Dertigersdip

0

Rondkijkend in mijn kennissenkring, merk ik dat mensen van eind twintig tot midden dertig, soms al worstelen met een levenscrisis. Meer vrouwen dan mannen krijgen te maken met de dertigersdip, ook quarterlifecrisis, dertigerscrisis of het dertigersdilemma genoemd. Deze crisis treft vooral hoog opgeleide mensen van eind twintig tot midden dertig, die op alle vlakken prima presteren. En hoewel het dus zowel professioneel, materieel, sociaal als relationeel lekker voor ze loopt, ervaren ze een groot probleem.

Dertigersdip = luxeprobleem?

Een luxeprobleem, volgens sommigen, maar dat verhindert niet dat ze toch maar mooi in een dip raken. Omdat ze zich niet goed meer voelen in hun vel en in hun leven. Want eens ze die evenwaardige partner, die baan op niveau, een eigen stek, een begerenswaardige sociale status en die eerder luxueuze levensstijl verworven hebben, komen helaas de vragen. Is mijn partner wel de juiste voor mij? Indien niet, moet ik de band nu verbreken of een relatiepauze inlassen? Wil ik dit werk blijven doen? Indien niet, zoek ik een andere baan of ga ik opnieuw studeren? Wil ik eigenlijk wel een kind van deze partner en zo ja, wanneer? Enzovoort. Levenscrisissen zijn duidelijk van alle tijden. Denk maar aan de beruchte midlifecrisis.

Dertigersdip als vroege midlifecrisis

Opvallend is, dat dit fenomeen zich nu twintig jaar vroeger manifesteert. Analoog aan de snelle tijd waarin wij leven, pieken mensen op veel vlakken op steeds jongere leeftijd . Mensen van eind twintig tot midden dertig hebben het vaak al allemaal gehad, gezien en bereikt. Dus, wat valt er nu eigenlijk nog te doen, te beleven en te ontdekken? Wat rest er hen nog om naar uit te kijken? Daarnaast zitten ze maar al te vaak gevangen in het moderne sprookje, dat zorgvuldig georkestreerd en gecultiveerd wordt door de multimedia. Jonge mensen dienen er immers goed uit zien, hun partner te blijven verrassen en goede ouders te zijn voor de eventuele kinderen. Ook dienen ze nog voldoende energie op te brengen voor het onderhouden van hun sociaal netwerk. Uiteraard met de glimlach en een quasi perfect gebit.

Dertigerscrisis of de behoefte aan verandering

Jonge mensen kunnen via die loodzware opdracht opgebrand raken en zichzelf daarbij verliezen. Waarna ze tot het besluit komen dat ze dringend een andere weg moeten inslaan. Op één of zelfs op meerdere vlakken. Want enkel zo kunnen ze zichzelf en hun leven nieuwe impulsen geven. En dat doen ze dus ook. Ze kiezen voor een nieuwe partner, een nieuwe opleiding, een nieuwe baan of om het even welke nieuwe uitdaging. Maar deze ingrepen gebeuren bijna altijd op hetzelfde horizontale en dus meestal materiële vlak. Misschien ligt de oplossing hier wel in de overstap naar een andere dimensie. Die van verdieping en van inzicht verwerven in zichzelf. Wat hen uiteindelijk dichter bij hun wezenlijke kern zal brengen. Vanuit deze basis kan aan bijna elk bestaand probleem een nieuwe of genezende wending worden gegeven.

Misschien lees je ook graag het volgende:
Snorgasme
Fomo
Excuustruus,excuusguus

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer