Signalen van een uitdovende relatie

0

Als twee mensen samen een relatie aangaan, kan er na onbepaalde tijd (weken, maanden, jaren) een moment komen waarop één of beide partners het gevoel krijgen dat de relatie de verkeerde kant opgaat. Omdat de emotionele band met elkaar en de gevoelens die erbij horen, aan het verwateren zijn en/of dreigen te verdwijnen.

Gevoelens interpreteren is niet altijd eenvoudig. Dat geldt voor de eigen gevoelens en al helemaal voor de gevoelens van de ander.
Besef dat gevoelens van verliefdheid en/of liefde doorgaans intens zijn. Besef echter ook dat het verdwijnen van die gevoelens eveneens gepaard gaat met het ervaren van intense gevoelens. Maar dan uiteraard gevoelens van een ander kaliber zoals teleurstelling, angst, wrok, woede, jaloezie, pijn, verdriet, onmacht, ongeloof, enz. En die gevoelens zijn niet altijd even duidelijk te benoemen. En net zo belangrijk: wanneer komt de klad nu precies in de relatie? En wat zijn de signalen van een uitdovende relatie?

Toetsstenen om de overlevingskans van je relatie op lange termijn, in te schatten

 • Heb je het gevoel dat jij het samenzijn of het vooruitzicht op samenzijn, niet meer opwindend of gewoonweg niet meer aangenaam vindt? En dat je eigenlijk net zo graag of zelfs liever, tijd met je vrienden of familie doorbrengt? Of zelfs in je eentje? En dat kan evengoed voor je partner gelden.
 • Voel je duidelijk hoe de liefde/verliefdheid langzaam verdampt uit de relatie en dat je niets kan doen om dit proces te stoppen?
 • Komen je eigen wensen meer en meer op de voorgrond en vind je de wensen van je partner steeds minder belangrijk?
 • Lijkt de relatie goed te lopen? Maar sta je desondanks open voor en kijk je stiekem uit naar een ander contact dat je nog meer voldoening dan het huidige kan brengen? Betrap je er jezelf op dat jij dit bewust doet? Ook omdat je diep vanbinnen het gevoel meedraagt dat je meer en beter verdient? Op diverse vlakken? Besef dan dat je geen oprechte en grote gevoelens voor je huidige partner meer koestert. Je blijft gewoon in de relatie omwille van de veiligheid en het comfort. En dit, zolang er zich niets beters aandient.
 • Verzin jij (of je partner) almaar vaker excuses om geen dingen samen hoeven te doen? Excuses zoals: je werk dat je tijdelijk helemaal opeist, de kinderen die je nodig hebben, tante Suz die verhuist en die je nodig moet helpen, een vriend/vriendin in nood en die dus dringend een luisterend oor nodig heeft, enz.
 • Gaan er steeds meer weekends of zelfs weken voorbij zonder dat jullie voldoende tijd voor elkaar maken?
 • Weegt de relatie steeds zwaarder op jou? Of op je partner? Heb je zin om er mee te kappen, gezien de relatie je nog maar weinig vreugde brengt?
 • Begint je partner je meer en meer te irriteren, en dit zonder echte reden? Gewoon omdat hij of zij zichzelf is?
 • Zie je vooral de minpunten van de ander én van de relatie?
 • Hebben jullie nog slechts sporadisch seks of helemaal niet meer?
 • Slapen jullie apart?
 • Wordt er niet meer gekust,geflirt of geflikflooid?
 • Vermijd je het de ander aan te raken of door hem of haar aangeraakt te worden?
 • Ben je jaloers op je partner? Of omgekeerd?
 • Zijn jullie het vaak oneens of maken jullie vaak ruzie?
 • Slaag je er niet meer in respect op te brengen voor je partner? En omgekeerd?

Hoe meer van bovenstaande vragen je met een “ja” beantwoordt, hoe meer de liefde achterwege blijft en hoe meer de relatie kwakkelt.
Aan jou om de keuze te maken: er een eind aan breien of… de band nieuw leven inblazen. Kan lukken indien jullie hiertoe allebei voldoende gemotiveerd zijn.

Misschien vind je dit ook interessant:

De 5 belangrijkste oorzaken van relatiebreuken vlgs Prof. dr. A. Vansteenwegen     –     Blijven of weggaan? Doe de test!    –     Als je partner van je weg drijft…

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer