Downdaten

0

Steeds meer jonge vrouwen met een hogere opleiding zien zich genoodzaakt een partner te kiezen die lager opgeleid is dan zijzelf. Hoe komt dit?

Wat is downdaten

Downdating heeft altijd bestaan. Het doet zich voor wanneer een hoger opgeleid persoon een relatie heeft met een lager opgeleid en/of weinig ambitieus iemand. Zowel mannen als vrouwen kunnen downdaten. Vroeger was de hoogopgeleide meestal de man. Vandaag merken we hoe downdaten steeds populairder wordt bij jonge, hoog opgeleide vrouwen die toestemmen in een relatie met een (soms zelfs beduidend) lager geschoolde man.

Waarom vrouwen tussen 25 en 35 downdaten

Het verschijnsel waarbij meer en meer jonge vrouwen tegenwoordig downdaten, heeft meerdere oorzaken.

  • een eerste oorzaak zou kunnen zijn dat dit fenomeen een duidelijk gevolg is van de emancipatiegolf uit de vorige eeuw, waardoor steeds meer vrouwen in België en Nederland een steeds hogere opleiding volgen. Wat meebrengt dat het aantal hoogopgeleide vrouwen het aantal hoogopgeleide mannen vandaag de dag overtreft. Vandaar dat nogal wat dames geen man naast zich kunnen krijgen met eenzelfde of hoger opleidingsniveau. Ze zullen hun bed en leven dus moeten delen met een ander soort man. En het lijkt er meer en meer op dat de praktisch ingestelde en logisch denkende hoogopgeleide jonge vrouw tussen 25 en 35 er geen been in ziet om professioneel de meerdere te zijn van haar levenspartner. En dit is nou net de leeftijdscategorie waarin de gemiddelde vrouw beter opgeleid is dan de gemiddelde man. Dit soort vrouw maakt meestal carrière, verdient prima haar brood en is absoluut niet meer afhankelijk van het salaris van haar partner.
  • een tweede oorzaak zou kunnen zijn dat deze jonge dames de macht die ze vanuit hun hoge functie op de werkvloer ervaren, graag meenemen naar huis.
  • als derde oorzaak kunnen we aanwijzen dat dit type relatie maar mogelijk wordt omdat mannen van deze generatie zich in tegenstelling tot hun vaders en opa’s, minder bedreigd voelen door intelligente vrouwen. Downdaten kan dus ook gewoon een logisch gevolg zijn van de mannelijke emancipatie. Of, van het feit dat mannen intussen gewend zijn geraakt aan het feit dat vrouwen tegenwoordig beter opgeleid zijn dan zijzelf.
Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer