze realiteit in gedachten te houden tijdens je datingparcours. Dan gaat de alarmbel des te sneller rinkelen en hoef je er verder geen tijd en energie meer in te stoppen.

Hieronder vind je 3 vaak voorkomende soorten kandidaat-partners waarmee je maar bitter weinig kan beginnen op relatievlak. Omdat je er maar niet verder mee raakt. En dit fenomeen doet zich zowel voor bij 20-ers als bij 70-ers en op elke leeftijd ertussenin.

De “bijna partner”

Dit is iemand die zelfs na een aantal leuke dates of meer uitgebreide ontmoetingen nog steeds een raadsel blijft voor jou. Telkens als jij denkt dat je dichter tot elkaar gekomen bent, creëert hij of zij weer afstand. “Bijna partners” houden wel contact met jou, maar enkel wanneer zij er zin in hebben.

Zo herken je een “bijna partner”:

  • Jullie hebben een goede tot prima verstandhouding. Maar de nadruk ligt hier op vriendschap. De fysieke kant van de zaak primeert niet. Jullie kunnen wel in bed verzeilen, maar op één of andere manier belanden jullie daarna steeds weer in de vriendenzone. Omdat de juiste emotionele component om “samen” verder te groeien, hier ontbreekt.
  • Hij of zij doet date-achtige dingen met jou. Zoals een etentje voorzien of subtiel flirten. Zo subtiel dat jij je soms afvraagt: was hij/zij nu aan het flirten met mij of niet?
  • Hij/zij doet dingen die gelinkt worden aan koppels. Zoals samen een nieuw servies uitzoeken voor zichzelf of voor jou, je helpen bij het ineen knutselen van een Ikea meubel. En soms laat hij of zij wel eens alles vallen om tijd door te brengen met jou. Maar als het te warm wordt, houdt de “bijna partner” weer een tijdje de boot af en lijkt hij of zij opnieuw afstandelijk te worden. Of zelfs via mail of gsm moeilijk bereikbaar. Zogezegd wegens te druk op het werk, snap je?
  • Hij/zij kan zich in gezelschap voordoen als je partner. Zelfs in die mate dat je vrienden en familie denken dat jullie een echt paar vormen. Wat uiteraard niet zo is.

Deze verhouding kan uitgroeien tot meer, want de wonderen zijn de wereld niet uit.  Maar maak jezelf asjeblieft vooral geen blaasjes wijs. De kans dat de ander ooit romantische en/of diepgaande gevoelens voor jou zal krijgen, is hier uiterst miniem.

De “verdwijnpartner”

In tegenstelling tot de “bijna partner” die steeds in je leven zal blijven (al is het dan op een veilige afstand) kan de “verdwijnpartner” plots en definitief alle banden met jou doorknippen. Pas nadien valt je euro. Er waren wel degelijk voortekenen die deze verdwijntruc aankondigden, maar die heb jij gewoon over het hoofd gezien.

Zo herken je een “verdwijnpartner”:

  • Je krijgt maar geen hoogte van hem of haar. Omdat de verdwijnpartner een muurtje om zich heen bouwt door zijn emoties te onderdrukken of op te zouten. Ook gedraagt hij of zij zich vaak heel ontwijkend. Dit alles ondanks het feit dat jullie veel zaken gemeen hebben en er zelfs vaak dezelfde mening op na houden over mensen en dingen.
  • Je komt erachter dat de verdwijnpartner van plan is om zijn of haar leven om te gooien. Zoals verhuizen naar een andere provincie, van job veranderen of voor eigen rekening gaan werken. Hij/zij bespreekt graag hoe dit gegeven jullie relatie zal beïnvloeden.
  • De verdwijnpartner heeft het duidelijk moeilijk om blij te zijn met jouw successen. Vooral als hij of zij gefrustreerd is omdat de eigen doelen maar niet of te traag bereikt worden.

Dit soort partner geeft meestal geen uitleg vooraleer hij/zij het contact met jou verbreekt. Dit soort partner kan ervan overtuigd zijn geraakt dat deze intenser wordende relatie niets voor hem of haar is. Of dat jij beter simpelweg verdient. Hoe dan ook, verwijder een dergelijke partner onmiddellijk uit je hoofd, hart en sociale media en mik liever op iemand met meer emotionele maturiteit.

De “ik wil nog meer” partner

De “ik wil nog meer” partner is iemand waarmee jij vrij snel een toekomst ziet. Jullie zijn dan ook beste vrienden, elkaars vertrouweling en jullie band is zo zeldzaam goed dat jij denkt: yes, dit is het helemaal! Dit is de ware! En je voelt dat de ander er net zo overdenkt. Vooral omdat je partner ongeveer weet waar hij of zij naartoe wil in het leven. Maar…naarmate de relatie vordert, krijgt de “ik wil nog meer” partner het gevoel dat er nog zoveel meer te ontdekken en te experimenteren valt in het leven. Ook en vooral op relatievlak. En daar sta jij dan en je kijkt machteloos toe hoe jullie eens zo prachtige, veelbelovende band verwatert.

Zo herken je de “ik wil nog meer” partner:

  • Hij of zij zoekt na een onbepaalde tijd met jou, uit hoe ver er precies kan gegaan worden terwijl jullie band blijft bestaan. Zo kan de “ik wil nog meer” partner je zonder veel omhaal een open relatie voorstellen,  waarin jullie allebei anderen kunnen zien en verkennen.
  • Of hij/zij forceert een relatiebreuk maar staat erop dat jullie “beste vriendjes” blijven. En dat meent hij of zij, laat daar geen twijfel over bestaan. Deze partner zal je dus regelmatig contacteren en/of bij je aanwippen opdat je hem of haar niet zou vergeten. En intussen rijgt hij of zij de experimenten (wel)lustig aan elkaar.

Met dit soort partner hebben de meesten onder ons het knap moeilijk. Er is/was hier immers zoveel affiniteit, zoveel warmte en vertrouwelijkheid ook. Maar de “ik wil nog meer” partner is er gewoonweg (nog) niet klaar voor. Deze situatie is een typisch voorbeeld van slechte timing. En daar valt niets aan te veranderen, hoe zeldzaam goed jullie band ook aanvoelde. Die realiteit blijkt hard te verteren, want het lijkt erop dat jij net zo lang verdragen wordt tot er een pittiger/passender/bekoorlijker iemand opduikt in het leven van de “ik wil nog meer” partner.

Ook goed om weten
Haremmens
Herken een foute partner
Narcist als partner
Waarom we bij de foute mensen blijven

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer