Sexting

0

De term “sexting” werd voor het eerst gebruikt begin deze eeuw. Het is een samentrekking van het woord sex (omdat de inhoud ervan per definitie erotisch-seksueel getint is) en het woord “texting”(sms/mms). Texting is het verspreiden of delen van persoonlijke en/of andere info via de mobiele media. Sexting is er de ondeugende, opwindende en spicy variant van. Sexting gebeurt door het versturen, posten of delen van een prikkelend bericht, foto of filmpje/video. En indien we de her en der gepubliceerde cijfers mogen geloven, heeft ruim 80% van alle mensen tussen 18 en 82 jaar al wel een keer met sexting te maken gehad.

Het doel van sexting

Het doel van sexting is tweeledig:

 • 1) ofwel een bepaald contact of een bepaalde relatie opleuken, spannend houden of aanzwengelen via het doorsturen van intieme berichtjes en/of pikante en erotische foto’s of filmpjes.
 • 2) of de eigen populariteit opvijzelen. Bij potentiële liefdes- of sekspartners uiteraard maar evengoed bij leden van de andere sekse of simpelweg in de vriendenkring.

Omtrent sexting

Sexting is – alles wel beschouwd – de eigentijdse, meer (tot véél meer) gewaagde en suggestieve versie van die goeie ouwe liefdesbrief, weet je nog wel? Of, van de vroegere, erotisch gekleurde telefoontjes. Want vergis je niet, die waren er wel degelijk! Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan het pittig telefoongesprek uit de vorige eeuw tussen prins Charles en zijn toenmalige maîtresse Camilla Parker Bowles. In dit telefoontje vertelde Charles aan Camilla dat hij in een volgend leven maar wat graag de tampon of tenminste het slipje van Camilla zou willen zijn. De inhoud van dit smeuïg belletje vond toen, in 1992 om precies te zijn, razendsnel een weg naar buiten, recht de wijde wereld in. Want het verhaal werd eerst opgepikt door de Britse en daarna door de internationale roddelpers die het gretig en breed uitsmeerde. De publicatie ervan versnelde het einde van zowel Camilla’s huwelijk met Andrew Parker Bowles als dat van Charles en lady Diana. Want de overspelige relatie van beide hoofdrolspelers werd hierdoor onweerlegbaar. Wat Charles ook eerlijk bekende. Camilla sleepte hier wellicht het meest uit, gezien ze nadien toch maar mooi promoveerde tot wettelijke echtgenote van prins Charles. En tot “Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Cornwall”.

Sexting zoals het momenteel beoefend wordt, begon bij de gewone gsm. Via sms, natuurlijk. Maar daarnaast ook via e-mailen, skypen en streamen. Waarna de smartphone en tablet hun intrede deden plus de vele (mobiele) app’s die steeds meer mogelijk maakten.
De opkomst van de mobiele app “snapchat” heet dan weer de oorzaak te zijn van de steile opmars van sexting. Via snapchat kunnen mensen immers gemakkelijk foto’s naar elkaar doorsturen zonder dat die worden opgeslagen. In theorie, wel te verstaan. Want in werkelijkheid vinden de slimmerds onder ons een manier om dit te vermijden en slagen ze er in de foto’s toch op te slaan. Een waardevol én bruikbaar weetje dat snel aan anderen doorgegeven wordt.

De risico’s van sexting

 • Het grootste gevaar bij sexting schuilt in het controleverlies van de eigenaar over het verstuurde of geposte materiaal. Dus, van zodra jouw jouw seksueel getinte foto’s of filmpes op het internet belanden, weet je absoluut niet meer waar ze terechtkomen of zullen terechtkomen. Uit een studie van the Internet Watch Foundation blijkt immers dat meer dan driekwart van de zelfgemaakte seksuele video’s of foto’s toch verder doorgestuurd worden of versluisd naar andere websites. En natuurlijk zal een gedeelte daarvan vroeg of laat wel ergens op een of meerdere pornosites belanden.
 • Een bijkomend gevaar loert om de hoek indien je een vrouw bent. Vanuit bepaalde hoeken wordt er beweerd dat de vrouw via sexting de touwtjes in handen kan houden. Dankzij sexting kan ze meebepalen wat er gebeurt en aldus haar persoonlijke grenzen bewaken. Ook kan ze zelfs de appetizer en/of het voorspel naar haar hand zetten. Andere bronnen beweren dan weer dat als je goed toekijkt, de vrouw hier ook weer gewoon het slachtoffer is. Niet in het minst omdat het beoefenen van sexting haar meteen het etiket “sloerie” kan bezorgen. En dat terwijl sexting de sociale status van mannen enkel zou verhogen. Dit via het nonchalant opscheppen met verstuurde, maar meestal ontvangen seksueel getinte berichten, foto’s en filmpjes.

Enkele tips om veiliger aan sexting te doen

 • Tip 1. Misschien wel de moeilijkste: doe enkel aan sexting als je helemaal wakker en nuchter bent. Met andere woorden: hou er je hoofd ten allen tijde bij.
 • Tip 2. Toon nooit alles, dit in je eigen belang. Wees verstandig en bescherm jezelf. Hou dus je hoofd, eventuele tattoos en herkenbare littekens of moedervlekken systematisch uit beeld.
 • Tip 3. Kies je voor verleidelijke berichten gekruid met dirty talk? Hou het dan zo kort mogelijk maar wel sexy en to the point. En als je hulp nodig hebt is er nog altijd “Flirty Texts”, dé app gespecialiseerd in flirterige boodschappen.
 • Tip 4. Controleer vooraf twee of nee, wel driemaal of je bericht/foto/filmpje wel degelijk naar de juiste persoon of personen vertrekt. Je kan hier niet voorzichtig genoeg zijn.
 • Tip 5. Mijd onbekende afzenders. Ontvang je een sexy bericht van iemand die je van haar noch pluimen kent en wens je toch te antwoorden? Doe dit dan via een heel neutraal berichtje. Je weet immers niet met wie je te maken hebt. En nee, hier moet je nu eens niet vertrouwen op je gevoel, hoe nieuwsgierig de tekst je ook mag maken.
 • Tip 6. Verwijder dadelijk alle uitgaande en inkomende gewaagde berichten, foto’s en filmpjes. Zijn je gsm, tablet, pc en laptop met elkaar verbonden? Inspecteer dan direct en nauwgezet of er ook daar geen restanten van de pikanterietjes meer te vinden zijn. Stel dat je kinderen of partner eventjes je toestel gebruiken… Want denk eens aan wat de Amerikaanse Gwen Stefani (rock/popzangeres, songwriter, modeontwerpster en actrice) overkwam. Ze bekeek op een dag toevallig de iPad van haar man, Gavin Rossdale, een Britse zanger en acteur. En wat vond de voormalige No Doubt zangeres daar? Erotische berichtjes en naaktfoto’s van Mindy. Je moet weten dat Mindy haar blond, jong en sexy kindermeisje was. Bovendien bleek toen dat Gavin en Mindy al drie jaar lang, doodleuk een affaire hadden. Waarna het 13-jaar durend huwelijk van Gwen en Gavin in 2015 eindigde in een scheiding.
 • Tip 7. Wil je dit gedoe echt vermijden? Stop dan geen energie in sexting. Want inderdaad, beste bezoeker, zo eenvoudig kan het immers ook zijn. Aan jou de keuze!
Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer