Wat als je ontdekt dat je bestie bedrogen wordt door zijn/haar partner?   

0

Niemand vraagt erom en toch gebeurt het.  Je staat, loopt of zit ergens en het overvalt je. Als een donderslag bij heldere hemel. Je ontdekt de partner van je beste of goede vriend/vriendin in het gezelschap van een andere persoon waarmee hij of zij overduidelijk iets te close is. En wel zo close dat je haarfijn aanvoelt dat die twee wat hebben met elkaar. Of je kan ook per toeval online tot die vaststelling komen.

Jij kijkt er wat ontredderd tegenaan. Want nu rijst immers de hamvraag: moet ik het mijn vriendin of vriend vertellen? Of net niet. Jij moet uiteraard de keuze maken en daar kan wel wat tijd overheen gaan. Want je moet de pro’s en de contra’s tegen elkaar afwegen. Je wilt immers niet meegesleept worden in een (onnodig) drama. Want stel dat er niets van aan is of dat dit gebeurt met wederzijdse toestemming, dan kan je zelfs een redelijk tot goed lopende relatie helpen stuk maken.

Probeer in de tussenliggende tijd niet te spreken over wat je gezien hebt met gezamenlijke vrienden van het koppel. Houd deze delicate kennis voor jezelf.

Je kan het straffe nieuws vertellen aan de bedrogen partij of je kan hierover zelfs een confrontatie aangaan met de schuinsmarcheerder. Je kan ook besluiten om het (voorlopig) niet te vertellen.  Er zijn hier immers pro’s en contra’s.

 

De contra’s of waarom zwijgen hier beter kan zijn dan spreken.

1) Het is zeker wijselijk om te zwijgen zolang je er niet zeker van bent dat de partner van je vriend of vriendin die je betrapt hebt, inderdaad overspel pleegt. Je moet hier echt volledig zeker zijn van de zaak die je wilt aankaarten. Want eens iemand het etiket ‘overspelig’ op gekleefd krijgt (terecht of onterecht) raakt hij of zij er maar moeilijk meer vanaf.

2) Is het inderdaad wat jij veronderstelt, dan kan het betreffend koppel na de affaire ook besluiten om hun relatie een 2de kans te geven. Als jij aan de basis ligt van het naar buiten brengen van de affaire, is het mogelijk dat jij een soort zondebok wordt omdat jij de beide partners steeds opnieuw  herinnert aan wat er is gebeurd. Waarna ze jou liever uit de weg gaan.

3) Jouw onthulling zou een hoop drama kunnen veroorzaken. Kan je daarmee omgaan?

 

De pro’s of als je voelt dat je het moet vertellen aan je vriend of vriendin.

Is er geen twijfel mogelijk en bedriegt de partner van je vriend of vriendin hem/haar wel degelijk?

1) Spreek de schuinsmarcheerder er over aan. Zo krijgt hij/zij de kans om de zaak uit te leggen of recht te zetten indien het toch om een misverstand gaat. Of, krijgt hij of zij de kans om alsnog zelf de affaire op te biechten aan je vriend of vriendin.

2) Spreek er je vriend of vriendin ongegeneerd over aan.

3) Wil jij je ei kwijt maar durf je het niet op die directe manier doen?  Dan zit er maar iets op en dat is de overspelige partij of je vriend/vriendin anoniem te benaderen.

 

Hoe iemand anoniem te benaderen

1) Maak een fake e-mailadres aan. Als jij het e-mailadres van je vriend/vriendin of van de schuinsmarcheerder hebt,  kan je hem of haar een anoniem bericht sturen. Maak daartoe een nepaccount aan waarin jij je naam niet vermeldt, zoals Anoniempje000@gmail.com of JamesBond*@hotmail.com.  Stuur je vriend/in of de overspelige vervolgens een e-mail met details over het bedrog of wat er de overspelige te doen staat. Hou het bovenal zakelijk en kort. Verzorg je taal. Humor is hier vanzelfsprekend misplaatst.

2) Stuur je vriend/vriendin of de losbol een anonieme brief, gemaakt op de pc en afgedrukt op neutraal papier. Zonder handtekening uiteraard en zonder de gangbare naamvermelding en tegenadres op de achterkant van de neutrale omslag. Hou het ook hier kort en zakelijk.

3) Gebruik een goedkope wegwerptelefoon om een korte, zakelijke en uiteraard anonieme en waarschuwende sms te sturen.

 

Hoe iemand face-to-face te vertellen dat hun partner hem of haar bedriegt.

Behoor je tot het moedige soort mensen dat er geen moeite mee heeft om iets recht voor de raap te zeggen?

Natuurlijk is dat veel moeilijker dan het anoniem te doen. Doe het op een plek waar jullie kunnen gaan zitten en waar jullie niet gestoord kunnen worden. Op die manier kunnen jullie wederzijds vragen stellen en beantwoorden. Wat meer duidelijkheid kan scheppen.

  • Blijf bij de feiten. Vertel hen wat je weet, en dit zonder de zaken aan te dikken of mooier te maken.  Vertel je vriend of vriendin exact wat je hebt gezien en/of gehoord hebt. En verder niets.  Als je enig bewijs hebt, zoals een stiekem genomen foto, kan je dit laten zien.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Johan, ik zag je vrouw met een andere man in een lunchbar. Het zag er niet platonisch uit, en op een gegeven moment zag ik ze zelfs kussen. Ik dacht dat je het moest weten.”

Of

“Het spijt me dat ik dit moet zeggen, Sabine, maar ik ontdekte toevallig een reactie van je man op de Instagram-foto van een andere vrouw. Toen ik haar profiel bekeek, zag ik daar zelfs foto’s van hen samen tijdens leuke uitstapjes en activiteiten.”

  • Wees bij dit alles zo vriendelijk als je maar kan.  Horen dat je partner je bedriegt, is nooit welkom. En dat is nog zacht uitgedrukt. Als je het hem of haar vertelt, voeg dan dingen toe zoals ‘Het spijt me zo’ en ‘Ik begrijp dat dit moeilijk te aanhoren is voor jou.’  Het kan helpen om de klap ietwat te verzachten…
  • Probeer je vriend of vriendin zeker niet te vertellen wat ze moeten doen.  Vanaf dit punt kunnen er immers diverse wegen bewandeld worden. Vertel gewoon wat er is gebeurd en… stop. Luister, toon medeleven. Maar laat ze zelf uitzoeken hoe het verder moet. Hij of zij moet er zich uiteindelijk zelf doorheen worstelen.

Vaker dan je denkt, kunnen koppels net via deze situatie een gezond, productief gesprek voeren over wat er ontbrak in de relatie, en een plan bedenken om dingen te veranderen. Of om de toestand aanvaarden zoals die is. Met of zonder de hulp van een therapeut.  In de ene of andere richting…

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer