Aan het daten? Een ervaren dater spreekt.

0

We raakten samen aan de praat, Ben en ik. Hij was nog volop aan het daten, terwijl ik het daten intussen achter mij had gelaten. Maar gezien het gegeven me bleef boeien, vroeg ik: ‘Wat vind jij belangrijk inzake daten?’
Hij keek me vriendelijk aan en zei:’Wil je echt mijn visie horen wat daten betreft?’
Toen ik enthousiast knikte, lachte hij en zei: ‘Zet je schrap, want hier gaan we dan. Hoewel het misschien voor de hand ligt, is het niet altijd verstandig om diegene te daten die het meest tijd heeft of er het aantrekkelijkst uitziet. De ervaring heeft me geleerd dat de nodige tijd uittrekken om de juiste partner te vinden, uiteindelijk wel vruchten afwerpt. Waar mensen in elk geval moeten op letten, kan ik in een paar punten samenvatten:

  • Kies in eerste instantie iemand die respect hoog in het vaandel draagt. Wie respect niet bekijkt als hoeksteen van een relatie, komt meestal van een kale reis thuis en vraagt gewoon om een resem ontgoochelingen. Passend taalgebruik, de juiste toon, tact en bij boosheid toch de elementaire controle niet verliezen, zijn eveneens kwaliteiten die je snel kunt ontdekken bij een potentiële partner.
  • Ga voor iemand met een solide background. Dus voor iemand met een vaste job of vaste inkomsten, waarbij het soort werk en het inkomensniveau ondergeschikt is. Tenzij jij dit als belangrijk ervaart.
  • Slechte punten verdienen zij die pietje precies zijn en overal kritiek op hebben.Wees dus op je hoede als je dit al tijdens de eerste date ervaart. Het betekent meestal dat dit een karaktertrek is van het soort waar mensen doorgaans de pest aan hebben!
  • Afspraken (kunnen) nakomen is ook belangrijk. Als iemand iets belooft, doet hij/zij dan wat er beloofd werd, of is het veeleer lippenservice? Het vertelt in elk geval veel over de stoorzender waar jij straks mee te maken zal krijgen. Indien je steeds opnieuw ervaart dat iemand zijn/haar woord niet houdt of je te laat (of zelfs helemaal niet) inlicht als er iets verandert, trek daar dan lessen uit. Dat zijn immers patronen die snel irritatie opwekken en we weten allemaal waartoe voortdurende irritatie leidt in een relatie.
  • Ga voor iemand die het normaal vindt dat partners voor elkaar zorgen in een relatie. Zoiets gaat niet vanzelf. Met iemand die nooit tijd voor je maakt en nooit toont dat hij of zij je graag ziet, kunnen velen maar moeilijk leven. Als je toch gaat voor “we zien wel hoe het loopt”, dan kan dat best interessant en spannend zijn. Maar of dat contact duurzaam blijkt en wordt wat jij echt wenst, blijft nog te bezien op langere termijn.

‘Waw, je hebt er blijkbaar al heel goed over nagedacht’, zei ik.
‘Dat moet wel als je het daten tenminste ernstig neemt’, antwoordde Ben overtuigd.
Tja, dacht ik, wie zou zoveel zinnigs ooit tegenspreken? Ik alvast niet!

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer