9 soorten datingpartners die je ontmoet vanaf je 50ste.

0

Het aantal datende mensen van 50+ neemt nog steeds hand over hand toe. Die zijn uiteraard op zoek naar een nieuwe partner, aangenaam gezelschap of een portie fun. Allemaal niets mis mee, dat spreekt. Maar naarmate we ouder worden, slepen we wel meer typische kenmerken mee. En zo kan het zijn dat je als zoekende single van 50+ tegenover een aantal duidelijk uitgesproken types kan komen te zitten tijdens het datingtraject. Hieronder vind je er enkele. En reken maar dat je ze al datend zal ontmoeten!

 • 1) De kwade datingpartner
  En ja hoor, er lopen nogal wat kwade of verbitterde datende mensen rond. Deze mannen en vrouwen zijn vooral kwaad op hun ex(en) die nog regelmatig ter sprake komt, zelfs jààààren na de scheiding of breuk. Omdat ze er heilig van overtuigd zijn dat de oorzaak van het stuklopen van de relatie(s) bij de ex(en) ligt. Kwade datingpartners noemen hun ex onveranderd onvolwassen, overspelig, onbetrouwbaar, lui, inhalig, parasiterend, spilzuchtig, dom of slordig. Geen goed woord hebben ze voor hen over. En zeg nou zelf: wat moet zo’n prachtmens als je datingpartner nou met een kloothommel of een bitch? Precies. Het spreekt dus vanzelf dat hij of zij weigert die ex(en) ooit nog live te zien. Eventuele minderjarige kinderen worden ingeval van co-ouderschap uit de wagen gezet in de straat waar de moeder of vader woont. Want verder kan niet voor de kwade datingpartner, echt niet en nooit meer… Geef toe, dat voorspelt weinig goeds.
 • 2) De fitte datingpartner
  Deze man of vrouw hangt inderdaad de lichaamscultus aan. Mens sana in corpore sano, weet je wel? Lichaam en gezondheid zijn hier de absolute nummer één in de top vijf van zijn of haar leven. Geen partner die daar ooit verandering in kan brengen. De fitte date fitnest, loopt, danst, fietst, tennis, spint en beweegt tot hij of zij er bijna bij neervalt. Wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Fitte datingpartners staan vroeg op en gaan vroeg slapen, ervan overtuigd als ze zijn dat de uren voor middernacht dubbel tellen en dat de ochtendstond goud in de mond heeft. Ze volgen een dieet van proteïnedrankjes gecombineerd met (al dan niet rauwe) groenten en vruchten. Of, ze eten mager vlees en vette vis samen met groenten. Koolhydraten worden geweerd. Pascale Naessens zou wel eens hun eetgoeroe kunnen zijn. De fitte datingpartner bezit thuis vaak een eigen fitnessruimte of op zijn minst een fitnesshoek. Plus een levensgrote spiegel uiteraard die hun afgetraind lijf perfect weerkaatst. En o ja: veel fitte datingpartners zeggen niet nee tegen een vleugje plastische chirurgie indien dat nodig zal blijken…
 • 3) De verliefde datingpartner
  Inderdaad, de verliefde datingpartner is er ook nog. Hij of zij is wel degelijk verliefd, naar niet op jou. Wel op iemand die je datingpartner maar wat graag zou binnen doen, maar daar helaas niet in slaagt. Jawel. En dat kan een vorige date of liefde zijn, een buur, vriend/-in of een collega op het werk. Maar het allerbelangrijkste om weten is dat het hart van de date die tegenover jou zit, klopt voor die ander en dus niet echt vrij is op het moment van de date. Je zal vanaf die eerste date moeten opboksen tegen die ander en het er maar zelden van halen. Men zegt wel eens: waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Dat betekent dat, als je goed luistert, je misschien wel hoort hoe vaak je datingpartner het in in positieve zin over een bepaalde vrouw of man heeft. En daarbij maar weinig oprechte interesse opbrengt voor jou. En dat moet een belletje doen rinkelen bij jou. Deze man of vrouw is echt geen volgende date waard, tenzij je bereid bent in het hokje “tweede keuze” geduwd te worden. En er te blijven.
 • 4) De gebonden datingpartner
  Anders dan de verliefde datingpartner, zit een gebonden datingpartner nog in een officiële of officieuze relatie. Ja, hij of zij heeft dus een vaste partner die bij wijze van spreken ”thuis of in het weekend op hem of haar wacht”. En uiteraard niets af weet van de datingactiviteit van de man of vrouw die voor je zit. Dat hij of zij nog met een vaste partner verbonden is, hoor je zelden op een eerste date. Meestal op de tweede of vaak nog (heel veel) later. Vanzelfsprekend kan hij of zij niet altijd even vaak en vlot met je afspreken. ’s Avonds of in het weekend wordt het steevast afwachten of hij of zij zich uit de voeten kan maken. Dan is de controle van de vaste partner immers groter. De gebonden datingpartner kan gewoon op zoek zijn naar een leuk verzetje en eet dan met plezier van één of zelfs meerdere walletjes. Ofwel is de gebonden datingpartner echt op zoek naar een andere liefde. Maar deze bangeschijter zal de huidige partner maar verlaten op het moment dat er probleemloos kan overgestapt worden naar een nieuwe vaste partner. Niet eerder. Wil jij dan echt zijn of haar vangnet zijn?
 • 5) De wanhopige datingpartner
  Vriendelijke mannen en vrouwen zijn het, die echter te hevig naar een levenspartner snakken. Iets wat op hun voorhoofd gebrand staat en hen ogenblikkelijk de das omdoet. Telkens opnieuw. Om in de gunst te komen bij de ander, is de wanhopige tot zowat alles bereid en dat laat hij of zij ook meteen merken. Heb je zes kinderen uit eerdere relaties of een pak schulden? Geen probleem! Worstel je met overgewicht, een vervelende chronische aandoening of een nog te starten (v)echtscheiding? Maakt niks voor ze uit. En zelfs iemand zonder geld of werk, zullen ze een kans geven. Ja, ze lijken te goed of te naïef voor deze wereld. In werkelijkheid ontbreekt het hen vaak aan punch en persoonlijkheid en draaien ze met alle winden mee. Maar je kan gerust zijn. Indien je na twintig minuten opkrast met een onduidelijke smoes, zal hij of zij je daarna niet meer lastig vallen. Wanhopige datingpartners aanvaarden immers dat ze nog maar eens achter het net hebben gevist.
 • 6) De intellectuele datingpartner
  Natuurlijk hebben deze datingpartners een masterdiploma op zak. Of zelfs twee. Hij of zij zal niet nalaten je hieraan te herinneren in de loop van de date. Deze persoon kan zelfs je uitspraak of woordgebruik fijntjes bijsturen. Ongevraagd natuurlijk. Hij/zij of voelt zich trouwens sowieso wat superieur. De intellectuele datingpartner heeft wellicht een eigen blog die zich vooral richt tot een select groepje mensen met dezelfde interesse. En waar jij helaas maar weinig van snapt. Natuurlijk informeert deze man of vrouw vaak naar je culturele bagage. En naar het laatste boek dat je las of naar de meest recente film of andere voorstelling die je meepikte. En naar je muziekvoorkeur. Klassiek scoort hier vaak hoog. So, be prepared of…zet het snel op een lopen indien dit alles niet je ding is.
 • 7) De datingpartner die men doorgaans nestoverschot noemt
  Dit zijn 45 plussers die nog altijd of terug, bij pappie of mammie of bij pappie én mammie wonen. Ik ken er verschillende, zowel mannen als vrouwen. Datingpartners die in het ouderlijk huis samenwonen met hun moeder of vader doen dat om veel verschillende redenen. Uit gemakzucht bijvoorbeeld, of omdat ze tijdelijk teruggekeerd zijn naar huis na een pijnlijke liefdesbreuk. Of na het verlies van hun job en het daarmee gepaard gaand verminderd inkomen. Misschien zijn ze zelfs nooit het huis uit gegaan en is de situatie vanzelf zo gegroeid. Het kan ook zijn dat ze in het stadium zitten dat de rollen nu omgekeerd zijn en zij voor hun ouder(s) moeten zorgen. Het kunnen best aardige en slimme mensen zijn, daar niet van. Maar vroeg of laat zal je fors rekening moeten houden met de ouder(s), wat een eventuele relatie zwaar kan hypothekeren. Vraag je nu al af of je daartegen bestand zal zijn.
 • 8) De rijke datingpartner
  Deze man of vrouw kan het ook niet helpen dat hij of zij rijk is. Je merkte het misschien al aan de kiekjes die hij of zij postte. Want daarop stond je date tijdens een weekendje Nice tussen de beau monde op het plezierjacht van een (eveneens rijke) kennis. Of op een golfterrein. Zijn of haar kinderen halen een bijkomende graad in het buitenland en wonen ginds in een appartement dat pappie of mammie maar meteen gekocht heeft. Want op de één of andere manier kan rijkdom moeilijk verborgen blijven en komt de welstand van je datingpartner (ook vaak ongewild) altijd weer bovendrijven tijdens het gesprek. Besef dat de rijke datingpartner toch meestal op zoek is naar iemand die zijn of haar levensstijl financieel kan en wil bijbenen. Duur uit eten gaan, exclusieve reizen of cruises maken, shoppen in de betere zaken, de diners of golfsessies met dure lui, de vele contacten met zijn of haar bankier of boekhouder, etc. Al deze verwijzingen naar rijkdom doorspekken jullie date en godzijdank weet jij ook meteen waar je aan toe bent. Je hebt dus de keuze: er in meegaan of er na de 1ste date vooruitziend de brui aan geven.
 • 9) De juiste datingpartner
  De juiste datingpartner is doorgaans netjes gescheiden (of weduwnaar/weduwe), heeft kinderen en is niet te beroerd om de hand in eigen boezem te steken. Deze man of vrouw bekent immers ruiterlijk dat hij of zij te vaak uithuizig was of een verleden als workaholic heeft. Of het gewoonweg wat te bont heeft gemaakt. De ex-partner wordt niet verbaal afgemaakt maar gerespecteerd omdat die zo goed met de kinderen en de situatie weet om te gaan. En omdat hij of zij instemde met een scheiding met onderlinge toestemming. De perfecte datingpartner omarmt het leven met zijn onvoorspelbare magie en waardeert de ex-partner en de kinderen beduidend meer sinds de scheiding. Daarom probeert hij of zij elk moment zo bewust en positief mogelijk te beleven. Het glas van deze man of vrouw is immers altijd halfvol. Hij/zij kampt niet (meer) met verslavingen of alles verslindende hobby’s. Deze datingpartner is wel in voor lekker eten, af en toe een weekendje weg en een jaarlijkse reis. Hij of zij had of heeft een goede band met de ouders, kinderen, familie en collega’s. Ze geven de juiste antwoorden op de vragen die jij stelt en hij of zij stelt de juiste vragen aan jou. Bovendien houdt dit soort mens van speels geflirt, romantiek en gezonde seks. Met de ware uiteraard. En dat zou jij wel eens kunnen zijn. Maar om dat te ontdekken heeft deze man of vrouw een beetje aanmoediging van jouw kant nodig. Doen, want laten we eerlijk wezen: een dergelijk exemplaar kom je echt niet elke dag tegen.

Meer info omtrent daten vind je via onderstaande links:
Haal het maximum uit je online profiel
Wat onthult de schrijfstijl van je datingpartners?
Vind de juiste partner via 3 banale vragen
De Helen Fisher test
De 4 liefdestypes van dr. Helen Fisher

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer