De 10 geboden van de nieuwe seksuele etiquette in dating

0

Een poosje geleden las ik in een Engelstalig tijdschrift een artikel waarmee ik het direct helemaal eens was. Het ging over de nieuwe seksuele etiquette en was gericht tot de datende medemens. Het is namelijk een feit dat singles (en ook mensen met een vaste partner) veel meer en enthousiaster daten dan pakweg 10 jaar geleden. Dankzij de multimedia natuurlijk. Ook vanaf 50 -vooral vanaf 50- wordt er vandaag massaal gedate. Dat betekent dat het onvermijdelijk is dat veel datende mensen tijdens hun datingtraject in meer dan één vreemd bed zullen belanden en/of wakker worden. Met alles wat erbij hoort. Daarom…fasten your seatbelts, want… here we go!

 • 1ste gebod: Bezint eer ge begint. Wees dus -vooraleer te vrijen- open en eerlijk over een eventuele bestaande, overdraagbare seksuele aandoening. Iedereen weet dat dit iedereen kan overkomen. Maar iedereen beseft ook dat creativiteit hier de oplossing biedt. Omdat voorzichtigheid en fun prima samen kunnen gaan.
 • 2de gebod: Verzorg je persoonlijke hygiëne. En dat gaat natuurlijk verder dan effe je oksel- of schaamhaar bijtrimmen of je baard of borsthaar kammen. Het gaat eveneens verder dan het gebruik van een deodorant of mondwatertje.
 • 3de gebod: Bespreek vooraf de contraceptiemethode die jullie zullen gaan gebruiken. Daters van deze tijd horen steeds condooms bij te hebben indien ze op jacht gaan. Geslachtsziekten zijn immers nooit veraf tijdens een intiem contact. Zeker in deze tijd van makkelijke, snelle contacten. En dit op elke leeftijd. Momenteel is de toename van geslachtsziekten zoals chlamydia, genitale wratten, herpes genitales en druiper, het grootst bij 50-plussers. Daar zijn een paar redenen voor. Vooreerst wordt een condoom nog steeds vooral geassocieerd met het voorkomen van zwangerschap. En spontaan zwanger worden is eerder zeldzaam voor een vrouw van 50+. Dus, dag condoom. Verder beseffen vrouwen van 50+ dat leuke en tegelijk degelijke mannen die bovendien single zijn, niet bij trosjes te vinden zijn. Wanneer zo’n man dan aangeeft liever zonder condoom te willen vrijen, zal de vrouw in de praktijk vaak toegeven uit angst hem direct kwijt te raken. Waarna ze meer dan eens met de gebakken peren…euh…beestjes komt te zitten. En als laatste reden: als er vooraleer te seksen voldoende alcohol genuttigd is, worden de heldere momenten schaarser. Met alle gevolgen van dien.
 • 4de gebod: Geef je nieuwe partner aanwijzingen tijdens het seksen. Geef hints aan de tegenpartij via geluiden of woorden die hem of haar vertellen dat hij of zij op de juiste weg is. Of net niet. Vrijen met een nieuwe partner is immers altijd een beetje gis- en miswerk. Tenzij jij een handje helpt door het geven van de juiste signalen.
 • 5de gebod: Besteed tijd aan het naspel. Je moe gevrijd als een blok naast je partner neer laten vallen en meteen voor een dutje kiezen is grof. £n niet enkel grof maar tevens een teken van luiheid. Blijf wakker en schenk je nieuwe partner voldoende post-coïtale aandacht. Dat kan via knuffelen, fluisteren, strelen, kussen of simpelweg wakker en dicht bij elkaar liggend, genieten van de nazindering…
 • 6de gebod: Breng samen de nacht door, tenzij vooraf anders overeengekomen. Kort na de vrijpartij het huis van je partner verlaten of later als een dief in de nacht wegsluipen, is verwerpelijk. Hetzelfde geldt voor iemand die de sekspartner(s) kort na het vrijen systematisch aan de deur zet.
 • 7de gebod: Beperk hinderlijke lichaamsfuncties tot een minimum. Boeren, zwaar zuchten, winden laten, snurken, krabben en andere hinderlijke lichaamsfuncties laat je maar beter achterwege. Indien mogelijk, wel te verstaan. Beide partners moeten voor elkaar leuk gezelschap blijven in plaats van (ver)storend gedrag te vertonen.
 • 8ste gebod: Indien één van de twee niet in is voor ochtendlijke seks zal de ander daar begrip voor opbrengen. Geef toe, niet iedereen heeft de ochtend erna opnieuw zin in seks. Vooral indien alles nog pril is. Dring dus niet aan ingeval de ander er niet aan toe is.
 • 9de gebod: Op verplaatsing gevrijd? Accepteer dan het door je sekspartner aangeboden ochtendlijk kopje thee of koffie en help het bed opmaken. Het mag dan wel niet jouw lievelingsthee of -koffie zijn, je kan deze vriendelijke geste maar beter appreciëren door het warme drankje te aanvaarden. Het bed helpen opmaken en eventuele sporen van een actieve avond of nacht helpen uitwissen, getuigt bovendien van maturiteit.
 • 10de gebod: Wees na de seks, vooral eerlijk over je bedoelingen. Vermijd hier vooral de vaak gebruikte en absolute dooddoener:”We bellen nog wel”.
  Indien het voor jou een onenightstand was, probeer dit dan zo vriendelijk mogelijk duidelijk te maken aan je bedpartner.
  Laat je de kans op een volgende ontmoeting open, geef ook dit aan.
  Wil je graag simpelweg een volgende date met deze persoon? Bespreek dit dan meteen, vooraleer uit elkaar te gaan.
  Weet je op dat moment zeker dat je deze persoon liever nooit meer ziet? Stuur dan een half uur nadat jullie afscheid hebben genomen,je ex-sekspartner een kort sms-je waarin je hem of haar bedankt voor de ontmoeting en/of voor de gebeurlijke gastvrijheid. Op die manier rond je de zaak volwassen af.
Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer