7 tips om je relatie gezond te houden volgens John Aiken

0

John Aiken is één van de psychologen die meewerken aan het tv-programma Married at First sight Australia. Hij beweert dat het team psychologen vooral matcht op basis van de psychologische wetenschap verkregen door het bestuderen van gelukkige koppels.
De studie van gelukkige koppels bracht Aiken ertoe een lijst met tips op te stellen die een goede relatie zouden bevorderen. En zoals je kan merken, zegt Aiken, zijn het zelden of nooit de grootse of dure gebaren die tellen. Het zijn daarentegen de kleine, dagelijkse dingen die uiteindelijk veel gewicht in de schaal leggen.

Zo blijft je relatie gezond volgens John Aiken

 • 1. Luister naar je partner, maar geef geen advies tenzij je partner erom vraagt
  Probeer er een gewoonte van te maken om ’s avonds kort terug te kijken op de voorbije dag en tegelijk aan je partner te vragen: hoe was jouw dag? Als je dit regelmatig doet zal er een teamgevoel ontstaan tussen jullie. Tijdens deze dagelijkse evaluatie is het belangrijk dat je partner voelt dat je aan zijn of haar kant staat. Maar… probeer hier niets te fixen of in orde te brengen. Geef geen goede raad, bied geen oplossing aan. Alles wat je hoeft te doen is luisteren en hem of haar ondersteunen. Meer niet. Tenzij de ander er uitdrukkelijk om vraagt.
 • 2. Kaart problemen voorzichtig aan
  Als er tussen jullie problemen rijzen, start het gesprek dan voorzichtig. Vermijd een begin zoals: “ waarom ben je altijd…” of jij doet nooit wat ik vraag…” of “ het is altijd hetzelfde met jou”, enz. Als je zo begint, bepaal je meteen zelf de toon en het verloop van het gesprek. Je partner voelt zich aangevallen en zal defensief of agressief reageren en de woordenwisseling die daarop volgt, zal niet positief eindigen. Let dus op hoe je het aanbrengt.
 • 3. Zeg “blij dat je er (weer) bent” en “tot vanavond”
  “Hallo” en “tot later” zijn zeer belangrijke woorden. Daarom: vooraleer uit elkaar te gaan ’s ochtends kan je elkaar gedag zeggen en een kus(je) geven. En later op de dag of ’s avonds als jullie elkaar terugzien, valt het aan te raden eerst je partner te omhelzen in plaats van je meteen op de kinderen, de hond of de kat te storten.
 • 4. Voed je relatie
  Je relatie voeden, hoe doe je dat? Simpelweg door 5 positieve acties te stellen tegenover 1 negatieve. En er zijn veel positieve handelingen zoals: een complimentje geven, iemand oprecht prijzen, je dankbaarheid tonen of uitspreken, boodschappen doen en alles op de vaste plaats zetten, de vaatwas vullen of ledigen, strijken, enz., Dat soort handelingen zal niet enkel je relatie voeden maar ook jullie toekomstperspectieven zonniger maken.
 • 5. Geef voorrang aan seks
  Verwaarloos jullie seksleven nooit. Het is zelfs belangrijk er voorrang aan te geven. Zorg ervoor minstens elke week een keer seks te hebben. Seks hebben met je partner is een manier om verbinding tot stand te brengen. Het is een manier om te bevestigen dat wat jullie samen hebben, bijzonder is.
 • 6. Weersta je drang om continu je sociale media te checken
  Vraagt je partner je aandacht? Laat je ogen niet wegglijden naar je smartphone, tablet, pc- of tv-scherm. Je partner negeren zal haar of hem op de duur misnoegen. En als je dat kan voorkomen door minder tijd te spenderen aan de sociale media, so be it.
 • 7. Waak erover dat je partner op de 1ste plaats blijft staan
  Een aantal mensen zal dit niet goedkeuren, maar John Aiken is ervan overtuigd dat de partner altijd op de 1ste plaats moet komen. Zeker na de gelukkige koppels beluisterd te hebben. Komt je partner niet op de 1ste plaats, dan kunnen er fricties ontstaan of meer… Kinderen pikken deze vibes heel snel op en zullen proberen hun voordeel te doen met die verdeeldheid. Zit het goed tussen jou en je partner, dan zal het ook goed komen met de kinderen die voelen hoe jullie één lijn trekken. Wat een groot houvast betekent in hun leven.

Zie ook:
Haal het beste uit je man(1)
Verklarende woordenlijst voor mannen
Duurzame communicatie

Wie nog meer advies verlangt van John Aiken kan surfen naar:
https://www.bol.com/nl/p/accidentally-single/9200000034324689/

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer