Als je een partner kiest, krijg je er ongevraagd en volledig gratis de familie bij. En dat is in eerste instantie: zijn of haar ouders. Niet alle schoonouders zijn vervelende klieren. Desondanks kunnen schoonouders je wel op de heupen werken. En een aantal van hen zijn ronduit toxisch voor een jong koppel.
We moeten hier natuurlijk een verschil maken tussen de soorten hinderlijke schoonouders. De 1ste soort schoonouders zijn zij met afwijkende visies, wat eigenlijk maar normaal is gezien het generatieverschil. De 2de soort schoonouders echter zijn zij die een destructief gedrag vertonen dat de jonge relatie kan ontwrichten.
Het komt er dus op aan de 2de soort schoonouders zo snel mogelijk te herkennen. Vervolgens dienen jullie hun gedrag bloot te leggen en het als een team aan te pakken vooraleer het jullie band begint aan te vreten.
Waarom de verhouding met schoonouders vaak moeilijk ligt
- Te snel oordelen. Je schoonouders blijven je partner als hun kind zien, ongeacht zijn/haar leeftijd, maturiteit of mate van zelfstandigheid. Hij/zij blijft hun kind waar ze het beste voor verlangen. Noch min, noch meer. En dus staan ze snel kritisch tegenover de partner en zijn/haar manier van omgaan met zowat alles. Van koken, over strijken tot schoonmaken, je huis inrichten, klussen in huis of de aanpak van je kinderen of huisdieren.
- Weigeren de grenzen van het jonge koppel te respecteren. Weigeren je schoonouders volhardend om jullie grenzen en intimiteit te respecteren? Dan wordt het moeilijk om met hen tot een goede relatie te komen. Schoonouders kunnen de grenzen van een jong koppel op verschillende manieren schenden. Op een subtiele en minder subtiele manier. Denk maar aan:
– Rechtstreeks en ongevraagd vernietigende uitspraken doen.
– Ongevraagd advies geven.
– Ongevraagd en dus zonder verwittigen aan de deur staan om diverse redenen.
– Ongevraagd opdagen op de meest onmogelijke momenten uit verveling.
– Het bovenstaande altijd opnieuw doen, ondanks het feit dat jullie te kennen gaven dat het anders moet.
Vaak gebeurt dit vanuit:
1) Controledrang
2) Omdat ze menen respect te verdienen omdat ze meer ervaring hebben. Daarbij vergeten ze dat je maar respect krijgt als je ook respect opbrengt voor de ander.
3) Om chaos te zaaien tussen het koppel. - Ouderwetse opvattingen. Vandaag hebben bepaalde vroegere visies omtrent bijvoorbeeld het omgaan met kinderen of betreffende voeding, volledig afgedaan. Dat is voor de oudere generaties soms moeilijk te behappen. Alles verandert ook allemaal zo snel en niet iedereen is flexibel genoeg om in te zien dat het nieuwe soms meer voordelen kan bieden. En daar kan dus kritiek van komen.
Signalen die erop wijzen dat je toxische schoonouders hebt
Zelfs indien er een basis van overeenkomst is met je schoonouders, betekent dit niet dat er geen verwarring gezaaid kan worden en dat soms op subtiele wijze.
- Je schoonouders lijken je zelfvertrouwen te ondermijnen.– Het is mogelijk dat je schoonouders je om diverse redenen niet echt zien zitten als partner van hun kind. Hun kind verdient beter, snap je? Dan kunnen ze je chronisch beledigen op een subtiele of zelfs op een openlijke tot grove manier. Uiteindelijk krijgt je zelfvertrouwen hier een deuk van. Als je partner dit ook merkt, kunnen jullie dit als een team aanpakken. Indien je partner zegt dat het inbeelding is of dat je er niet zo zwaar moet aan tillen, ben je verder van huis.
- Je schoonouders komen tussen in persoonlijke beslissingen. Schoonouders kunnen hun zegje willen hebben in jullie privébeslissingen. Dat kan uit oprechte bezorgdheid zijn en is vertederend. Maar het kan ook voortkomen uit uit pure controledrang over wat er bij jou en je partner gaande is.
Hoe dan ook, beide motieven leiden tot dezelfde conclusie: ze bemoeien zich met jullie leven in zaken die hen niet echt aanbelangen. Dit is dus een gebrek aan respect voor jullie. - Ze komen onaangekondigd/ongevraagd langs. Onaangekondigd of ongevraagd langskomen is volgens experten altijd een teken van gebrek aan respect. Bovendien is het een bewuste of onbewuste poging om controle over de relatie uit te oefenen. Meestal door aldus de harmonie in de relatie te verstoren. Dit brengt zeker ongunstige vibes mee.
Misschien hebben je schoonouders een aanbetaling gedaan bij de aankoop van jullie huis. Of ze hebben voor een onvergetelijke huwelijksreis gezorgd en menen zich daarom nu meer te kunnen permitteren.
Hoe dan ook, deze houding is giftig voor de jonge relatie en moet aangepakt worden. - Ze houden van drama en zwengelen dit onvermoeibaar aan. Hooplopende emoties zijn zeer gewild bij een bepaald type schoonouders. Ze lokken die zelf uit en kunnen nadien het verhaal gedetailleerd opdissen met zichzelf in de rol van slachtoffer. Over hoe ze de grenzen geweld aan deden van het koppel dat ze als ondankbaar bestempelen, reppen ze uiteraard met geen woord.
Ook kunnen schoonouders roddelen over het jonge paar of over hun schoonkind. Tegen familie, vrienden, buren, collega’s en eigenlijk iedereen die maar luisteren wil.
Als je dat merkt moet je toch even op de pauzeknop drukken. Je moet echt gaan nadenken over de stappen die je daartegen gaat ondernemen. En over hoe je de verdere relatie met je schoonouder(s) ziet. Aarzel niet om hierbij deskundige hulp in te roepen. Het is té belangrijk om dat niet te doen. - Ze negeren je totaal. Het tegengestelde van de dramaliefhebbers zijn uiteraard de schoonouders die je straal negeren en doodzwijgen. Ze doen alsof je niet bestaat, ook in gezelschap. Ze verspillen geen woord, wat zeg ik, geen druppel speeksel aan jou. Dit is een kwaadaardige manier om je te laten voelen dat je er helemaal niet toe doet. Het betekent niet enkel dat ze niet van je houden maar evenzeer dat ze geen spat respect hebben voor jou.
- Ze zetten jou en je partner tegen elkaar op. Dit is uiteraard het gevaarlijkste soort schoonouder(s). Ze spelen misschien zelfs het dodelijk spelletje: “zij heeft gezegd dat …, hij heeft gezegd dat… waarbij ze jou en je partner tegen elkaar opzetten. Deze mensen ademen negativisme uit en maken er van bij de start van de relatie hun missie van om het jonge koppel een hoop miserie te bezorgen.
Ze zaaien niet enkel verwarring maar ook ontevredenheid. Want na een etentje met of een wat langer bezoek aan de betreffende schoonouder(s), zal het jonge koppel vaak ruzie maken. De wortels daarvan liggen in de tussenkomt van de schoonouder(s). Ofwel waren er veel negatieve opmerkingen ofwel staken ze hun neus in zaken waarin ze die zeker niet moesten steken. En dan gaan de poppen aan het dansen bij het jonge paar eens ze alleen zijn. Wat overigens de bedoeling was van de schoonouder(s). Bewust of onbewust.
In een volgende bijdrage lees je hoe je deze situatie het best aanpakt.
Dit sluit hierbij aan:
Grenzen aangeven (2)