Eerst uitgebreid online contact en dan pas daten? Pro’s en contra’s.

0

We zijn intussen helemaal vertrouwd met datingsites en datingapps. Deze digitale mogelijkheden laten ons toe snel en gericht contact te leggen met potentiële datingpartners. Desondanks willen veel mensen eerst uitgebreid e-mailen, sms-sen of videochatten vooraleer de stap naar een “face to face” ontmoeting te zetten. Dit om het contact langzaam te kunnen opbouwen, zeg maar. Want haast en spoed zijn zelden goed, toch? En daar is uiteraard niets mis mee. Sterker nog, twee op drie leden van de betere online datingpunten zouden deze gang van zaken prefereren. En waarom ook niet.

Maar zoals alles, heeft ook deze methode voor- en nadelen.

Voordelen van uitgebreid e-mailen of online contact vooraleer te daten

  • Men kan het contact rustig opbouwen. Dit is vooral aantrekkelijk voor mensen die zich afwachtend opstellen. Omdat ze er geen in zin hebben om direct, tijdens de eerste confrontaties, substantiële info uit te wisselen met een relatief onbekende. Ze willen liever eerst een soort vertrouwensband creëren en de kat uit de boom kijken. Zo kan je, in je eigen tempo, voorbereiden op de eigenlijke ontmoeting.
  • Mailen, sms-sen en video daten, vertelt iets over de ander. Je kan inderdaad al één en ander afleiden uit de e-mails en sms-jes over de persoonlijkheid van eventuele datingpartners. Want alleen al de schrijfstijl en hoe zij of hij je aanspreekt in de mail, onthult veel. Zeker qua temperament en karakter van iemand. Worden door jou gestelde vragen bijvoorbeeld beantwoord of wordt die handig omzeild?  Dit alles schenkt je aanwijzingen omtrent de persoon met wie je mailt.
  • Je krijgt ruim de tijd om info te verzamelen over je datingpartner. Gezien je die tijd hebt, kan je intussen en desgewenst ook info verzamelen over je datingpartner via het wat betere online speurwerk. Denk maar aan Facebook, LinkedIn en Instagram. Het is zelfs mogelijk dat je op basis van de aldus bekomen info beslist om het contact voortijdig stop te zetten.
  • Je komt er op tijd achter welk vlees je in de kuip hebt. Want, wat te denken van datingpartners die zonder een woord uitleg plots stoppen met mailen, sms-sen of videochatten? Om na x-aantal weken terug hun opwachting te maken in jouw mailbox alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Of je alsnog met een doorzichtig excuus proberen te sussen. Zo goed als zeker hebben zij eerst een spannender of meer belovend contact verkend dat intussen afgesprongen is. Waarna de persoon in kwestie zich dan opnieuw tot jou wendt. Aan jou de keuze om hier de draad weer op te pikken. Besef echter dat dit de aard van het beestje is. En dat dit dus op elk moment opnieuw kan gebeuren. Direct afhaken lijkt in dit geval het verstandigst.

Nadelen van uitgebreid mailen en sms-sen vooraleer te daten

  • Je stopt misschien tijd en energie in iemand die niet degene is waarvoor hij/zij zich uitgeeft. Mensen maken meestal zelf hun profiel aan op datingsites en datingapps. Middels deze gang van zaken kan iemand zich anders (meestal beter) voordoen dan hij/zij in werkelijkheid is. Op diverse vlakken. Als je op het internet helemaal niets terug vindt over de man of vrouw waarmee je al een tijdlang mailt of smst, kan jij je terecht vragen gaan stellen. Wat je vervolgens met die twijfel doet, moet jij zelf uitmaken.
  • Je idealiseert je toekomstige datingpartner. Via mails, sms-jes en zelfs videochatten, creëer je een beeld van je datingpartner dat niet overeenstemt met de werkelijkheid. En daar zit deze man of vrouw echt voor niets tussen. Dat gebeurt nu eenmaal. In je hoofd. En hoe langer je het rendez-vous uitstelt, des te mooier wordt het droombeeld. Groot zal je teleurstelling dan zijn op het moment dat je de ander de hand schudt. Omdat hij of zij er zo helemaal anders uitziet. En omdat hij of zij zo anders spreekt en beweegt dan jij het had gedroomd. Waarna je met één klap terug op aarde landt en de date zo snel mogelijk wil beëindigen en vergeten.
  • Moeder natuur ziet liever geen verbinding tussen jullie. Via een razendsnelle serie chemische processen tijdens die eerste live date, zegt alles in jou nee tegen de vrouw of man tegenover je. En jij? Jij kan er enkel in meegaan. De hoop die jij of jullie beiden koesterden, vervliegt dus dadelijk omwille van het feit dat er geen aantrekkingskracht tussen jullie actief is.

Tot slot

Zij die zo snel mogelijk voor een date gaan omdat 1 date meer zegt dan 100 e-mails of sms-jes en/of 10 videochats, zouden het wel eens bij het rechte eind kunnen hebben. Geen tijdverlies noch gezweef hier. Ga er op af, stel je gewoon open voor de vibes van de ander en volg je instinct. Ga bij terechte twijfel wel altijd voor een 2de of 3de date. Daarna weet je het wel.

Ook goed om weten:
Wat onthult de schrijfstijl van je datingpartners?

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer