De knipperlichtrelatie

0

Volgens het woordenboek Van Dale is een knipperlichtrelatie een verhouding waarbij het tussen de partners nu eens aan en dan weer uit is. En dat is nog bijzonder zacht uitgedrukt. 

Velen onder ons kennen wellicht iemand die gevangen zit of ooit zat, in een uitzichtloze knipperlichtrelatie. Misschien heb jij er zelf wel één  achter de rug of zit je er nog middenin omdat je maar niet van losraakt van je partner in crime. En dit laatste is één van de kenmerken van het knipperlichtpatroon.

Aan en uit, aan en uit, aan en uit, en zo gaat het maar door tot de hele zaak tenslotte en definitief aan scherven ligt. Een knipperlichtrelatie is een ellendig soort relatie waar geen van beide partners uiteindelijk gelukkiger van wordt. Of ook maar iets bij te winnen heeft. Relatiedeskundigen hebben meestal maar 1 tip voor mensen die zich in deze situatie bevinden. En die is: stap zo snel mogelijk uit dit destructief relatiepatroon. Wat overigens veel makkelijker gezegd dan gedaan is. Want uit die emotionele rollercoaster kan je jezelf doorgaans maar moeilijk bevrijden.

Knipperlichtrelatie = foute relatie

De reden daarvan is dat de twee mensen in kwestie, ondanks alles, nog te vaak hopen dat het uiteindelijk ‘toch allemaal goed zal komen’. Niet dus. Want onderzoek wees uit dat de uiteindelijke slaagkans van een relatie met een knipperlichtpatroon, uiterst klein is. Intussen blijven de partners maar aanmodderen en kostbare tijd verkwisten. Door telkens uit elkaar te gaan en de foute relatie vervolgens weer op te starten, belandt dit duo in een negatieve spiraal. In een soort vicieuze cirkel, zeg maar. Cirkel die gevoed wordt door een cocktail van angst, stress, onmacht, ruzie en onvervulde verwachtingen. En niet te vergeten: een groeiende dosis agressie naar elkaar (en zichzelf) toe.

Over de hoogten en laagten in een knipperlichtrelatie

In een ‘normale’ (maar wat heet normaal) relatie zijn er ook aan en uit momenten. Met andere woorden: er zijn hier ook hoogten en laagten. Niets in het leven volgt immers een rechte lijn. Het leven bestaat uit golven, op alle vlakken. Wat echter dit knipperlichtpatroon zo destructief maakt, is dat de laagten hier aanzienlijk dieper en uitzichtlozer zijn. Omdat de gekoesterde hoop steeds opnieuw genadeloos de bodem wordt ingeslagen. En dit terwijl de daaropvolgende hoogten steeds zoveel hoger en spannender zijn vooraleer te eindigen in een nieuw dieptepunt.

Dit betekent dat de twee partners zich in een uitputtend proces bevinden waaruit er bovendien moeilijk te ontsnappen valt. Wat extra energie vraagt. Daardoor worden het zenuwstelsel en de gemoedstoestand bijkomend en veelal continu belast. Als men dit alles bij elkaar optelt, kunnen we ons inbeelden hoe mensen die zich in een knipperlichtrelatie bevinden meestal geen diepe, herstellende rust kunnen vinden.

Verder is er eveneens het belangrijk feit dat een normale relatie bijna vanzelf doorgroeit naar een volgend niveau. Vooral wat betreft emotionele en materiële zekerheid, engagement en toekomstperspectief.  Deze meestal onontbeerlijke voedingsbodem voor een degelijke, langdurige band blijft grotendeels achterwege in een knipperlicht- of stoplichtrelatie. 

Tips van relatiedeskundigen

Relatiedeskundigen beweren vrijwel eensgezind dat je dit soort foute relatie beter zo snel mogelijk afbreekt en definitief achter je laat. Eventueel met deskundige hulp. Stel je vervolgens open (en pas wanneer jij er echt aan toe bent) voor een nieuwe liefde met een ander persoon.

Lukt dit niet omdat jullie het gewoonweg nog niet willen of kunnen opgeven? Dan kan je deze 2 tips volgen.

Tip 1: leer beter communiceren met elkaar. Volg daartoe en liefst samen, een cursus vruchtbaar communiceren. Indien je tenminste geen pijnlijke rondjes wilt blijven draaien in de vicieuze cirkel.

Tip 2: tracht samen te brainstormen om de kern van het probleem op te sporen. Waarna jullie het probleem met wortel en al kunnen uitroeien, of dat althans proberen. Bij allebei. Doe dit bij voorkeur met deskundige hulp, want anders zullen jullie er onnodig lang over doen om de kern van het probleem te vinden en aan te pakken. Wat jullie motivatie op de duur zal aantasten tot er niets meer van overblijft.

Hierbij aansluitend:  Als je partner twijfels heeft over de relatie  –  Duurzame communicatie    –     Knipperlichtrelatie

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer