Waarom en hoe we verliefd worden volgens dr. Helen Fisher

1

Wij, mensen, worden meer dan eens overvallen door verliefdheid. Soms vragen we ons zelf af hoe dat nu weer is kunnen gebeuren. Dr. Helen Fisher heeft een antwoord op die vraag.

Omtrent Helen Fisher

Helen E. Fisher (°1945) is een Amerikaanse antropologe. Ze is als professor verbonden aan de Rutgers University ( de grootste openbare universiteit van de staat New Jersey). Fisher verricht er onderzoek naar het menselijk gedrag en meer bepaald naar de seksuele en/of romantische aantrekking tussen mensen. Jaren van observatie en diverse boeken later, is Helen Fisher uitgegroeid tot de meest gezaghebbende expert inzake het mechanisme van liefde en (seksuele) aantrekking. Ze wordt dan ook terecht de “lovedoctor” genoemd.

Aantrekkingskracht berust op hormonen

Volgens “liefdesdokter” Helen Fisher is het duidelijk dat we niet kiezen op wie we verliefd worden. Twee mensen kunnen bijvoorbeeld op papier heel veel eigenschappen bezitten waarnaar de ander op zoek is. Of, ze kunnen aan de telefoon en vooraleer elkaar te ontmoeten, verbazend vlot met elkaar praten. En toch…als die twee elkaar dan eindelijk live ontmoeten is de teleurstelling vaak groot. Ontzettend groot zelfs. Omdat er tussen hen geen klik is, geen vonk, geen aantrekkingskracht. Rest hierbij de vraag: hoe komt dat? Lovedoctor Helen Fisher heeft alvast een antwoord klaar. Zij beweert dat de aantrekking tussen twee mensen vooral een chemische kwestie is. Het draait hier immers allemaal om minuscule maar krachtige stofjes die hormonen of neurotransmitters genoemd worden.

Dopamine, testosteron, oestrogeen en serotonine sturen de verliefdheid

Helen Fisher testte haar methode uit op duizenden mensen. Dit proefondervindelijk onderzoek garandeerde haar dat ze op het juiste spoor zat. Meer bepaald: dat de hierboven genoemde hormonen/neurotransmitters inderdaad bepalend zijn voor de aantrekkingskracht tussen twee mensen. Dopamine, testosteron, serotonine en oestrogeen komen uiteraard in wisselende hoeveelheden voor in elk menselijk wezen. De individuele combinatie echter van deze stoffen in het lichaam, bepaalt tot wie we wel en niet aangetrokken worden. En vooral: wat we zoeken in een ander en voor wie we dus ogenblikkelijk vallen. Sindsdien verkondigt Helen Fisher met een gerust hart dat deze chemische stofjes de verliefdheid bepalen. Ze deed dat ondermeer in haar boek: “Waarom hij, waarom zij?”

4 stofjes, 4 liefdestypes: verkenner, bouwer,regelaar en onderhandelaar

Fisher hanteert de volgende typologie:

 • Het hormoon dopamine overheerst in “de verkenner”.
 • Het hormoon serotonine overheerst in “de bouwer”.
 • Het hormoon testosteron overheerst in “de regelaar”.
 • Het hormoon oestrogeen overheert in “de onderhandelaar”.

Uiteraard vertonen we allemaal een unieke mix van deze vier hormonen en dus van deze vier types. Toch stellen we vast hoe bij het gros van de mensen er doorgaans twee types uitspringen. Het eerste of primaire type en het tweede (of secundair type) Vanuit deze twee types komt al of niet een bijna onweerstaanbare aantrekking met een ander mens tot stand. Die verbinding leidt veelal tot een intieme relatie.

Volgende info sluit aan op deze bijdrage:
De 4 liefdestypes van dr. Helen Fisher
De Helen Fisher test
Hoe omgaan met de 4 liefdestypes van dr.Helen Fisher
Meer lezen van dr. Fisher?
https://www.bol.com/nl/p/waarom-we-verliefd-zijn/1001004002763858/
https://www.bol.com/nl/p/waarom-hij-waarom-zij/1001004006516420/

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

1 reactie

 1. Karel Vandecasteele on

  Al deze hormonen en neurotransmitters worden afgescheiden via endocriene klieren en via de hersenen…. Het zijn niet de hormonen en neurotransmitters die het gevoel en de attractie geven, maar omdat die er is hetzij op een subtiele gevoelens hetzij halfbewuste gedachten hetzij onbewuste wijze (hangt van het bewustzijnsontwikkeling der persoon af) gaan juist die hormonen afgescheiden worden…
  Denk je nu dat je angst krijgt door de adrenaline? Of is het een situatie die angst triggert die die adrenaline afscheidt??? De angst creert de afscheiding van de adrenaline en n iet andersom.
  Zie steeds de oorzaak en het gevolg en span liefst niet de kar voor het paard hee.

Reageer