Vijftigplussers en dating

0

Vijftigplussers gaan relaties anders bekijken. Omdat ze voortdurend geconfronteerd worden met een meer complexe relatiehistoriek. Van zichzelf of van de (potentiële) partner. Daarom is daten en een nieuwe passende partner zoeken en/of vinden, vaak een harde noot om kraken voor iemand van 50+.

Veranderende relatiemodellen

Daar waar mensen het vroeger meestal bij één of twee levenspartners hielden, gaan we nu zoetjesaan in de richting van seriële monogamie. Daar is de veranderende verhouding tussen mannen en vrouwen debet aan. zo goed als elke vrouw geeft vandaag blijk van een grote (financiële) zelfstandigheid.  Daarom neemt ook de vrouw van 50+ haar toekomst op relatievlak, in eigen handen. Voldoet een relatie niet aan haar verwachtingen? Dan heeft de vrouw anno 2021 de mogelijkheid om zich los te maken uit de onbevredigende band, wat ze effectief steeds vaker doet. Een proces dat meer en meer verbijsterde mannen alleen achterlaat. En uiteraard evenveel alleenstaande vrouwen.

Relaties zijn consumptieartikelen geworden

In onze maatschappij is alles gericht op consumptie en snel verbruik. Zelfs intieme relaties ontsnappen niet aan deze meedogenloze trend. Mensen gaan tegenwoordig sneller dan ooit uit elkaar, gesteund door de onderliggende gedachte: op naar ander en beter. Soms is ander beter, maar net zo vaak ook niet. Ook de rijpere single volgt vandaag dit patroon. Dit gegeven is één van de oorzaken waarom zoveel mensen van vijftig en ouder, momenteel alleenstaand zijn. En hun aantal groeit nog steeds. Maar dankzij de multimedia krijgt de hedendaagse single het makkelijker dan ooit om nieuwe contacten te leggen. Het internet met zijn vele datingsites en de single avonden en activiteiten voor alleenstaanden bijvoorbeeld, bieden hem of haar daartoe alle kansen.

Alles geprobeerd, vertrouwen kwijt en nog steeds alleen

Wanneer een single kennismaakt met de talloze mogelijkheden, formules en apps die momenteel op de relatiebemiddelingsmarkt worden aangeboden, is de euforie aanvankelijk groot. Vrijwel iedereen die op zoek is naar een levenspartner raakt er aanvankelijk van overtuigd dat hij of zij langs die weg een partner kan en zal vinden. Wat in werkelijkheid lang niet altijd gebeurt. Hoe komt dat nu? Het antwoord is eenvoudig: in de makkelijke, vluchtige dating- en ontmoetingswereld van vandaag blijven contacten vaak oppervlakkig, broos en los. De verstrekte persoonlijke info is veelal gedeeltelijk of zelfs volledig onjuist. Wat dan weer helemaal in de kaart speelt van hen die enkel op zoek zijn naar afwisseling, fun en avontuur. Bovendien moeten we hier aanstippen  dat ook oudere en volwassen kinderen aardig wat stokken in de wielen kunnen steken als de nieuwe partner van pa of ma hen niet bevalt. Tegen zoveel weerstand is een rijper paar in wording dikwijls niet bestand. En wat gebeurt er dan als je maanden (of jaren) vruchteloos gezocht hebt naar een ernstige en blijvende partner via de bestaande datingkanalen? Precies, je keert die hele handel teleurgesteld de rug toe.

Het daten moe en dan?

Ben je het daten moe maar blijf je hopen op het vinden van een vaste partner? Dan doe je er best aan es een flinke pauze in te lassen. Een pauze waarin je het datingparcours dat je tot dusver aflegde, eens objectief bekijkt. Voor zover dat mogelijk is. Als je goed toekijkt, alles eens kort op papier zet en er de tijd voor neemt, kunnen bepaalde dingen duidelijk worden. Omdat je dan ziet hoe bepaalde zaken vaker terug komen dan je op het eerste gezicht vermoedde. Daar kan je wellicht iets mee gaan doen. Er wijze conclusies uit trekken, of er eens over praten met een goede vriend of vriendin. Ook een relatiedeskundige raadplegen kan je een frisse, meer bruik- en vruchtbare kijk op de zaak schenken. Laat dit alles vervolgens eerst grondig bezinken vooraleer weer op zoek te gaan naar een passende partner. Zelfs al neemt deze periode een vol jaar of langer in beslag.  Want “What’s another year”, zingt Johnny Logan en de man heeft overschot helemaal gelijk.

Als je voelt dat je opnieuw klaar bent om te daten

Als je voelt dat je er opnieuw klaar voor bent, kan je weer gaan daten.
Hou evenwel volgende zaken goed voor ogen:

  • Date enkel als je er echt weer zin in hebt en erin gelooft. Je moet er rustig maar toch gemotiveerd aan beginnen.
  • Verwacht geen snelle resultaten.
  • Verwacht niet teveel en zeker niet van een eerste ontmoeting.
  • Besef dat bijna iedereen een rugzak meedraagt. Een kleine of een grotere. Besef ook dat die rugzak niet altijd tijdens de eerste dates open gemaakt wordt. De lijken, want vaak zijn er inderdaad meerdere,  kunnen dus pas later uit de kast vallen. Daar moet je echt wel rekening mee houden.

Ook goed om weten:  Wanneer ziet je date je niet zitten?    en    Wie betaalt wat op een eerste date? 

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer