Biseksualiteit

0

Seksuele geaardheid wordt meestal opgedeeld in heteroseksualiteit, homoseksualiteit en biseksualiteit. Daarnaast bestaan er nog tal van andere vormen en combinaties van seksuele geaardheid, gezien seksualiteit uiteraard een complex en individueel gegeven is.
En omdat proberen om mensen en hun seksueel gedrag in een hokje te stoppen, uiteindelijk nooit echt lukt.
De termen hetero- en homoseksualiteit, werden naast biseksualiteit voor het eerst gebruikt in de 19de eeuw. Eveneens het vermelden waard: biseksualiteit wordt ook waargenomen in het dierenrijk.

Wat is biseksualiteit

  • We spreken van biseksualiteit wanneer iemand zich romantisch en/of seksueel, aangetrokken voelt tot zowel mannen als vrouwen.
  • Het spreekt vanzelf dat de werkelijke geaardheid van biseksuelen niet altijd overeenstemt met hun seksueel gedrag en hun seksuele identiteit naar buiten toe. Zolang ze nog niet uit de kast zijn gekomen, blijven biseksuelen moeilijk te spotten. Vaak doen zowel hetero’s als homo’s biseksualiteit af als een twijfelstadium waarin de bisekskueel nog niet voluit heeft gekozen of durft te kiezen voor een definitieve outing alst homo of lesbienne. Maar daar is natuurlijk zelden iets van aan. Voor de buitenwereld wordt biseksualiteit pas goed duidelijk wanneer iemand een relatie heeft met een man én een vrouw. Dit is echter niet wat er meestal gebeurt, gezien de meeste biseksuelen monogaam leven.
  • Margriet Hermans, een Belgische voormalige politica, tv-presentatrice, lerares en zangeres bijvoorbeeld, heeft nooit een geheim gemaakt van haar biseksuele geaardheid. Tijdens een interview zei Margriet onlangs dat ze al jaren gelukkig samenleeft met een man. Ze vertelde er ook bij dat, indien haar man ooit op één of andere manier uit haar leven zou verdwijnen, ze wellicht een vrouw zou kiezen als nieuwe levenspartner.
    Ook actrice Ann Ceurvels, (samenlevend met haar man en zoon) gaf al jaren geleden toe biseksueel te zijn en dat de normaalste zaak van de wereld te vinden. ‘Voor mij is homo- en biseksualiteit de normaalste zaak van de wereld. Ik bezie het simpel: in de liefde gaat het om de persoon. Of het nu een man of vrouw is, dat maakt niet uit”, aldus Ann.

Tekenen die wijzen op biseksualiteit

Je kan zowel verliefd worden op een man als op een vrouw.
Je valt eerder op de persoonlijkheid van de ander, dan op het geslacht.
Je hebt al een relatie gehad met een vrouw of vrouwen en met en man of mannen, en dat vond je telkens oké.
Je valt meestal op mannen, maar af en toe kan je bekoord worden door een vrouw. En andersom.

Vrouwen en biseksualiteit

Tijdens onderzoeken naar de seksuele geaardheid van de bevolking kwam men tot enkele onverwachte vaststellingen omtrent biseksualiteit. Het was vooral de flexibiliteit en de openheid van vrouwen in dit verband, die hier de grote verrassing bleek.

  • Een onderzoek uitgevoerd door de universiteit Notre Dame in Indiana/VS volgde ruim 9000 mensen tijdens hun overgang van puber naar jongvolwassene. Daarbij stelden ze vast dat het gros van de mannen zichzelf als hetero of homo ziet. Heel wat vrouwen echter gaven aan seks te willen hebben met leden van beide geslachten. Als gevolg daarvan concludeerden de onderzoekers dat vrouwen 3 maal meer kans hebben dan mannen om biseksueel te worden.
  • Tijdens een studie aan de universiteit van Essex/Engeland werd dan weer enkel afgegaan op hoe vrouwen reageerden op video’s. Niet op wat ze beweerden te zijn. En wat bleek? 74 procent van de vrouwen die zichzelf heteroseksueel noemden, bleken net zo goed opgewonden te raken van vrouwen als van mannen. De conclusie van de onderzoekers was dan ook: “Zelfs al beweert de meerderheid van de vrouwen hetero te zijn, ons onderzoek toont duidelijk aan dat als het gaat om wat hen opwindt ze óf bi óf lesbisch zijn, maar nooit hetero”. Toch wel een bijzonder straffe conclusie, als je ’t mij vraagt.
  • Nog meer bekende biseksuelen waren/zijn: Eleanor Roosevelt, echtgenote van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt en langst dienende first lady ooit van de VS (van 1933 tot 1945), actrice Angelina Jolie, actrice en zangeres Miley Cyrus, en zangers Mick Jagger en David Bowie (werden samen in bed betrapt door Bowies’s vrouw Angie die wat vroeger thuiskwam dan verwacht). Verder ook de Nederlandse zanger/presentator Gordon, de Nederlandse auteur, journalist en televisiepresentator Adriaan van Dis, de actrices Megan fox en Drew Barrymore, Sex and the city actrice Cynthia Nixon, tv-presentatrice en zangeres Roos Van Acker, zangeres Lady Gaga, en X-files actrice Gillian Anderson. En inderdaad, de dames zijn hier wel sterk in de meerderheid.
Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer