Persoonlijke omkadering

0

Nieuwe partner? Groter eisenpakket!

Er wordt te vaak gedacht dat mensen bij het aangaan van een nieuwe of zoveelste relatie, milder worden en hun eisen dimmen.  Want intussen zijn ze niet enkel alweer wat ouder, maar ook meer ervaren en ontspannen in zaken van het hart. Niets is helaas minder waar. Want wat blijkt? Het wensenpakket van mensen naar een nieuwe partner toe, wordt niet kleiner maar net groter naarmate de leeftijd en/of het aantal relaties toenemen.

De persoonlijke omkadering

Omdat de zoekende single intussen een weg heeft afgelegd en daarbij een stuk leven achter zich laat. Dat zorgt voor een aantal structuren, verworvenheden en praktische situaties die we ‘de persoonlijke omkadering’, kunnen noemen. Een realiteit waar iedereen rekening mee houdt en die het aangaan van een nieuwe relatie vaak fors bemoeilijkt. Ruw geschetst bestaat die omkadering uit kinderen, familie, werk, woonplaats, vriendenkring, hobby’s en financiële toestand. Uiteraard nog aangedikt met individuele accenten zoals karakter, gewoonten en levensstijl. De omkadering beïnvloedt en bepaalt grotendeels het wensenpakket. En omdat een relatie doorgaans uit twee mensen bestaat, wordt de persoonlijke omkadering van beide partijen actief. Wat vaak resulteert in een verdubbeling van de praktische problemen.

Waarom de ene persoonlijke omkadering de andere niet is

En natuurlijk manifesteert de omkadering zich in talloze gradaties. Neem bijvoorbeeld een weduwnaar en weduwe die een normale jeugd en een redelijk tot gelukkig huwelijk zonder financiële zorgen achter zich hebben. Komen dergelijke partners samen, dan maakt de nieuwe liefde een grote kans om te overleven, met twee gelukkige mensen als resultaat. Daartegenover staat de omkadering van iemand die een nieuwe liefde induikt na een wat woeliger leven. Zo’n man of vrouw kan één, twee of zelfs meer officiële en officieuze relaties achter de rug hebben waar verschillende kinderen uit voortgesproten zijn. Hij of zij zit nog in een (v)echtscheiding of moet er nog aan beginnen. Er is nog voortdurend contact met de ex of exen omwille van de kinderen, alimentaties of gedeelde zakelijke belangen. Daarnaast doorkruisen allerlei contacten van vroeger het leven van de betrokkene(n). Deze persoon zal diep binnenin emotioneel vermoeid en ontredderd zijn door de omvang en de complexiteit van de omkadering die hem of haar bezwaart en verlamt. De partner staat hier vrij machteloos tegenover, vooral als hij of zij ongeveer hetzelfde meezeult. Wat de nefaste impact van de omkadering verdubbelt en de overlevingskans van deze relatie ernstig hypothekeert.

De relatiepuzzel en zijn vele stukjes

Conclusie? Vanaf vijfendertig wordt het aangaan van een nieuwe relatie bemoeilijkt door de persoonlijke omkadering die bestaat uit een aantal randfactoren die als de stukjes van een puzzel in elkaar moeten gepast worden. Pas als de puzzel compleet is, maakt een relatie kans op slagen en blijkt of ze al dan niet effectief werkt.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer