2 basistips die een duurzame relatie bevorderen

0

Dr. Ellen Wachtel is een Amerikaanse klinische psychologe die reeds 30 jaar gespecialiseerd is in het versterken en vernieuwen van de relatie tussen koppels. Ze schreef hieromtrent meerdere boeken waarvan het meest verkochte: “We houden van elkaar, maar… “
Volgende eenvoudige tips kunnen de kwaliteit van zowat elke relatie versterken volgens dr. Wachtel. En dit op elk moment.

Tip 1. Weten dat je kan overleven zonder je relatie is een van de hoekstenen van een goede, langlopende band.

En ziehier waarom: het is moeilijk om je ongenoegen, problemen of het teleurstellend gedrag van je partner, te bespreken als je in de relatie moet blijven om te overleven. Je kan het vergelijken met situaties op de werkvloer. Ook als men je daar vraagt meer te doen dan goed voor je is, durf je vaak niet (terecht) argumenteren of weigeren uit schrik afgedankt te zullen worden. Omdat je dat werk financieel en sociaal gezien, broodnodig hebt. Dit verzwakt je positie.
Net hetzelfde principe wordt actief in romantische relaties.
Helaas kan geen enkele relatie succesvol blijven draaien op brandstof die vooral bestaat uit angst, onrust, schaamte of onzekerheid.
Weten dat je financieel en emotioneel kan overleven zonder de relatie, maakt je sterker. Je durft dan stelling nemen tegen wat er gebeurt, vooral als het je niet zint. Je durft dus je mening uiten en verdedigen tegenover je partner. Reageert hij of zij daarop afwijzend, ontwijkend, gedesinteresseerd, agressief of zelfs helemaal niet? Het zij zo. Waarna jij alsnog een besluit in één of andere richting kan nemen. Hoe pijnlijk dat besluit soms ook mag zijn.

Jezelf sterker maken doe je vooral door:
1) financiële onafhankelijkheid te verwerven
en
2) de band met vrienden, familie en kennissen te onderhouden door er voldoende tijd en energie in te stoppen. Omdat het hebben van een sociaal netwerk/vangnet heel belangrijk is.

De meest bevredigende en langdurige relaties blijken die te zijn waarin de partners het ook in hun eentje kunnen rooien. Ze kunnen dus zonder elkaar leven maar kiezen bewust voor een leven met elkaar waarin ze elkaar toegewijd zijn. Uit vrije wil. En in zo’n relatie kan meestal gepraat worden. Een paar meningsverschillen blazen zo’n relatie zeker niet op. Omdat er aan beide kanten oprecht engagement is. Omdat de ander beluisterd wordt en zijn/haar mening of grieven gehoord worden. En ertoe doen. Zowel wat kleine dingen betreft als grotere zaken.

Tip 2. Vertel je partner regelmatig wat je bewondert en waar je van houdt in hem of haar. Wees daarbij oprecht en specifiek.

De bedoeling is hier niet om echte problemen toe te dekken. Echte problemen kaart je vanzelfsprekend beter aan. Maar je partner zal niet voor dit soort gesprek openstaan indien hij of zij zich niet gewaardeerd voelt. Geef daarom op tijd en stond een oprecht compliment.
De therapeute Dr. Wachtel zegt: “Wij allemaal, zowel kinderen als volwassenen, houden van mensen die ons waarderen en ons een goed gevoel geven over onszelf.
Spreek daarom het kind in je partner aan dat wil geprezen worden om specifieke dingen.
Zeg niet: “Jij bent de beste.” maar wel: “Je hebt gisteren je standpunt prima verdedigd tegenover je broer.” Of: “Ongelooflijk hoe snel jij een degelijk kippenhok kan bouwen!” in plaats van: “Al klaar? Weer een klus geklaard!”
Of: “Niemand kan zo’n lekkere waterzooi maken als jij. Echt waar!”

Maakt niet uit hoezeer je relatie in het slop is geraakt. Wanneer je begint met je partner oprecht te prijzen voor de kleine (en grotere, mag ook, dat spreekt) zaken die hij of zij voor elkaar krijgt, zal je zien dat er iets beweegt. De relatie zal evolueren in positieve zin. Je kan evengoed je waardering uiten door bijvoorbeeld het lievelingsgerecht van je partner te koken. Of door eindelijk de garage of die propvolle kast op te ruimen. Of door extra zorg aan je uiterlijk te besteden als jullie samen ergens moeten verschijnen. “

Deze 2 tips moet je daarom echt zelf uittesten volgens dr. Ellen Wachtel. Je zal verbaasd staan over hoe jij op een simpele manier je relatie nieuw leven kan inblazen.

Meer van dr. Ellen Wachtel vind je hier:
https://www.bol.com/nl/p/we-love-each-other-but/9200000005020114/

Ook interessant
Soulmates
Wat je moet weten omtrent “grote aantrekkingskracht”

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer