Alfaman/alfavrouw

0

Alfamannen zijn mannen waar anderen naar opkijken. Dominante leiders zijn het die uiteraard hoog scoren op de hiërarchische ladder en status verwerven, de lakens uitdelen en in de kijker lopen. En krek hetzelfde geldt voor alfavrouwen.

Profiel alfaman/alfavrouw

Dat ze doorgaans een narcistische inslag hebben, neemt men erbij. Want intussen realiseren ze toch maar alles wat de modale man en vrouw enkel in zijn/haar dromen beleeft. Mensen houden ervan in de buurt van de inspirerende, energetisch hooggeladen alfamensen te leven, te werken en te vertoeven. Omdat alfamannen en alfavrouwen durf, avontuur en opwinding uitademen en de verleidelijke geur van succes verspreiden. Alfamensen zijn daarnaast populair, voeren meestal het hoogste woord in een groep en gaan een portie humor en snedigheid nooit uit de weg. Hoeft het nog gezegd dat ze vaten vol testosteron zijn die voor veel potentiële partners fungeren als levende magneten?  Om al die redenen krijgen alfamannen en alfavrouwen moeiteloos toegang tot het kruim van de bevolking. Geen wonder dus dat deze kerels en meiden de wereld regeren en steeds opnieuw met het begeerlijkste toetje gaan lopen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de alfaman

Als nummer één leef je dus lang en gelukkig? Helaas niet, want wetenschappelijk onderzoek leverde een opvallend genuanceerder beeld op. Amerikaanse biologen verbonden aan de Princeton University bestudeerden negen lange jaren vijf verschillende bavianenpopulaties in het Keniaanse Amboseli-bekken. Waarom nu precies bavianen? Omdat deze apen niet enkel genetisch dicht bij de mens aanleunen maar bovendien net als wij in bijzonder complexe maatschappelijke structuren leven. Dit onderzoek leidde tot een aantal conclusies die aantonen dat het leven van de alfaman met zijn sociale dominantie in werkelijkheid een stuk minder rooskleurig is dan algemeen wordt aangenomen. Want omdat aan elke medaille een keerzijde zit, betaalt de alfaman een hoge tol voor zijn status. De alfamannetjes in de bavianenpopulaties vertoonden niet enkel een hoog testosterongehalte maar evenzeer een hoog stressgehalte. Merkwaardig genoeg, hetzelfde stressniveau als de omegamannetjes, zij het dan om andere redenen. Omegamannetjes staan helemaal onderaan de hiërarchische ladder en moeten elke dag opnieuw keihard knokken om aan voedsel te raken.  Om van seks nog maar te zwijgen,  want de vrouwtjes zitten niet te springen om te paren met iemand die weinig of niets voor elkaar krijgt. Omegamannetjes hebben het dus behoorlijk moeilijk maar niemand vermoedde hoe moeilijk alfamannen het wel hebben.

De dagelijkse strijd van de alfaman/alfavrouw

Alfamannen en alfavrouwen staan aan de top waar het eenzaam is. Veel vertrouwelingen hebben ze dus niet. Omdat hoge bomen veel wind vangen, moeten zij heel veel incasseren. Soms terecht, soms onterecht. Verder lijkt hun toppositie zo aantrekkelijk dat er continu kapers op de kust zijn. Kapers die net als zij inventief, alert en vastbesloten zijn. Eveneens alfamannen/alfavrouwen dus. Veel energie van de alfamannen en -vrouwen gaat dus naar het consolideren van hun positie via het onder de duim houden van ambitieuze concurrenten. Daartoe moeten ze hen bevechten of op één of ander manier met hen samenwerken. Dit alles gaat ten koste van hun gemoedsrust en gezondheid. Uit het wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat alfamannetjes vanwege die hoge stressfactor, beduidend meer risico lopen op cardiovasculaire aandoeningen.

De benijdenswaardige bètaman en bètavrouw

Rest de vraag: is er dan niemand gelukkig en tevreden op de hiërarchische ladder? Toch wel, want de beste plaats en dus ook het beste leven blijft gereserveerd voor de bètaman, ook wel de nice guy genoemd. Die kan het zich immers permitteren om beminnelijk en inschikkelijk uit de hoek te komen. Bètamannen en bètavrouwen staan vaak vlak onder de alfamannen en -vrouwen.  Ze blijven meestal buiten schot, dragen een pak minder verantwoordelijkheid en hoeven zich niet continu te bewijzen. Bètamannen en -vrouwen krijgen niet dezelfde voordelen als de alfamannen en -vrouwen maar komen zonder veel moeite ruimschoots aan hun trekken wat status, eten en seks betreft. Zij vertonen hetzelfde testosterongehalte als alfamannen (en alfavrouwen) maar hebben een beduidend lager stressgehalte. Vandaar dat ze meer relaxed leven en volop genieten van al het goede dat hen in het kielzog van de leider,  komt aanwaaien.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer