Een pauze nemen in een relatie

0

Heb je een vaste relatie? Dan weet je dat spanningen nooit veraf zijn of de klad stiekem in de relatie kan sluipen. Deze gang van zaken brengt mee dat meestal één van partners tijd alleen nodig heeft om in het reine te komen met zichzelf omtrent de gang van zaken in de relatie. De oplossing is dan: time-out nemen.

Waarom een pauze nemen

  • Wanneer je tijd en ruimte nodig hebt om bepaalde onduidelijkheden of frustraties met betrekking tot de relatie of je partner uit te klaren of te overdenken.
  • Omdat je je beklemd voelt in de relatie. Dat kan als je het gevoel hebt teveel op elkaars lip te leven en geen eigen leven meer te hebben.
  • Omdat je het gevoel hebt vooral het slechtste in elkaar te activeren.

Pauze nemen is geen wondermiddel

Voor alle duidelijkheid: een pauze inlassen is geen wondermiddel en blijft altijd een noodmaatregel.
Zo’n pauze is trouwens helemaal overbodig indien er een goede communicatie is tussen jullie. Want dit is de enige, echte remedie wanneer er problemen rijzen. Indien jullie beiden zo volwassen zijn dat een open en eerlijk gesprek mogelijk is, kan het probleem of de frustratie bij de wortel worden aangepakt. Waarna een oplossing of compromis kan gezocht én gevonden worden. Maar dat vereist zoals gezegd twee mensen die op een volwassen manier met elkaar kunnen en willen communiceren. En dat is helaas vaker niet dan wel het geval.
Ook mogelijk: jullie kunnen met elkaar spreken via een derde persoon zoals bijvoorbeeld een relatietherapeut of andere vertrouwenspersoon.
Dan rest er dus nog het inlassen van een kleine of grotere pauze, die beslist positief kan zijn als ze er komt om de juiste reden. Maar dat tijdelijk uit elkaar gaan kan natuurlijk slechts iets opbrengen als je intussen aan jezelf en/of aan de relatie werkt. Of je communicatievaardigheid bijspijkert.
Doe je niets, dan gebeurt er niets en blijft alles gewoon bij het oude.

2 soorten time-out

  • De positieve time-out die leidt tot een verbetering van de relatie na een periode van bezinning. Hier wordt de break een tijd van herstel, van heling. Van opnieuw op krachten komen en daarbij de zaken in het juiste perspectief kunnen of willen zien. Desnoods met professionele hulp. Het is ook een tijd waarin verwaarloosde sociale contacten weer kunnen worden aangehaald die eveneens inspirerend en verhelderend kunnen werken.
  • De negatieve time-out is meer een excuus om weg te vluchten van je partner. Dit soort pauze bevestigt vaak het gevoel dat je beter af bent zonder dan met je partner. Wat kan leiden tot smeulende onvrede en/of een definitieve breuk. En al helemaal wanneer je het vertikt om intussen jezelf, de ander en de relatie nader te bekijken.

Duur van de pauze

Er zijn de korte breaks die we allemaal voortdurend en spontaan nemen omdat samenleven met een partner een heuse opdracht is. Die korte pauze nemen we dan onder de vorm van bijvoorbeeld:

  • een vrouwen- of mannenavond;
  • een weekendje of weekje weg met enkel jouw vrienden of vriendinnen;
  • een boek lezen in afzondering of in je eentje een tv-programma bekijken of naar de film gaan;
  • Een paar uurtjes shoppen in goed gezelschap of gaan karten met de vrienden;
  • elke week een dag kiezen waarop jullie los van elkaar jullie eigen ding doen;
  • apart op vakantie gaan.

En dan zijn er de langere pauzes. Het is aan te raden om samen te overleggen hoe lang dit soort break zal duren. En het is wenselijk dat jullie je beiden aan de afspraak houden. De duur is hier afhankelijk wan de situatie en kan variëren van 1 tot meerdere maanden. Alles wat korter is dan 1 maand, lijkt wel een soort vakantie zonder de ander. En als je meerdere maanden time-out neemt dan komt dit eigenlijk neer op een soort proefscheiding. Je kan dan gaan verlangen naar meer van dat en verwijdering in de hand werken. En misschien is het wel precies dat wat je zoekt of wenst….
Als er kinderen zijn kan er gedurende een bepaalde tijd afstand genomen worden van elkaar maar komt men regelmatig weer samen. Precies omwille van de kinderen. Men kiest dan voor het soort pauze dat de dagelijkse gang van zaken in het gezin het meest respecteert. En waarbij de partners intussen toch de gelegenheid krijgen om op adem te komen. Zo kan een partner tijdens de week elders verblijven maar in het weekend naar huis komen. Dan kan er als gezin samen met de kinderen iets leuks worden gedaan.

Toch samenkomen tijdens een pauze is niet uitgesloten

  • Als je elkaar te hard mist en het doel al bereikt is via de korte pauze. Want daarin besef je al dat jij je eigenlijk beter voelt met dan zonder de ander.
  • Als je voelt dat het alleen zijn de liefde voor je partner sterker maakt. En dat jullie vooral egospelletjes spelen.
  • Omdat jij of jullie het niet aankunnen om veertien dagen lang geen deel uit te maken van het leven van de ander. Waarna je motivatie om samen verder te gaan groter wordt en de problemen alsnog kunnen besproken worden.

Wanneer je beter geen pauze neemt

Als de pauze op dat moment de enige manier lijkt om de relatie niet definitief op te blazen.
Als een time-out de enige vluchtroute lijkt uit een tijdelijke situatie vol conflicten en meningsverschillen.

 

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer