4 redenen om het contact met je ex te verbreken

0

Een relatiebreuk of echtscheiding is doorgaans pijnlijk en ontwrichtend. Hopen adrenaline razen door het lichaam en de geest wordt overactief.  Vooral van de benadeelde partij die in 1ste instantie weigert te aanvaarden dat dit gebeurd is en zich in de alarm- en  ontkenningsfase bevindt.  En dus schakelt hij of zij over op “corrigerende maatregelen”.  Zoals trachten de zaak uit te praten met de ex of zoeken naar een oplossing die de relatie moet redden. Hoe dan ook streeft de achtergelaten partner fanatiek naar het sluiten van compromissen en het verdoezelen van de harde realiteit.

En dat terwijl de enige en de beste manier om het genezingsproces na een relatiebreuk of scheiding te versnellen neer komt op: het contact met de ex stopzetten.

Ben jij de gedupeerde/achterblijvende partner die probeert overeind te krabbelen na het einde van een relatie? Dan kan dit advies moeilijk te accepteren zijn. Je geest maakt wellicht overuren om goed te praten waarom het oké is dat je in direct contact blijft met je ex. En om daar gelegenheden voor te zoeken. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je je ex-partner zijn/haar spullen moet teruggeven. Of dat je denkt dat het beter is om samen te blijven wonen, in ieder geval toch voor een tijdje. Voor de kinderen weet je wel.  Je zou kunnen zeggen dat je eerst wilt overleggen met bepaalde familieleden of vrienden van je ex. Misschien komt er zelfs een verjaardag aan of een ander feestelijk samenzijn.  En wat voor kwaad kan het om te zien wat je ex uitspookt op de sociale media?  Ook verzeker jij er jezelf van dat jullie prima uit elkaar kunnen gaan en daarbij vriendjes blijven.  Hierbij aansluitend:  Waarom vrienden blijven met je ex vaak geen goede zaak is

Ach, ach… in werkelijkheid is de enige valabele reden om niet alle contact te verbreken, de eventuele kinderen. Als jullie kinderen hebben en moeten communiceren over co-ouderschap en de verantwoordelijkheden die dit meebrengt, kan je er niet onderuit. Maar zelfs in dat geval moet je als achtergelaten partner je grenzen bewaken door de gesprekken hieromtrent te beperken tot zaken die louter de kinderen aangaan. Anders zal het verderzetten of het proberen verderzetten van de communicatie met je ex, jouw verdriet en pijn enkel verlengen. En zelfs aanzwengelen. En zo verhinder jij zelf dat het productief proces van loslaten begint.  Wees dus lief voor jezelf en bespaar jezelf deze nergens toe leidende pijn, aldus dr. Jill Weber**.

 

4 redenen om het contact met een ex te verbreken volgens dr. Jill P. Weber

  1. Je kunt anders niet genezen.

Een relatie beëindigen is moeilijk, maar besef dat de daarmee gepaard gaande pijnlijke gevoelens voorbij gaan. En ja, je zult je verdrietig voelen. En ja, je zal boos en in shock zijn omdat  je leven deze wending heeft genomen buiten jouw wil om. Maar in feite zijn deze gevoelens normaal en maken ze deel uit van het herstelproces. Uiteindelijk, en als je het toestaat, zal er een soort aanvaarding en berusting in je leven komen. Als je echter volhardt in het contacteren van je ex of dat althans probeert te forceren, werk je jouw rouw- en herstelproces tegen en kies je voor een destructieve strategie van ontkenning. Dit kan de klap wel opvangen, maar het geneest die klap niet.  Door echter moeilijke gevoelens onder ogen te zien en te accepteren dat je ex er niet meer is, ben je op weg naar genezing. Dit biedt troost en naarmate je volhardt, zal je wereld lichter en lichter worden.

  1. Je kunt geen nieuwe energie binnenlaten.

Zelfs als jij het niet beseft, zorgt het contact met je ex ervoor, dat je blijft energie steken in die eenzijdige relatie. Energie die je beter anders gebruikt.  Elke keer dat je met je ex praat, probeert om contact te maken met hem of haar, of nadenkt over wanneer jullie de volgende keer contact zullen hebben, verspil jij je energie. Kostbare energie die nodig is om nieuwe levenservaringen na te jagen.

  1. Je slingert continu heen en weer tussen je fantasie en de werkelijkheid.

Als je relatie is beëindigd, dan is het voorbij: wat je had met je ex bestaat niet meer. Het zal en kan ook nooit meer hetzelfde zijn. De verbinding voortzetten, betekent dat een deel van jou nog steeds hoopt dat er in een alternatief universum een kans is dat jij en je ex samen gelukkig kunnen zijn. Als gevolg hiervan leef je van de momenten van nabijheid. Maar elke keer dat je in contact komt met je ex, word je eraan herinnerd dat hij of zij jou  niet meer toebehoort. Waarna jij keer op keer geconfronteerd wordt met een mega teleurstelling. Deze voortdurende emotionele rollercoaster staat jouw echte leven en je daadwerkelijke kansen op geluk, fors in de weg.

  1. Je beleeft je fouten telkens opnieuw.

Een deel van wat zo moeilijk is aan het beëindigen van een relatie, is dat de benadeelde partij de neiging heeft zichzelf de schuld te geven. In sommige opzichten zou het beëindigen van een relatie een kans moeten zijn voor persoonlijke groei. Het is echter een vergissing om in contact te blijven of proberen te blijven met een ex in de hoop een kans te krijgen om één en ander over te doen. En zo blijf je maar tobben en met precies dezelfde angsten en zorgen zitten over jezelf als de dag ervoor. Dit komt omdat het onderhouden van het contact met je ex je in het ongewisse houdt: je kunt niet bij je ex zijn, maar je kunt ook niet verder. Als je de situatie zoals ze nu eenmaal is volledig loslaat, zegt Dr. Jill P. Weber geef jij jezelf de vrijheid om te leven. En dit, meestal niet gehinderd door de spijt en de pijn van wat achter je ligt.

**Over dr. Jill P. Weber

Dr. Jill P. Weber is een klinisch psychologe met een privépraktijk in Washington, DC.  Ze is verschenen als psychologie-experte in verschillende media, waaronder USA Today, Washington Post, Nightline, US News and World Report, CNN, Associated Press en Discovery Channel. Ze is gespecialiseerd in de impact van de heersende cultuur op de vrouwelijke identiteit en relatieontwikkeling. Vooral in familieverband en in een partnerschap. Dr. Weber schrijft een blog voor Psychology Today en Huffington Post.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer