Aseksualiteit

1

We leven in een tijd die, op zijn zachtst uitgedrukt, oversekst is. Seks is vandaag immers alomtegenwoordig. In weekbladen,dagbladen, op de teevee en online. En op reclameborden. Vanuit alle hoeken en kanten worden we erdoor overspoeld. Want seks doet verkopen, nietwaar?  Zelfs deze bijdrage gaat over seks. Reken daarbij het feit dat veel mensen steeds schaarser gekleed lopen in een poging om erbij te horen. En net nu, lijkt het erop dat de groep aseksuelen groter wordt. Of  is het omdat ze meer en meer een plaats krijgen in het seksuele landschap? Misschien wel als tegenhanger van het overaanbod seks, wie zal het zeggen?

Wanneer is iemand aseksueel

Iemand is aseksueel wanneer de persoon in kwestie geen enkele behoefte voelt om seksueel actief te zijn. Dit is een gevolg van het feit dat de aseksuele persoon geen enkele seksuele aantrekking voelt tot wie dan ook. Anders gezegd: opvallend is hier de afwezigheid van seksuele lust, seksuele fantasieën, de nood aan masturbatie en het opgewonden raken bij het zien van erotisch beeldmateriaal. Er valt hier dus totaal geen verlangen naar en interesse in seks te bespeuren. We zouden het een soort “seksuele rust” of “seksuele sereniteit” kunnen noemen.

1 op honderd mensen is aseksueel

Aangenomen wordt dat men geboren wordt als aseksueel en dat ‘aseksueel zijn’ dus een geaardheid is. Net zoals hetero, homo of biseksueel zijn, een geaardheid is. Onderzoek wees uit dat één op honderd mensen aseksueel is. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn. Deze geaardheid verhindert hen er evenwel niet van om verliefd te worden, een ander oprecht te beminnen en naar paarvorming te streven. De liefde wordt hier vooral platonisch / romantisch / gevoelsmatig beleefd, maar er mag zeker al eens gezoend, geknuffeld, gestreeld en/of gemasseerd worden. Veel aseksuelen verlangen naar een intieme relatie. Wanneer aseksuelen een partner beminnen die wel seksuele behoeften heeft, gaan zij soms toch over tot seks. Wat enkel gebeurt om de partner te plezieren en te voldoen. Met vaak kinderen als gevolg. Maar voor de aseksuele partner hoeft seks absoluut niet. Zijn of haar liefde zal er zeker niet minder om worden. Want hier primeren de gevoelens en de  emotionele en geestelijke verwantschap.  Onnodig te zeggen dat er diverse varianten bestaan binnen de aseksualiteit.

Aseksuelen hebben geen afkeer van seks

Aseksualiteit mag niet verward worden met een afkeer hebben van seks. De aseksuele mens heeft geen afkeer van seks. Seks interesseert hen simpelweg niet omdat deze mensen amper tot geen geslachtsdrift kennen. ‘Samenleven in alle vriendschap als broer en zus met een gelijkgestemde partner’, is het ideale plaatje voor het gros van de aseksuelen.

Bekende aseksuelen

Sir Cliff Richard (zie foto Shutterstock bovenaan) bekende in zijn biografie dat seksuele gevoelens hem onbekend zijn. Dit, ondanks het feit dat hij intieme relaties had. De eerste keer dat hij zich aan seks begaf, viel hij prompt in slaap. Waarna hij het nooit meer probeerde omdat het niet zijn ‘cup of tea’ was. Er zijn vermoedens dat ook Rowan Atkinson (Mr. Bean) en de zangeres Taylor Swift, om er een paar te noemen, aseksueel zijn. En natuurlijk David Jay, de stichter van Aven.

Nuttige links en info:  www.aseksueel.be   –    https://aseksualiteit.nl/    –    asexuality.org/

 

 

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

1 reactie

  1. als vrouwen je genoeg “down” gelaten hebben, ben je blij dat je van je sexuele driften af geraakt door speciale meditatieoefeningen (India kent een keur aan meditatievormen, van simpele mantrameditatie tot de meer professionele chacra-energie-oefeningen). De energie sublimeert gewoon naar een hogere chacra en je bent er tijdlang van af zolang je dagelijks intensief blijft mediteren.
    Een oplossing voor mannen die het moe zijn van het kastje naar de muur gestuurd te worden in de westerse consumptieseks…
    En nee, als 20’er had ik een normale sexuele behoefte en was verre van asexueel geboren. Ik zie me nog in India huwen; meisjes/vrouwen hebben daar geen afkeer tegen vegetariërs en vegetarisme, vriendschap in de relatie vinden ze de max, yoga en meditatie vinden ze cool en fysisch mooi en smaakvol gekleed zijn ze zeker te noemen

Reageer