Als je partner afstand neemt …

0

Corona doorkruist nog steeds en hardnekkiger dan ooit, ons leven en toch blijft de liefde en het vormen van relaties intussen een constante. En waar liefde en relaties aan de orde zijn, duiken er vaak problemen op.  Eén van die problemen is dat een (dating) partner zich plots kan terugtrekken uit een ontluikende relatie.

Dat kan gaan van stilletjes afstand nemen over “geen tijd meer hebben wegens te druk” tot en met echte ghosting.  En zowel mannen als vrouwen kunnen zich na korte of langere tijd terugtrekken uit een datingverhaal of uit een beginnende relatie. Waarbij de in de steek gelaten persoon zich afvraagt: wat is hier de reden van?  Wat is er hier plots veranderd of gebeurd? Vooral omdat het aanvoelde alsof er veel goed zat tussen jullie.

En nu is hij of zij steeds minder toeschietelijk, aanhankelijk, bereikbaar. Plotsklaps lijkt hij of zij een pak minder geïnteresseerd in jou, in “jullie”!  Hij/zij heeft het (zogezegd) zo druk tegenwoordig waardoor er steeds minder tijd rest voor jou. Hij/zij neemt nooit meer het initiatief voor om het even wat en belt nooit meer als eerste.

En erger nog: je veelbelovende partner beantwoordt zelfs je telefoons, sms-jes en e-mails maar mondjesmaat of in het slechtste geval: helemaal niet meer.

Logisch dat jij je afvraagt wat er hier precies aan de hand is.

 

Redenen waarom iemand afstand begint te nemen

In werkelijkheid zijn er tientallen redenen waarom iemand afstand begint te nemen. Zelfs redenen die niet rechtstreeks met jou te maken hebben. Of zaken waar hij of zij geen vat op heeft. Maar hieronder vind je de meest voorkomende.

 • Het gaat hem of haar allemaal veel te snel.
 • Zij of hij wordt afgeschrikt door de intensiteit van jouw gevoelens of van de eigen gevoelens.
 • Zij of hij denkt nog steeds aan een ex waar zij/hij blijkbaar nog niet overheen is.
 • Jij bent net iets te geïnteresseerd en gefocust op de afstand nemende partner, waardoor die zich onzeker of beklemd begint te voelen.
 • Het nieuwe (en dus de spanning) is eraf.
 • Hij of zij heeft Iemand anders ontmoet die uiteraard nieuwe, spannende vibes meebrengt.
 • Hij of zij verlangt eigenlijk opnieuw naar de vrijheid van een leven als single.
 • Leven op een hoog niveau van intimiteit en voortdurende wederzijdse communicatie is zo vermoeiend en energie rovend,  dat het voor sommigen gewoonweg niet vol te houden is.

Maar genoeg hierover…

Het gaat hier vooral over wat JIJ  kan doen in zo’n situatie. 

 • Check altijd eerst of het “afstand nemen”, al dan niet een gegronde reden heeft. Zoals ziekte van je partner/date zelf, of ziekte/overlijden van iemand die dicht bij hem of haar staat. Want dat verandert natuurlijk de hele zaak.
 • De beste manier om erachter te komen is … inderdaad, het hem/haar gewoon vragen. En dat kan je doen via een telefoontje, sms of e-mail. Vraagt de ander waarom je die vraag stelt, doe dan alsof je neus bloedt en zeg dat je gewoon es contact wou opnemen met hem of haar.
 • Geef geen verdere uitleg en wacht het antwoord af. Heeft de ander inderdaad een gegronde reden om tijdelijk het contact te staken, voel je dan niet geroepen om zijn of haar problemen op te lossen of te verlichten. Want daarvoor is jullie contact duidelijk niet hecht genoeg op dit moment. Indien wel, dan had de ander jou zeker op de hoogte gebracht van wat er gaande is.
 • Je mag natuurlijk als je dit echt wilt, een handje helpen maar besef dat jijzelf je eerste prioriteit bent in dit verhaal. Indien de persoon niet door één of ander onheil getroffen is en wat onverschillig of afstandelijk meedeelt dat er helemaal niets aan de hand is, dan weet je hiermee toch voldoende, nietwaar? Maakt hij of zij bovendien geen aanstalten om eens af te spreken, dan besef je dat dit een doodlopend straatje is.  Eind van het verhaal.
 • Je bent dan klaar voor de volgende stappen en die klinken wel erg makkelijk maar zijn dat in de praktijk zelden.

1) Stop met wat je nu doet…  

 • Stop met nadenken over “waarom” je partner afstand neemt.
 • Stop met het proberen om hem of haar te bereiken.
 • Stop met het checken van haar/zijn sociale media de klok rond.
 • Stop met het sturen van een berichtje om het uur.
 • Stop met het initiatief te nemen voor een snel contact.
 • Stop dus met elke vorm van stalking.
 • Stop met denken dat er iets niet klopt met jou.
 • Stop met je hersenen te pijnigen over wat jij fout deed om je partner weg te jagen.

 

2) Richt bewust je aandacht op jezelf

Lijkt het er sterk op dat hij of zij echt geen zin meer heeft om jou te contacteren?  Dan is dat maar zo. Hij of zij is een vrije mens. Jij kan de vrijgekomen tijd en energie aan je persoonlijke zaken besteden.  Focus je dus op het verdienen van geld, de uitbouw van je carrière, je gezondheid en je conditie. Concentreer je op je kids,  je familie en vrienden. Of op iets creatiefs, een hobby, studie of bijkomende opleiding…

En

 • Ga fietsen, lopen, op avontuur, op reis.  Bestorm de fitness. Ga wandelen of bel met vrienden.
 • Bekijk je lievelingsfilms of -series. Ga helemaal op in een goed boek of in muziek. Kook wat lekkers voor jezelf en/of je geliefden.
 • Pak je interieur aan. Tuinier.
 • Kortom : doe de dingen waarvoor jij warm kan lopen.

 

En wat als mijnheer of mevrouw je op een dag doodleuk weer contacteert?

Reageer volwassen, beste bezoeker. Speel geen spelletjes.

Een emotioneel volwassen mens speelt geen emotionele spelletjes met een ander. Je hoeft hem of haar dus niet te negeren  en je mag er zeker op ingaan.  Je mag best geïnteresseerd blijven, en je kan gerust zijn/haar sms-jes, belletjes en e-mails beantwoorden.  Je kan zelfs een keertje afspreken of uit eten gaan met hem of haar.

Allemaal geen probleem! 

Zolang je deze man of vrouw maar niet opnieuw op nummer 1 gaat zetten in je leven.  Dat verdient hij of zij in dit verhaal immers niet. Echt niet.

Onthoud dat jij nummer 1 bent in jouw leven, in jouw wereld. Vergeet dat nooit. Hij of zij is slechts een deeltje ervan. Niet meer, maar ook niet minder.

Geen zin om de inkomende berichtjes te beantwoorden?

Prima. Deze neutrale, wat nonchalante houding zal de ander wel effe aan het denken zetten.

Ofwel haakt hij of zij direct af. Hoera, want dan mag je tevreden zijn omdat je zo er zo snel achter komt dat dit niet de ware is voor jou.

Ofwel mist hij of zij al die aandacht van jou.  Maar dan komt hij of zij gewoon even terug voor de foute, zelfzuchtige redenen.

In feite maakt het maar weinig uit wat hier de uitkomst zal zijn.

Jij daarentegen zal ervan geleerd hebben. Als je kan en durft kijken naar wat hier gebeurd is, zal je meer ervaren en sterker in het leven staan. Je zal mettertijd ook zelfzekerder het datingveld kunnen betreden. En niets is zo aantrekkelijk voor potentiële partners als iemand die gezond zelfzeker is.

Waarna je, gewapend met meer inzicht en zelfs meer impact, klaar zal zijn voor een nieuwe ontmoeting met de vrouw of man die beter bij je past. Succes gewenst.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer