Emotionele intelligentie ondersteunt een relatie

1

De Amerikaanse psycholoog en auteur Daniel Goleman, is een autoriteit op het gebied van emotionele intelligentie. Hij beweert dat een relatie meer kans op slagen heeft naarmate de emotionele intelligentie van de partners groter is. Volgens Goleman zijn er vijf belangrijke pijlers die iemands emotionele intelligentie bepalen. Die zijn: zelfbewustzijn, zelfregulering, motivatie, empathie en sociale vaardigheid.

 1. Zelfbewustzijn
  Mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn meestal zeer zelfbewust. Dit betekent dat zij hun emoties begrijpen, waardoor zij hun gevoelens niet de overhand laten krijgen. Ze hebben zelfvertrouwen omdat zij hun intuïtie vertrouwen en hun emoties niet de vrije hand laten. Ze zijn bereid een eerlijke evaluatie te maken van zichzelf en kennen hun sterke en zwakke punten. Ze werken ook aan die punten om tot betere resultaten te komen.
 2. Zelfregulering
  Dit is de eigenschap om emoties en impulsen onder controle te houden. Deze mensen letten erop niet het slachtoffer te worden van woede of jaloersheid, maar dit juist te beheersen. Ze maken geen impulsieve of onzorgvuldige beslissingen. Ze denken na voor ze handelen. Typische karakteristieken zijn integriteit, bedachtzaamheid, de bereidheid om te veranderen en de eigenschap nee te kunnen zeggen.
 3. Motivatie
  Mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn doelgericht en kunnen succes op korte termijn opofferen om hun uiteindelijk doel te bereiken. Ze zijn zeer productief, houden van uitdagingen en zijn zeer effectief in het bereiken van wat ze voor ogen hebben.
 4. Empathie
  Is de eigenschap bij uitstek, die je toelaat in te schatten wat iemand drijft, wat iemands behoeften zijn en wat iemand echt wil. Het is het vermogen om begrip op te brengen voor de ander. Empathie veronderstelt dat je iemands gevoelens kunt lezen, ook als dit niet evident is. Mensen met een groot empathisch vermogen zijn goed zijn in het onderhouden van relaties, kunnen uitstekend luisteren en zich inleven in de ander. Ze zijn wars van vooroordelen, oordelen niet te snel en leven op een open en eerlijke manier.
 5. Sociale vaardigheid
  Het is meestal gemakkelijk om met mensen te praten met een goede sociale vaardigheid en meestal vallen deze mensen spontaan in de smaak. Ze slagen erin anderen een goed gevoel te geven. Ze kunnen goed conflicten oplossen en zijn in staat tot goede communicatie. Het zijn echte relatiebouwers die tegelijk ook vlot een uitgebreid sociaal netwerk in stand houden.

Het is dus duidelijk dat werken aan je emotionele intelligentie, je privéleven plus je sociaal leven gelukkiger kan maken.

Zie ook:
https://www.bol.com/nl/p/emotionele-intelligentie/9200000016778276/?

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

1 reactie

 1. ROBERT VAN NUFFEL on

  HET HEEFT OOK WEL NA DELLEN OM WILLEN DAT JE DE GEVOELENS VAN ANDERE EN JEZELF GOED WEET AAN TE VOELEN ZORGT ER DAN OOK WEL VOOR DAT JE GEVOELENS DIE MINDER TOF ZIJN STERK AAN VOELT WAT MAAKT DAT HET JE VEEL DIEPER IN JE BINNENSTE RAAKT HET IS DE TOEGANG ERNA DAT VEEL SNELLER OP GENOMEN WORD HET DOORDRINGT JE WAAR DOOR ER VEEL MEER MOET VERWERKT WORDEN IN KORTE TIJD ANDERZIJDS HEEFT HET JE OOK WEL INZICHT OM HET DAN WEER SNELLER LOS TE LATEN HET MOOISTE IS WEL DAT JE BIJ HET LEVEN ECHT WEL WEET STIL TE STAAN EN ER VEEL KRACHT WEET UIT TE HALLEN KRACHT WAAR JE ANDERE MEE KAN HELPEN DOOR TE LUISTEREN BETER NOG DOOR ER GEWOON TE ZIJN VOOR HEN DIE HET NODIG HEBBEN

Reageer