Actuele relatiemodellen

0

Omdat ik verbonden ben met het relatiebureau MissingLink, hebben mensen al snel de neiging me over hun liefdesleven te vertellen. Ook ongevraagd, dat spreekt. Opvallend daarbij is dat ik jong en oud(er) vandaag vaak hoor verkondigen: ‘Ik, een vaste relatie? Nee dank je, hoeft voor mij niet meer. Echt niet.’
‘Waarom’, vraag ik dan.
‘Omdat er dan meer problemen in mijn leven opduiken dan in tijden wanneer ik single ben. Daarom’, luidt het antwoord steeds opnieuw.
Waarna we een boompje opzetten over relaties. En tijdens die babbel kwam of kom ik telkens weer hetzelfde aan de weet. Namelijk, dat de meesten toch graag een vaste partner willen, maar afkerig staan tegenover de vorm waarin relaties doorgaans worden gegoten.

Denk maar aan de gangbare vaste relatie waarin beide partners samen leven met of zonder kinderen.
Want als liefde betekent: dag en nacht bij elkaar zijn en voortdurend op elkaars lip zitten, hoeft het voor veel mensen niet meer. En daar kan ik volledig inkomen, zeker waar het mensen boven de veertig betreft.
Maar leven we met zijn allen niet in de eenentwintigste eeuw? De eeuw waarin meer en meer mensen beseffen hoe uniek elke relatie tussen twee unieke individuen wel is. Wat meebrengt dat hier geen strakke regeltjes kunnen gelden maar dat mensen maar beter voor maatwerk gaan. Omdat elke vaste liefdesrelatie een bijzonder gegeven is waarover naar believen onderhandeld en beslist kan worden. En dit, zo vaak als nodig blijkt.

Zo hebben twee mensen die op het punt staan een vaste band aan te knopen vandaag de luxe een keuze te kunnen maken uit diverse relatiemodellen. Modellen die meestal onder het type “latrelatie”vallen.

Enkele voorbeelden:

  • We houden beiden onze eigen stek en brengen de ene week een paar dagen bij jou door en de andere week bij mij.
  • We leven apart maar zijn beste maatjes die seks hebben als het zo uitkomt. (friends with benefits)
  • We houden elk onze eigen stek maar brengen elk weekend met elkaar door.
  • We maken geen vaste afspraken en zien elkaar enkel wanneer het ons beiden past. Ook al is dat maar om de drie, vier weken.
  • We wonen samen maar hebben aparte slaapkamers. Dan hoeven we niet elke nacht bij elkaar te slapen.
  • We gaan voor een proefrelatie van zes maanden.
  • Jij hebt meer behoefte aan samenzijn en intimiteit dan ik. We spreken af dat jij er daarom een tweede partner kan op na houden.

Op die manier zijn er nog tal van op maat gemaakte relatiemodellen te bedenken. De belangrijkste voorwaarde echter, is en blijft hier dat beide partners omtrent de relatievorm en het relatiegebeuren, in dezelfde richting kijken. Enkel op die manier kunnen de mensen in kwestie er zich comfortabel en voldaan bij voelen.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer