1 jaar samen? Dan moeten deze 7 vragen al beantwoord zijn!

0

Als je iemand leert kennen (spontaan of via daten) waarmee het klikt, blijft het 1ste jaar van de relatie zeer belangrijk. Omdat je dan het meest te weten komt over je partner. Over wie  hij/zij eigenlijk is.” Hoewel dat 1ste jaar bedoeld is om leuk en opwindend te zijn, zeggen experts dat het ook een zeer cruciale tijd is.

Volgens de Amerikaanse Dr. Vanessa M. Perry  is dat 1ste jaar van een relatie  zo belangrijk omdat het “de fase van het verzamelen van waardevolle info” is. Dokter in de psychologie Perry zegt verder: “Door in die periode stukjes informatie te verzamelen, bepaal je of jij jezelf in de toekomst met deze persoon wel of niet kunt samen zien.”

Als het jou dus ernst is, is dit de periode waarin je antwoorden dient te krijgen op enkele belangrijke vragen die je stelt aan je partner. Vragen die niet beantwoord worden of die steeds handig omzeild worden door je partner,  zijn evenveel rode vlaggen die jou er attent op maken dat de vrouw of man die je bij je hebt, geen klare wijn wil, durft of kan schenken.

Als je relatie bijna 1 jaar oud is, aldus de experts,  dan moet je de antwoorden van je partner op de volgende 7 vragen kennen als jij wenst dat de relatie naar een hoger niveau gaat.

Vraag 1:  hoe zit het met je financiële situatie?

En inderdaad, praten over geld is niet altijd even makkelijk. Dr. Perry stelt dat als je reeds 1 jaar met iemand samen bent zonder dit onderwerp ooit besproken te hebben, het nu toch wel de hoogste tijd daarvoor wordt.  Want wie wil er nou verder investeren in iemand en er vervolgens te laat achter komen dat die persoon niet met geld kan omgaan. Of een hoop schulden heeft en het zich dus eigenlijk niet kan veroorloven om een relatie te hebben. Binnen het jaar zou je er dus een vrij goed beeld moeten van hebben of hij/zij het geld over de balk gooit, een hopeloze shopaholic is of er net verstandig met omspringt.  Je zou ook moeten weten welke soort schulden er zijn en hoe groot en stabiel het inkomen van de ander ongeveer is.

Vraag 2: heb je momenteel gezondheidsproblemen?

Het is o zo gemakkelijk om gezondheidsproblemen te verdoezelen in het begin van een relatie. Toch zou je tegen het einde van dat 1ste jaar een klare kijk op de  gezondheid van je partner moeten hebben, zegt dr. Perry.  Als die een ernstige chronische gezondheidstoestand heeft of een familiegeschiedenis van gezondheidsproblemen, zeg maar, is het belangrijk om dit te weten in geval van nood. Je zou nu ook al moeten weten hoe gezond zijn/haar levensstijl is en hoe verenigbaar die is met jouw levensstijl.

Vraag 3: heb je seksueel overdraagbare aandoeningen?

Praten over een chronische gezondheidstoestand is één ding. Het ter sprake brengen van een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) echter kan een delicater maar noodzakelijk punt zijn.  Omstreeks een jaar samenzijn, vaak inclusief seks, zou je ook alles moeten weten over de seksuele gezondheid van je partner, beweert dr.Perry. Hoewel het misschien moeilijk is om dit te bespreken, kan het gemakkelijker zijn om open te zijn met je partner als je geen oordeel uitspreekt. Misschien kunnen jullie zelfs overeenkomen om jullie samen te laten testen, kwestie van de toestand aan beide kanten duidelijk te krijgen.

Vraag 4: wat is jouw liefdestaal?

Een heel belangrijke zaak die je gemakkelijk vergeet als je een relatie hebt, is dat jij niet je partner bent. En omgekeerd. Daarom is het belangrijk om zo snel  mogelijk te praten met je partner over dit onderwerp. Hoe bemin jij en hoe wil jij bemind worden.  Idem voor je partner. Zie daartoe:  De 5 talen van de liefde

Vraag 6: hoe ga jij om met conflicten?

“Elke relatie kent conflicten en die kunnen een kans zijn om meer over elkaar te leren en te groeien in verbondenheid en intimiteit”, vertelt relatie-expert Dr. Margaret Paul. Maar dit werkt enkel als je partner openstaat om over zichzelf en over jou te leren via conflicten. Als je partner jou bijvoorbeeld steevast de schuld geeft, zich volledig afsluit, wegloopt of boos wordt, is de kans op een betere band niet zo groot. Willen jullie allebei dat de band overeind blijft?  Den moeten jij én je partner gezonde vaardigheden ontwikkelen om conflicten op te lossen. (H)erkennen dat jouw vaardigheden daartoe onvoldoende zijn, is de eerste stap om het foute proces om te keren. Lees ook: Duurzame communicatie

Vraag 6: hoe ziet een gezonde relatie eruit volgens jou?

Iedereen heeft een eigen idee van hoe een gezonde/bevredigende relatie eruit ziet. Als jullie ongeveer 1 jaar samen zijn, zou je al een goed idee moeten hebben van hoe je partner tegen relaties aankijkt, als je wilt dat jullie relatie blijft standhouden.  Als hij/zij bijvoorbeeld denkt dat een gezonde relatie inhoudt dat je nooit vecht, en je hebt later onenigheid, dan ziet ie dit misschien als een compatibiliteitsprobleem en besluit de partner dat de relatie weinig kans op overleven heeft. Wat niet noodzakelijk waar is.

“Relaties blijven liefdevol en verbonden zolang beide mensen bereid zijn open te blijven en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gevoelens”, zegt dr. Paul. Als je partner na een jaar samenzijn niet gelooft dat gezonde relaties werk vereisen, is dat zeker iets om te bespreken.  Zie ook: De 5 belangrijkste oorzaken van relatiebreuken vlgs Prof. dr. A. Vansteenwegen

Vraag 7:  hoe ga je om met de rugzak uit je verleden?

Ons verleden sluipt de relatie binnen, of je het nu leuk vindt of niet. Als het verleden van je partner hem of haar opgezadeld heeft met angsten en onzekerheden, kan hij of zij van jou allerlei onrealistische verwachtingen hebben. Maar als je partner eraan werkt en in het voorbije jaar positieve veranderingen doormaakte, is hij of zij op de goede weg. “Als mensen allemaal leren van zichzelf te houden en open en liefdevol naar elkaar toe komen om liefde te delen, dan heb je de basis voor een geweldige relatie”, zegt dr. Paul.

Het bereiken van de mijlpaal van een jaar is best bijzonder. Het spannendste is om een ​​hechte, sterke band met je partner op te bouwen die hopelijk nog jaren zal duren. Ken jij rond 1 jaar samenzijn de antwoorden van je partner op bovenstaande (soms) moeilijk bespreekbare vragen?  Feliciteer jezelf dan uitgebreid omdat je deze vragen durfde op tafel te gooien. Want je zal je partner (en jezelf) op die manier op een veel dieper niveau hebben leren kennen. Waarna je de juiste beslissing kan nemen, wat nog belangrijker is.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer