Rebounder

0

De woorden “rebound relatie”, “rebounder” en “rebound partner”, worden actueel wel vaker gebruikt. Maar welke lading dekken ze nu precies?

Eerst en vooral: “to rebound” betekent “terugspringen, terugveren,”. Tot dusver bestaan er geen goede Nederlandstalige equivalenten voor de vermelde Engelse termen.

De rebound relatie

De rebound relatie is een relatie die korte tijd na het verbreken van een vaste, langdurige en/of ingrijpende relatie, aangegaan wordt. De rebound relatie wordt ook wel bestempeld als een troost- of opvulrelatie. Omdat ze het gemis dat recent ontstaan is in het leven van de rebounder, moet verzachten, doen vergeten of opvullen. Een rebound relatie kan ook aangegaan worden terwijl men nog in een vaste band zit die emotioneel op een dood spoor is beland. Maar dit soort rebound relaties is sterk in de minderheid. Opvallend is ook dat de rebounder aan de nieuwe partner minder eisen stelt, dan hij of zij normaal zou doen.

Doel van de rebound relatie

De rebound relatie fungeert doorgaans als het spreekwoordelijk “doekje voor het bloeden”. Omdat de rebounder weigert om de emotionele pijn die nu eenmaal hoort bij een relatiebreuk, te ondergaan. De remedie tegen een gebroken hart, bestaat er hier in om zo snel mogelijk een nieuwe partner te zoeken. En te vinden. Die partner moet uiteraard de ontstane leemte opvullen en voor verstrooiing zorgen. Want vaak overheerst hier het plezante en ontbreekt diepgang. De troostpartner helpt aldus de rebounder bij het onderdrukken van de oorspronkelijke pijn. Het doekje voor het bloeden, blijkt uiteindelijk een pleister op een houten been, omdat pijn verdringen enkel uitstel van executie betekent. Vroeg of laat moet de rebounder de confrontatie met de pijn aangaan en er dwars doorheen gaan. Opmerkelijk hier is, dat de meeste rebound relaties na het verwerken van de pijn van de rebounder, stranden. Want eens de rebounder de relatiebreuk verwerkt heeft en die een plaats kan geven, is hier nog maar weinig behoefte aan een reddingsboei in de persoon van een rebound-, vervang- of troostpartner.

Rebounder en rebound partner

Naast “rebound relatie”, zijn er dus ook de verwante termen “rebounder” en “reboundpartner”.

  • Rebounder staat voor hij of zij die na het afspringen van een relatie (te) snel in een nieuwe relatie springt. Dit geheel vanuit de behoefte de ontreddering en het verdriet die bij een liefdesbreuk horen, te vermijden of te verdringen.
  • Rebound partner duidt de man of vrouw aan die meestal onwetend over wat er hier echt gebeurt, in dit twijfelachtig (maar begrijpelijk) verhaal meegezogen wordt. En dus doorgaans fungeert als troostpartner die een moeilijke periode in het leven van de ander, draaglijker helpt maken.
Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer