Scheiding of breuk? Richt je focus op de 4 kernpunten!

0

Er wordt veelvuldig gescheiden en uit elkaar gegaan door mensen in een vaste relatie. En die breuk verloopt dikwijls stroef omdat men tijdens dit traject vast komt te zitten. Uit angst. En vaak durven mensen de stap naar een scheiding/breuk niet eens zetten omwille van diezelfde angst. In beide gevallen gaat het over angst voor het maken van een kapitale fout, angst voor het onbekende en/of angst om de hele zaak niet aan te zullen kunnen. Er is ook angst om de kinderen te beschadigen, om het qua geld niet te kunnen bolwerken en angst omdat de toekomst donker en onzeker lijkt.

Het moeilijkste is om niet te bezwijken onder de lawine van emoties die je hierbij ongevraagd over je heen krijgt. Herken jij deze situatie? Zit je er al middenin of is het komend? Experten zijn van mening dat jij je in dat geval maar beter kan focussen op de 4 belangrijkste sleutelgebieden om die onvermijdelijke rollercoaster zonder al te veel kleerscheuren door te komen. En je hoeft het hier niet perfect te doen. Helemaal niet. Het is veeleer de bedoeling dat je in plaats van te verstijven, jezelf dwingt om je aandacht bewust te richten op de volgende 4 punten. Deze aanpak zal je uiteindelijk de beste resultaten opleveren.

 

De 4 kernpunten ingeval van een scheiding of breuk met vaste partner

Dus: ga je door een scheiding of ben je van plan dit te doen?  Blijf dan gefocust op de 4 onderstaande kernthema’s tijdens dit energieverslindend overgangsgebeuren. Dit zal in hoge mate je herstel en genezing van dit trauma bevorderen.

  • Je financiën: bepaal je strategie

Als mensen scheiden of uit elkaar gaan, kijken ze meestal aan tegen een nieuwe financiële situatie. Hoe sneller je deze realiteit aanpakt, hoe sneller jij je kan aanpassen aan de nieuwe toestand. En eens je de koe bij de horens vat, kan je een strategie bepalen die je toestaat te bewegen in een richting die werkt voor jou. Natuurlijk zijn er die veranderingen. De aanvaarding ervan zal verhinderen dat je de hele tijd humeurig, verstrooid, angstig, gefrustreerd of gekwetst rondloopt. Als je accepteert dat gedane zaken geen keer nemen en je georganiseerd je plan volgt, zal je sneller herstellen. Ook financieel.

  • Je kinderen: probeer er op de juiste manier te zijn voor hen

Het meest kwellend aspect van een scheiding vormen de kinderen. Of liever: jouw hartverscheurende angst om je kinderen blijvende emotionele schade toe te brengen via de relatiebreuk. Het is precies die angst die mensen ervan verhindert om de stap naar een scheiding te zetten. En dus blijft men te vaak hangen in een relatie die een ongezond klimaat creëert op diverse gebieden voor de kinderen. In een relatie waar dikwijls angst en grote ongerustheid onder de kinderen circuleren. Als nieuwe single kan je uiteraard nooit “de perfecte ouder zijn”. Als die al bestaat. Vergeet dat droomplaatje dus maar meteen. Je kan wel een luisterende en empathische ouder zijn. Maak daarom plaats en tijd voor het beluisteren van hun gevoelens en bezorgdheid. Over zaken die verband houden met de breuk én over zaken die er niets mee te maken hebben. Geef te kennen dat je begrijpt wat ze doormaken en dat ze er niet alleen voorstaan. Jij bent immers stand by. Vermijd hoe dan ook zoveel mogelijk, om je ex te bekritiseren of te bekladden. Die blijft immers altijd de pa of ma van je kinderen.

  • Je gevoelsleven: durf te rouwen

En dat betekent niet dat je er de hele tijd moet mee bezig zijn of in een donker hoekje moet zitten treuren of huilen. Gezond rouwen is iets anders. Het is jezelf toestaan om  regelmatig stil te staan bij het proces waar je middenin zit. En om uit te zoeken waar jij je op dat tijdstip bevindt.  Het rouwproces bevat immers 5 fasen: 1) ontkenning (dit kan gewoon niet) – 2) woede (ik verdien dit niet) –  3) onderhandeling (als ik dit of dat doe, kunnen we misschien toch samen verder) – 4) depressie (wat voor zin heeft het allemaal nog) – 5) aanvaarding (het leven kan nog mooi zijn ondanks dit verlies). De verschillende fasen hoeven niet in die volgorde te komen. Maar meestal maak je ze uiteindelijk alle 5 door. Rouwen is ook de positieve kant van de zaak durven zien en omarmen. Het is aanvaarden dat dit alles deel uitmaakt van jouw groeiproces. Probeer te accepteren dat het hele rouwtraject doorlopen, tijd vergt. Gun jezelf die tijd zodat je opnieuw vrede en evenwicht kan ervaren.

  • Je sociaal leven: zoek steun in je netwerk

Het kan, vooral in het begin van een scheiding of breuk, heel verleidelijk zijn om je af te zonderen. Om je terug te trekken in je cocon en elke nieuwe dag te wijden aan de emotionele gezondheid van je kinderen en van jezelf. Plus aan het wettelijk aspect van de breuk en het bijkomend gehakketak. Na een tijdje zal je echter merken dat je maar weinig bijstand meer krijgt wat je nog meer in een soort isolement drukt. Soms zelfs dagenlang, wat op zich beslist een helend effect kan hebben. Maar vroeg of laat moet je uit je schulp kruipen en weer regelmatig contact maken met anderen. Een open gesprek met vertrouwelingen, geliefden, lotgenoten of gelijkgestemden zal ervoor zorgen dat jij je minder alleen en dus opgewekter voelt. Het zal je ook nieuwe perspectieven schenken plus het besef dat er voor jou zeker nog een toffe toekomst weggelegd is.

Deze info kan misschien ook van pas komen: Hoe verbreek je de relatie met iemand waar je nog van houdt

 

 

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer