Hoe herken je een passende partner?

0

Je hebt misschien nog niet zolang geleden, een toffe man of vrouw ontmoet waarmee je een relatie bent gestart. Omdat je buikgevoel het licht op groen had gezet. En dat is helemaal oké, want er moet nu eenmaal genoeg fysieke/seksuele aantrekkingskracht aanwezig zijn tussen twee mensen vooraleer er een band kan ontstaan. En toch… want na verloop van tijd merk je hoe twijfel de kop opsteekt. Terechte twijfel gebaseerd op gevoelens en frustraties als gevolg van de interactie tussen jullie. Anders gezegd: als gevolg van de (ook doodnormale, dagelijkse) dingen die tussen jullie gebeuren. Verloopt één en ander niet zoals je verwacht had? Duiken er steeds meer stoorzenders op? Dan kan jij je alsmaar vaker gaan afvragen: is hij of zij wel de juiste partner voor mij? Passen wij eigenlijk wel voldoende bij elkaar?

En dat zijn natuurlijk moeilijk te beantwoorden vragen. Want hoe weet je nu op relatief korte termijn of iemand wel of niet bij je past? Daarop een sluitend antwoord formuleren is bijna onmogelijk omdat 1) elke relatie uniek is en 2) er hieromtrent verschillende meningen circuleren.
Maar, één van die meningen en tegelijk een praktisch bruikbare is, dat partners zoveel mogelijk dezelfde normen en waarden dienen te hanteren. Wat elkaar en de relatie betreft uiteraard. We zouden kunnen zeggen dat beide partners hier gelijkaardige relatiewaarden of een gelijklopend verwachtingspatroon moeten hebben.

Enkele vaak gekoesterde verwachtingen omtrent een relatie en een partner

• Aandacht opbrengen voor elkaar.
• Respect opbrengen voor elkaar.
• Eerlijk en oprecht zijn tegenover elkaar.
• In staat zijn tot wederzijds engagement.
• Voldoende tijd met elkaar kunnen doorbrengen.
• De ander aanvaarden zoals hij of zij werkelijk is.
• Elkaar stimuleren en inspireren.
• Een emotionele band met elkaar hebben.
• Goede en constructieve gesprekken met elkaar hebben.
• Alles (of toch heel veel) met de ander kunnen delen.
• Samen kunnen lachen en plezier maken.
• Hetzelfde gevoel voor humor hebben.
• Toffe dingen doen samen.
• Elkaar voldoende ruimte geven.
• Begrip opbrengen voor elkaar.
• Elkaar steunen op emotioneel vlak.
• Elkaar steunen op materieel vlak.
• Samen in dezelfde richting kijken.
• Allebei een kinderwens hebben.
• Allebei graag reizen.
• Een eigen woning bezitten.
• Kunstzinnig zijn, enz. Want iedereen zal uiteindelijk andere accenten leggen. Wat overigens normaal is.

Hou je verlanglijst kort

Vanzelfsprekend zijn weinig mensen in staat om aan het compleet wensenpakket van hun partner te voldoen. Of om een partner aan te trekken die volledig aan hun verlanglijst voldoet. Het meest effectieve is om het hier eenvoudig te houden. Je kan dus maar beter je verstand gebruiken, bij jezelf beginnen en eens naar binnen kijken. Wat verwacht jij nu echt van een partner? Aan welke verwachtingen moet jouw levensgezel zeker voldoen? Blijf hier realistisch en plaats daartegenover wat jij te bieden hebt. Neem gerust je tijd en lijst jouw belangrijkste relatiewaarden op. Kies daaruit een vijftal waarden die vanzelf komen bovendrijven. Wensen waarvan je weet en voelt: als er aan die belangrijke voorwaarden niet voldaan wordt door de partner kan er voor mij geen sprake zijn van een langdurige relatie. Blijf dicht bij jezelf en wees daarbij heel eerlijk.
Als je je hoofd erbij houdt en met dit verkorte lijstje aan de slag gaat, kan je er zeker van zijn dat je een prima tool in handen hebt. Een tool die je er grotendeels zal voor behoeden teveel tijd en energie te spenderen aan de (voor jou) foute partner.

Je lijst met verwachtingen als selectiemethode

Stel dat je tijdens het daten -of geheel spontaan- iemand ontmoet waarmee het zou kunnen klikken. Stel je dan helemaal in op die persoon. Luister, kijk, steek je voelsprieten uit en leer. Als je met die voor jou aantrekkelijke persoon één of twee persoonlijke gesprekken hebt gehad, kan jij na die date(s) je verkorte waardelijst bovenhalen. En je gezond verstand. Stel dat “wederzijdse aandacht” en “voldoende tijd met elkaar doorbrengen”, voor jou onontbeerlijk zijn in een relatie. Voeg daar “elkaar steunen op emotioneel en materieel vlak” nog bij. Viel het je tijdens die eerste dates op dat je datingpartner vooral over zichzelf en zijn/haar leefwereld praatte? Dat jij en je leefwereld er zo goed als niet aan te pas kwamen? Dat je het gevoel kreeg louter als praatpaal te fungeren? En leerde je er ook uit dat zij/hij een druk sociaal leven heeft, een veeleisende baan met onregelmatige werkuren, drie kinderen en daarbovenop nog in een slopende (v)echtscheiding zit? Waar zal deze vrouw of man de nodige tijd en energie vinden voor jou? De vrouw of man die tegenover je zit, hoe aantrekkelijk ook, zal zo goed als zeker niet in staat zijn jou te bieden wat je van een partner verlangt. Eens je dit beseft, wordt het gemakkelijker om achter dit contact een punt te zetten. Jammer, maar beter de korte pijn dan de lange. Bescherm jezelf. Er zwemmen overigens genoeg vissen in de zee…

Hopelijk heb je ook iets aan onderstaande bijdragen
De 4 liefdestypes volgens Helen Fisher
Helen Fisher test
Onrust in een relatie
Liefdestest: aardse liefde of liefde met een grote L
Herken een foute partner
Vind de juiste partner via 3 banale vragen
Hoe je ware liefde herkent

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer