Hoe voer je een moeilijk gesprek over geld met je partner

0

Als je het met je partner of een andere dierbare over geldkwesties moet hebben, kan dat een moeilijke zaak worden. Vooral als de relatie nog vrij jong is en verder indien er complexe onderwerpen op tafel komen zoals schulden- en vermogensplanning. Als jullie niet op dezelfde golflengte zitten of als de ander erdoor overvallen wordt, kan de sfeer snel verhit en/of defensief worden. Het lijkt voor velen vaak gemakkelijker om moeilijke gesprekken gewoon te vermijden. Maar uitstel is geen afstel. Vroeg of laat steken de problemen de kop op en moeten ze aangepakt en opgelost worden.

Tips bij moeilijke gesprekken rond geldkwesties

  • Behandel de ander zoals je zelf wilt behandeld worden.

Onthoud en pas deze gouden regel toe.  Anderen benaderen met vriendelijkheid en empathie kan een uitstekende plek zijn vanwaar je een moeilijk gesprek kan starten én voeren. En al helemaal als je een dierbare voor je krijgt met wie je over een zwaar financieel onderwerp moet praten. Zoals schulden bijvoorbeeld en een plan maken om er vanaf te komen. Dit kan stress veroorzaken, vooral als je ervaart dat je dierbare zijn of haar verantwoordelijkheid ontwijkt of afschuift op een ander. Eventueel zelfs op jou.

Probeer in dit geval je emoties in de hand te houden, doe een stap achteruit en adem diep in en uit.  Verwijder je een paar minuten indien nodig.  Vergeet niet dat deze persoon iemand is van wie je houdt, en roep jezelf tot orde met als doel: dit gesprek eerlijk, behoedzaam en constructief verder zetten.

  • Onderzoek je intenties

Een discussie starten over de financiën van iemand anders is meestal lastig. Ben jij de persoon met schulden die hulp nodig heeft of maak jij je terecht zorgen over de financiën van je partner? Maak je hoe dan ook klaar voor een pittig gesprek dat een echte uitdaging kan worden. Het is essentieel om je eigen motivatie te kennen vooraleer een gesprek aan te gaan. Want je moet er  zeker van zijn dat je het juiste probleem identificeert.

Als jij je oprecht zorgen maakt over bijvoorbeeld een creditcardschuld of forse zinloze uitgaven van de ander, kan het nodig zijn om dit te aan te kaarten. Maar als het jou echter niet bevalt hoe bijvoorbeeld je partner met zijn/haar persoonlijke financiën omspringt die geen enkele invloed hebben op jouw leven, dan is het misschien niet jouw zaak om erover te beginnen.  Als het probleem jouw leven wel in meer of mindere mate beïnvloedt, vergeet dan niet om eerst je motivatie te begrijpen vooraleer je probeert die van je partner te achterhalen.

  • Overval de ander niet zomaar met dit gesprek

Zorg ervoor dat de persoon met wie je wilt praten zich op zijn/haar gemak voelt vooraleer het gesprek te starten. Wachten tot je partner afgepeigerd binnenkomt of de pc afsluit na een lange dag op het werk en hem/haar zomaar overvallen met deze babbel is zeker  niet het beste moment om dit stressvol onderwerp aan te kaarten.

Plan in plaats daarvan een tijd en plaats om samen te gaan zitten en te praten. Laat de andere persoon vooraf weten wat het onderwerp is, zodat hij/zij er zich kan op voorbereiden. Door hem/haar de nodige tijd te geven om aan het idee te wennen, wordt de discussie hoogstwaarschijnlijk minder verhit en dus productiever. En blijft iedereen makkelijker bij de les.

Tracht wat moeite te doen om een gezellige sfeer te creëren.  Zachte verlichting, een glaasje wijn en een snackje kunnen zowel jou als de ander helpen ontspannen. Het is bovendien gemakkelijker om je kwetsbaar op te stellen als je niet het gevoel hebt dat jullie in een soort zakelijke meeting beland zijn.

  • Denk aan wat je leuk vindt aan de andere persoon

Zelfs als je een moeilijk gesprek hebt over schulden of andere financiële problemen, vergeet dan niet dat je het gesprek voert met iemand van wie je houdt en waar je om geeft. In plaats van alleen maar na te denken aan de negatieve kanten van de situatie, kan je vooraf eens snel de leuke kanten van hem of haar de revue laten passeren.  Denk aan wat je leuk vindt of bewondert in de ander. Misschien kan je partner niet met geld omgaan,  maar is ie wel aardig en vrijgevig en helpt hij of zij je om de zachtere kant van de wereld en het leven te zien.

Onthoud dat je een relatie hebt met de hele persoon, niet alleen met de problemen waar je samen voor staat.  Zelfs indien er al financiële problemen waren in het verleden.  Vergeet niet om zachtaardig met elkaar om te gaan en echt samen te werken om tot een aanvaardbare oplossing te komen.

  • Luister naar de ander

Zorg er vooral voor dat je goed luistert naar je partner. Je hebt misschien een duidelijk idee over wat er moet gebeuren om de problematische situatie op te lossen, maar vergeet niet dat je partner ook deel uitmaakt van de discussie.  Luister daarom naar wat de andere persoon zegt, zodat je echt begrijpt wat hij/zij ervaart in plaats van uitsluitend je eigen agenda te pushen.  Doe een inspanning om je partner de ruimte te geven om zichzelf te uiten en een bruikbaar plan te op te stellen waarin jullie beiden kunnen geloven.

Ook interessant:  Over geld in een nieuwe relatie   –    Geld in een nieuwe relatie

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer