Hoe omgaan met de 4 liefdestypes van dr.Helen Fisher

0

Hieronder kom je te weten wat de beste aanpak is indien je een beginnende relatie hebt met een Verkenner, Bouwer, Regelaar of Onderhandelaar. Om onderstaande info vruchtbaar te kunnen gebruiken, dien je natuurlijk eerst de Helen Fisher test te doen. Op die manier kom je alvast aan de weet welk Fishertype jij bent. Nog beter is het om ook je date de test voor te leggen. Dan wordt er veel duidelijk. Gebruik daartoe deze link: De Helen Fisher test

Verkenners en relaties

 • Geheugensteuntje: Verkenners snakken naar avonturen en zijn altijd bereid risico’s te nemen. Ze zijn behoorlijk nieuwsgierig, creatief, actief, spontaan en hebben veel interesses. En dat kan gaan van fietsen, windsurfen of bergbeklimmen tot de liefde voor dansen, theater of lezen.
 • Verkenners worden sterk beïnvloed door het hormoon dopamine dat een sleutelrol speelt in de belevenis van plezier en het nieuwe.
 • Bekende verkenners: John F. Kennedy, Princess Diana, Angelina Jolie.
 • Verkenners verlangen vooral een speelmaatje en vallen daardoor vaak voor een andere opwindende Verkenner.
 • Ben jij een Verkenner en heb je een beginnend contact of een beginnende relatie? Het advies is hier: doe het vooral kalmpjes aan. Je enthousiasme en overhaasting kunnen de ander immers afschrikken en/of je impulsiviteit kan ervoor zorgen dat je te snel verwikkeld raakt in een romantisch verhaal.Tenzij…je met een andere Verkenner te maken krijgt.
 • Ga jij daten en val je voor een Verkenner? Wees bereid om deze romance dag per dag te bekijken en te beleven. Blijf flexibel in het volledig besef dat saaiheid en routine complete dooddoeners zijn voor een Verkenner. Je bent gewaarschuwd.

Bouwers en daten

 • Geheugensteuntje: Deze conventionele vrouwen en mannen zijn eerbaar,loyaal en voorzichtig zonder bang te zijn. Ze zijn rustig, sociaal en populair. Het zijn betrouwbare leiders, vruchtbare netwerkers en ze zijn altijd in de weer voor familie, vrienden en de gemeenschap. Vasthoudend aan uurroosters, regels en wetten, zijn ze gewetensvolle en solide gewoontemensen. Ze houden van grondigheid en hebben oog voor de details.
 • Het neurochemisch element serotonine dat stemmingen zoals agressie, woede en kalmte regelt, bepaalt zeker het gedrag van Bouwers.
 • Bouwers zoeken een deugdelijke echtgenoot/levensgezel. Een andere betrouwbare Bouwer is daar vaak het meest geschikt voor.
 • Bekende Bouwers: Colin Powell, Tiger Woods, Jennifer Aniston, Queen Elizabeth.
 • Ben jij een Bouwer en start je een relatie? Sta niet toe dat je gewoontes en voorkeuren je ervan weerhouden om mee te gaan in iets nieuws tijdens het daten. Tenzij de ander ook een Bouwer is met eenzelfde instelling als jij. Verder: wees eens niet zo bescheiden en schep gerust een beetje op. Zeg op tijd nee tegen het groepsgebeuren en probeer genoeg tijd uit te trekken voor je romantisch maatje. Je beschermend optreden zal zeker gewaardeerd worden, maar waak erover niet al te controlerend over te komen.
 • Voel jij je aangetrokken tot een Bouwer? Vergeet niet dat Bouwers praktisch zijn ingesteld met een voorliefde voor het concrete. Ze houden ervan alles tot in de details uit te leggen en te regelen. Ze zijn ordelijk en kalm en kunnen prima realiseerbare plannen maken. Hou hen niet voor het lapje of het contact zal snel verbroken worden. Een bouwer is immers geen speelvogel maar iemand die het ernstig meent.

Regelaars en daten

 • Geheugensteuntje: Regelaars zijn analytisch ingestelde, logische denkers. Ze zijn direct, besluitvaardig, wilskrachtig, gefocust en goed in op regels gebaseerde en ruimtelijke vaardigheden zoals mechanica, wiskunde en muziek. Ook zijn ze ambitieus, competitief ingesteld, emotioneel gesloten tot zelfs afstandelijk. Maar ze zullen ook als eersten een brandend huis binnenstormen om een onbekende te redden.
 • Het hormoon testosteron kleurt sterk de persoonlijkheid van zowel de mannelijke als vrouwelijke Regelaars.
 • Uiteindelijk zoekt een regelaar altijd een geestesverwant(e). Maar om de één of andere reden eindigen ze vaak bij een Onderhandelaar.
 • Bekende Regelaars: Albert Einstein, Donald Trump, Hillary Clinton, Margaret Thatcher.
 • Ben jij een Regelaar en op datingpad? Natuurlijk wil je ook in dating het zaakje controleren en je gaat er tegenaan met grote beslistheid. Maar als jij je greep een beetje kan lossen en de dingen een beetje op hun beloop kan laten, vermijd je het risico dat je een passende partner afschrikt. En stap meteen af van het (waan)idee dat uitdrukking geven aan je gevoelens, een teken van zwakte is. Je datingpartner zou je grote gereserveerdheid ter zake kunnen interpreteren als kilheid, heimelijkheid en/of desinteresse. Daarom: Doe wat moeite om je gevoelens te delen.
 • Val jij op een Regelaar? Besef dat de Regelaar optimaal reageert op logica, klare taal en nauwgezetheid. Bekritiseer jezelf niet en ga je verdiensten niet minimaliseren. De gemiddelde Regelaar vindt dit ronduit zielig. Wil je daarentegen echt indruk maken? Klets er niet zomaar lukraak op los maar snijd een inhoudelijk sterk onderwerp aan waarbij jij je kennis kan laten horen.

Onderhandelaars en daten

 • Geheugensteuntje: Onderhandelaars zijn intuïtieve, fantasierijke, empatische mensen die hun emoties goed kunnen verwoorden. Ze zijn verbaal en sociaal sterk. Maar het belangrijkste is hier het feit dat ze steevast het hele of grotere plaatje zien met inbegrip van alle mogelijkheden en alternatieven.
 • Onderhandelaars worden gedreven door het hormoon oestrogeen. Dit geldt voor mannen en vrouwen.
 • Een onderhandelaar verlangt een soulmate in dit leven maar raakt vaak in de netten van een Regelaar verstrikt.
 • Bekende Onderhandelaars: Bill Clinton, Gandhi, Carla Bruni-Sarkozy, Sex and the City’s Carrie Bradshaw. Geen wonder dus dat Bill Clinton en Hillary nog steeds maatjes zijn. Wat er ook mag gebeurd zijn tussen hen.
 • Ben jij een Onderhandelaar en aan het daten? Opgelet: onderdruk je neiging om te diplomatisch te zijn en de pleaser in jou te laten primeren. De ander zal je catalogeren als iemand zonder mening en ruggengraat. En vermijd het om je date te verdrinken in een verbale stortvloed. Heb je iemand ontmoet die jou bevalt? Stop met het eindeloos afwegen van de pro’s en de contra’s. Uiteindelijk blijft het belangrijkste dat je de persoon kiest waarmee je een zinvolle, authentieke en liefdevolle relatie kan uitbouwen.
 • Ben je aan het daten met een Onderhandelaar? Hou in gedachten dat Onderhandelaars niet altijd duidelijk en direct zeggen wat ze eigenlijk willen zeggen. Niet makkelijk want je moet hier soms tussen de lijnen lezen. Tracht in elk geval jezelf te blijven en aarzel niet om over jezelf te praten. Onderhandelaars zijn er dol op te horen wat je denkt en voelt. Maar je zal een Onderhandelaar het snelst veroveren als jij tot zijn of haar verbeelding spreekt en die stimuleert.

Meer over de 4 types van Helen Fisher vind je hier:
De Helen Fisher test
De 4 liefdestypes van dr. Helen Fisher
Waarom en hoe we verliefd worden volgens dr. Helen Fisher

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer