Zo ga je om met afwijzing en verlaten worden volgens dr. Fisher 

0

De Amerikaanse Dr. Helen Fisher staat wereldwijd bekend om haar typologie op basis van aangemaakte hersenstofjes. Maar ze wordt daarnaast ook wel de liefdesdokter genoemd. Als liefdesdokter doet ze hieronder haar professioneel zegje over hoe we het best kunnen omgaan met afwijzing en verlaten worden.

De tijdsgeest is veranderd. Ook en zeker wat relaties betreft. Mensen gaan vaker voor seriële monogamie (*zie onderaan)  Dat betekent dat veel mensen meermaals in hun leven zullen afgewezen of verlaten worden. Meer dan vroeger ooit het geval was, worden afgewezen en verlaten minnaars/partners vandaag slachtoffers van een dip tot zelfs een heuse depressie toe. En kunnen ze in het slechtste geval overgaan tot moord en zelfmoord.

Maar waarom lijden mensen zo diep wanneer ze afgewezen worden? Waarom precies zijn ze zo wanhopig? Volgens dr. Fisher is dat omdat je niet enkel je partner verliest in dit proces. Want met die partner verlies je vaak ook waardevolle sociale contacten, waardevolle economische en emotionele steun en het allerbelangrijkste: je zelfvertrouwen.

Rouwen als je een liefdespartner verliest, is normaal en begrijpelijk. Toch valt het aan te raden  om intussen volgend advies van antropologe Helen Fisher ter harte te nemen.

14 tips van dr. Fisher indien je afgewezen of verlaten wordt

  • Verwijder alles wat je aan je ex doet denken.  Alles!  Tabula rasa! Dus … wenskaarten, brieven, e-mails, sms’sen, foto’s, cadeautjes. Verwijder ook alle memento’s, eventuele achtergebleven kleding of andere persoonlijke spullen.  Je kan ze weggeven,  in de afvalcontainer doen of dumpen bij het grof vuil.  Lukt dat niet (volledig)?  Stop dan het restant diep weg in een donker hoekje van je zolder, kelder, garage of tuinhok.  Kortom: verwijder alles wat herinneringen kan oproepen aan je ex en je aldus (ondraaglijke) zielenpijn kan bezorgen.   
  • Bel je ex niet, schrijf niet, hang niet rond op plaatsen waar je ex regelmatig komt. Als je per toeval zijn/haar vrienden ziet, weersta de drang om te informeren hoe het je ex vergaat. Ga meteen voor algehele ontwenning. Kies voor cold turkey!
  • Kickte je met succes af van alcohol, sigaretten, snoep, vettige snacks? Haal van dit alles niets in huis. Heb je het nog in huis? Gooi het dan meteen weg. Want dit is het moment waarop je in geen tijd weer dreigt te vervallen in het oude patroon dat je voor de afwijzing met zoveel moeite hebt doorbroken.
  • Maak je eigen mantra. De eerste helft ervan moet je zelfbeeld boosten, de tweede helft moet gaan over je toekomst. Jouw mantra zou bijvoorbeeld zo kunnen klinken: “Ik hou ervan mezelf te zijn met een passend levensmaatje.” Of “ Ik voel me goed en ben helemaal klaar voor een nieuwe liefde.”  Of: Ik vind mezelf oké en zeg ja tegen het leven en de liefde.”  Deze mantra kan je meermaals per dag stil of luid herhalen om het even wanneer en om het even waar. Doen! Als je nog een stap verder gaat, kan jij je voorstellen hoe je samen met de juiste persoon een gezellige tijd hebt.
  • Word je overspoeld door herinneringen? Blijf dan vooral hangen bij de dieptepunten en de negatieve gebeurtenissen, niet bij de goede momenten.
  • Blijf bezig. Vermijd het om te belanden in wat psychologen “een vegetatieve toestand” noemen.  Denk maar aan te lang in bed liggen, voor je uit zitten staren, geen zin hebben om wat dan ook te doen. Verman je. Sta op. Was je en kleed je aan. Ga naar buiten. Zeker doen!
  • Probeer eens iets nieuws. Doe iets interessants, opwindends of avontuurlijks. Dit soort zaken zal het dopaminesysteem in je brein stimuleren, waarna jij je energieker en optimistischer zal voelen.
  • Aerobics of andere vormen van trainen stimuleren ook het dopaminesysteem en geven je meer energie. Regelmatig trainen verhoogt tevens het serotonine gehalte wat je rustiger maakt en stimuleert de aanmaak van endorfines die pijnstillend zijn.
  • Ga naar buiten en profiteer van het zonlicht. Zonlicht werkt helend op zowel het lichaam als de geest. Het stimuleert de pijnappelklier of epifyse die de lichaamsritmen regelt en onze gemoedstoestand verbetert.
  • Als je het echt fysiek moeilijk krijgt: neem Tylenol!  Een wetenschappelijk experiment toonde aan dat deze pijnstiller de lichamelijke pijnen en ongemakken verlicht van mensen na een afwijzing.
  • Tel je zegeningen. We hebben, ondanks de afwijzing, allemaal waardevolle mensen en zaken in ons leven waarvoor we echt dankbaar mogen zijn. Lijst ze op. Memoriseer ze.  Focus je op wat er actueel wel goed gaat in je leven en familie.  Weet dat negatieve gedachten de geest onder spanning zetten en aldus het genezingsproces vertragen of zelfs blokkeren.
  • En…glimlach.   Als je glimlacht, krijg je vaak een glimlach terug. Deze interactie werkt ontspannend, waardoor jij je beter voelt.
  • Tijd heelt alle wonden. Fisher en haar team onderzochten dit door mensen door te lichten die allemaal op verschillende tijdstippen afgewezen en verlaten waren. Recent, een poos of veel langer geleden. En wat bleek? De hersenscans toonden aan dat hoe verder de personen verwijderd waren van de definitieve afwijzing, hoe zwakker de activiteit was in het ventrale pallidum. Dit is het hersengebied gelinkt aan gevoelens en gehechtheid. Verbondenheid vermindert dus na verloop van tijd.  
  • En tenslotte: nooit opgeven! Jamais. Never. Niemals. Voel je dat je herstel te lang duurt?  Neem dan een relatietherapeut in de arm om de pijn te verlichten en je veerkracht te verhogen. Hoe dan ook: iedereen die dit meegemaakt heeft, kan je het volgende verzekeren. Op een dag word je wakker en besef je dat je gek genoeg, al een week niet meer gedacht hebt aan hem of haar die jou verliet. Je zal een nieuwe energie in je lijf voelen, een lichtere tred hebben bij het stappen en een nieuwe fonkeling in je ogen.  En op dat moment weet je dat je eindelijk bevrijd bent van wat achter je ligt. En op dat moment, zegt dr. Fisher, weet en voel je ook dat je in staat zal zijn om opnieuw lief te hebben.

Hierbij aansluitend:  De Helen Fisher test    –    Seriële monogamie  –   Omgaan met afgewezen worden

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer