Hoe herken je een onvolwassen man

0

Laat het zijn, het kind in mij wil spelen. Een jongen wordt nooit grijs, laat hem zijn paradijs…

Zo klinkt het uit de mond van zanger Philippe Robrecht in zijn opvallend realistisch lied “Laat Het Zijn”.

Een vriendin vertrouwde me ooit toe dat haar man haar in alle ernst de (volgens hem) enige, echte definitie van een “goede vrouw” probeerde te verkopen. “Een goede vrouw” zei hij “is een vrouw die haar brood verdient, het huishouden en de kinderen verzorgt en haar man intussen zijn ding laat doen.” Onnodig te zeggen dat de relatie kwakkelde van het begin tot het einde.

Alles wel beschouwd wijst het bovenstaande in de richting van een man zonder (emotionele) maturiteit. En laat het beeld van de man die nooit volwassen wordt, nou net onvermoeibaar gepromoot en geromantiseerd worden in onze maatschappij. Omdat “mannen nu eenmaal zo in elkaar zitten”, weet je wel!  Helaas zijn vrouwen de dupe van een leven met een dergelijke partner. Zij werkt voor twee, terwijl hij dit normaal vindt en intussen zoveel mogelijk zijn gangetje gaat.

In grote lijnen verklaart het bovenstaande waarom mannen doorgaans meer voordeel halen uit een huwelijk dan vrouwen. Getrouwde mannen of mannen met een vaste partner, leven vaak langer dan single mannen. De vaste band levert de man meer geluk, een betere gezondheid en meer welstand op dan zijn alleenstaande broeder. Vrouwen worden evenwel niet automatisch  beter van een vaste band. Hun geluk en welbevinden hangt immers vooral af van de kwaliteit van het partnerschap.

Besef dat die spannende, sexy  maar onvolwassen man die een vrouw in het begin van de relatie fun en opwinding belooft, zijn belofte vaak niet waar zal kunnen maken. Hij zal wel voor opwinding  zorgen, maar het lachen zal de vrouw snel vergaan als ze merkt dat ze in werkelijkheid een dood gewicht meezeult in de relatie. Naast de kinderen, het huishouden en ook vaak het runnen van het financiële luik. Dat spreekt.

Dus, al een jaartje (korter of langer) samen met een toffe man? En toch niet echt tevreden over de gang van zaken? Misschien heb je wel een onvolwassen type aan de haak geslagen. Lees hieronder over de 5 makkelijk te herkennen symptomen van een onvolwassen partner, zodat je tijdig een eind kunt breien aan dit contact. Indien mogelijk.

 

5 tekenen dat je gekozen hebt voor een onvolwassen man

  • Jij moet zijn rommel opruimen. Dat kan gaan van het samenrapen van zijn achtergelaten kleren en voedselresten in de living, over het altijd afruimen van de eettafel en het in- en uitladen van de vaatwasmachine tot het dagelijks opruimen van zijn troep in de badkamer. Het kan ook het aanzuiveren van zijn onbetaalde rekeningen met jouw geld betreffen, of het uitzoeken (+ zelfs betalen) van allerhande cadeautjes voor zijn familie, petekind, vrienden of collega’s. En natuurlijk kan je daarnaast zo diep zinken dat je een kei wordt in het goedpraten of verontschuldigen van zijn gedrag. Bij zijn collega’s en bij de vrienden, buren of familie. Als dat maar goed komt. Meestal niet dus.

Onderzoek jezelf via volgende vragen: Waarom neem  ik zijn last of verantwoordelijkheden over? Waarom sloof ik me zo hard uit om de dingen vanuit zijn onvolwassen standpunt te bekijken? Waarom ga ik mee in het gedrag en het verhaal van dit puberaal individu?

  • Over kinderen of engagement praten, zaait paniek in zijn ogen. Wanneer je een tijdje samen bent (al of niet samenwonend) wil jij het misschien met hem eens over de toekomst hebben. Het zal je niet ontgaan hoe ongemakkelijk hij zich daarbij voelt en hoe vaak hij zo snel mogelijk op de vlucht slaat. Misschien denk je, eigen schuld, dikke bult. Want wellicht moet ik het allemaal wat luchtiger aanbrengen. Via een  komische film bijvoorbeeld die jullie samen bekijken. Dus, middenin Three men and a baby, zeg jij speels tegen je partner: hierbij benoem ik jou tot toekomstige potjes trainer en pamper ververser. En ja hoor, je merkt opnieuw die panische blik in zijn ogen vlak voor hij zogezegd naar het toilet verdwijnt.  Hetzelfde scenario kan ook actief worden als je spreekt over samenwonen, een huis kopen, een gezamenlijke rekening openen enz.

Denk eens na over het volgende. Er gewoon over  babbelen moet toch kunnen?  Om es af te tasten of jullie hier op dezelfde vibe zitten? Want over iets praten betekent niet dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Jij hebt als partner toch recht op dat soort gesprek. Of niet soms?

Maar…laat het zijn, niet met deze jongen. Hij wordt nooit grijs.  Neem de benen, laat ‘em zijn paradijs.

 

  • Jij verandert in een echte zeurkous. Je hoort jezelf continu zeuren tegen je partner. Maar je kan er gek genoeg niet mee ophouden. Waarom? Omdat je hem voortdurend moet herinneren aan wat hij moet doen of aan wat hij beloofd heeft te doen maar nog steeds niet heeft gedaan. En omdat je denkt dat als hij er niet aan herinnerd wordt, hij er helemaal niets van bakt.  Intussen loop jij de hele tijd gefrustreerd rond omdat hij maar niet in actie schiet. Hij zegt dat je moet ophouden met zeuren telkens je probeert uit te leggen waarom je zeurt. En dat is omdat hij niet doet wat er van hem verwacht wordt. Je lijkt wel een moeder die door haar terechtwijzing het gedrag van haar onwillige puber enkel versterkt. Met andere woorden: hij haalt het slechtste in jou boven!

Denk eens na: Telkens je de zaak wil aankaarten of er dieper op ingaan, schudt hij het van zich af door je te verwijten dat je een vervelende zeur bent. Geef toe, daar raak jij geen meter verder mee.

 

  • Hij vermijdt diepgaande gesprekken en confrontaties.  Je doet je uiterste best om te stoppen met zeuren en bent ervan overtuigd dat een goed gesprek de hemel kan klaren. Helaas, Terwijl je het gesprek op gang tracht te trekken, maakt je partner steeds grapjes. Of hij verandert van onderwerp, bekijkt zijn smartphone, zet de tv op of legt de schuld meteen bij jou door je te wijzen op alles wat jij fout doet in de relatie. Want het laatste wat een onvolwassen partner verlangt, is een echte confrontatie. En hij zal werkelijk alles uit zijn mouw schudden om dat te verhinderen.

Laat het volgende tot je doordringen:  Ben jij degene die zich aan het eind van dit mislukt gesprek verontschuldigt voor wat je fout deed? Besef je tegelijk dat je oorspronkelijke boodschap niet doordringt tot je partner maar daarentegen wel een afwerende reactie bij hem oproept? Wat moet je met zo’n partner? 

 

  • Zijn interesses en vriendschappen zijn doortrokken van tienerinvloeden. Wanneer hij op stap gaat met zijn vrienden, gedraagt hij zich snel terug als een adolescent.  Bepaalde grenzen vallen hierbij weg.  Bijvoorbeeld  bij alcoholconsumptie en /of  recreatief drugsgebruik.  Ook vervalt hij snel in puberhumor of haalt hij samen met de vrienden studentenstreken uit. Voert hij bij jou ook dat showtje op, dan neemt je frustratie toe.  Je partner kan zelfs in een gesprek met jou terugkeren naar een puberale manier van praten en reageren.  Vooreerst uit ongemak en verder om afstand te houden tussen jullie uit angst voor echte en volwassen intimiteit.  Het is een feit dat hoe meer de man naar adolescentengedrag neigt, hoe meer jij de moederrol zal opnemen als jullie samenzijn.  En het is hard vast te stellen hoe jij in je eentje de zaak veilig en overeind moet houden. En het wordt steeds moeilijker voor jou om te investeren in een romantische relatie met deze jongen die het liefst een volwassen relatie uit de weg gaat.

Tot deze conclusie zal jij -vroeg of laat- komen:  Dit soort jongens, want dat zijn en blijven ze, zullen nimmer volwassen worden.  Je zal je vaak alleen voelen en dat effectief ook zijn.  En als jullie dan toch samenzijn zal dat op de duur meestal niet gekleurd  worden door plezier maken en genieten met twee.

Hierbij aansluitend: Herken een foute partner

 

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer