Oxytocine, het hormoon van de liefde

0

Liefdevolle aandacht en liefdevolle aanraking werken genezend op lichaam en ziel. Het effect ervan kan zelfs gemeten worden. En wel via het oxytocine gehalte in ons lichaam. Dat stijgt immers opmerkelijk wanneer de liefde in actie komt.

Wat heet liefde

Voor alle duidelijkheid: liefde heeft veel gezichten. Met liefde wordt hier bewuste aandacht en/of liefdevolle aanraking bedoeld en dit in verschillende gradaties. Het kan dus gaan van een gemeend compliment over een warme handdruk tot een spontane omhelzing. Of van een goed gesprek over een ontspannende massage tot een innige kus of stimulerende seks. Iedereen kan zowel gever als ontvanger zijn. Zeker is dat tijdens een uitwisseling van liefde en aandacht ook het immuunsysteem geactiveerd wordt. Waarna niet enkel de ontvanger maar ook de gever versterkt achterblijft. Zelfs alleen maar kijken naar gezonde uitingen van liefde in de meest ruime zin van het woord, maakt positieve krachten vrij in ons en verhoogt onze geestelijke en lichamelijke weerstand tegen allerhande indringers.

Liefde geneest

Elke cultuur vult ‘liefde en aandacht uiten’, anders in. Toch blijft het een universeel gegeven dat mensen zich beter voelen als ze met elkaar verbonden zijn. Iemand zei ooit: the best things in life are free. Knuffels, een gemeend schouderklopje, een vriendelijk woord en een warme glimlach, passen helemaal in dit plaatje. Tegelijk zijn ze onbetaalbaar omdat ze stuk voor stuk mensen dichter bij elkaar brengen en verbinden. Soms betalen we om aandacht en liefde te krijgen. Dan gaan we naar een dokter, therapeut, kinesist, psycholoog, helderziende of prostitué. Die zijn/haar vaardigheid altijd sterk kruidt met voldoende aandacht omdat het resultaat anders een stuk geringer zou zijn. Een goede therapeut beheerst dus altijd de kunst van bet geven van liefde en/of aandacht.

Wat is oxytocine

Oxytocine is een magisch stofje, een hormoon, dat wetenschappelijk bestudeerd is en ongeveer een eeuw geleden ontdekt werd in de hersenen. Meer bepaald in de hypofyse, een klier met hormonale afscheiding die de andere hormonale klieren aanvuurt. Oorspronkelijk werd gedacht dat oxytocine enkel werkzaam was in dieren, maar nadien bleek dit hormoon ook werkzaam te zijn bij mensen. De Zweedse hoogleraar Kirstin Moberg noemt oxytocine: het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid. Oxytocine wordt gevormd telkens mensen elkaar (of een ander levend organisme) op een warme manier aanraken, toespreken en steunen. Denk maar aan bejaarde alleenstaanden. Velen onder hen voelen zich stukken beter met dan zonder huisdier. Want ook de wisselwerking tussen mens en dier maakt oxytocine aan.

Wat oxytocine teweeg brengt in het lichaam

In het begin catalogeerden wetenschappers dit machtig stofje als typisch vrouwelijk. Omdat het de weeën opwekt, de bevalling versnelt en de melk doet toeschieten. Later bleek dat ook mannen en kinderen oxytocine aanmaken omdat dit hormoon bij elk levend wezen werkzaam is van zodra verbondenheid, steun, harmonie en liefdevolle aanraking van de partij zijn. Oxytocine, het hormoon van de liefde vermindert stress en verlaagt aldus de bloeddruk, de hartslag en de spierspanning. Bovendien verhoogt het de lichaamstemperatuur, gaat het ontstekingen tegen en bevordert het de genezing van wonden. En weet je wat nog het allermooiste is? Zoals hierboven gezegd, wordt ocytocine niet enkel aangemaakt in de ontvanger, maar evengoed in degene die het vriendelijk woord spreekt of de ander de hand reikt. Besluit: schenk je medemens wat meer aandacht, dan blijft iedereen gezonder.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Comments are closed.