Wanneer ben je klaar voor een nieuwe relatie?

0

Stel: je hebt je door een (moeilijke) relatiebreuk geworsteld. Na onbepaalde tijd –want die is voor iedereen anders- heb jij je evenwicht grotendeels teruggevonden. Je voelt je opnieuw goed in je vel, koestert weer hoop en begint zelfs naar een partner te verlangen.

Maar hoe weet je nu dat je “echt” klaar bent voor een nieuwe relatie. Of liever: hoe weet je dat je klaar bent voor een nieuwe “succesvolle” relatie?

Eigenlijk moeten er daartoe een aantal voorwaarden voldaan zijn. En die voorwaarden vallen uiteen in 2 delen. Bekijk ze even en evalueer dan in alle eerlijkheid waar jij ongeveer staat op al die verschillende maar belangrijke punten.

De eerste serie voorwaarden is vooral van praktische aard zoals:
  • Je weet wat je zoekt in een partner en die verwachtingen zijn voldoende realistisch. Meestal weten zoekende singles immers vrij goed wat ze van een toekomstige partner verlangen en nog beter wat ze er niet van verlangen. En die kennis is uiteraard waardevol en bruikbaar. Maar vaak stemt het wensenpakket naar de ander toe, niet voldoende overeen met wat zij zelf te bieden hebben. Met de werkelijkheid dus. Want zeg nu zelf: wie veel verwacht, moet ook veel kunnen bieden. En hier loopt het vaak mank. In de praktijk overschatten mensen zichzelf, al dan niet bewust, immers nogal eens omtrent hun mogelijke inbreng en meerwaarde.
  • Je hebt voldoende zelfvertrouwen en eigenwaarde.
  • Je schept voldoende kansen voor jezelf om een eventuele partner te ontmoeten en je bent bereid om daartoe uit je comfortzone te stappen.
  • Je staat daadwerkelijk open voor nieuwe contacten en bent bereid de eerste stap te zetten om contact te maken met iemand. Via een gesprek of onschuldig geflirt.
  • Je hebt geen moeite met daten en bent in staat om met veel verschillende mensen een gezellige en verkennende babbel te hebben.
  • Je bezit de moed om er (nog eens) voor te gaan.
De tweede serie voorwaarden is moeilijker te realiseren.

Daar waar de meesten onder ons er vrij vlot in slagen bovenstaande suggesties in praktijk te brengen, lukt dat een stuk moeilijker wat volgende voorwaarden betreft. Precies om die reden zien we ook zoveel relatiebreuken.

  • Je hebt reeds voldoende aan zelfonderzoek gedaan, de hand als het ware in eigen boezem gestoken. Je bent je patronen op relatievlak op het spoor gekomen of je bent ermee bezig. En hebben we het hier over de kennis van je eigen hechtingsstijl. En evenzeer over alle soorten diepgewortelde angsten en reacties waar het een intieme en emotionele binding met een partner betreft.
  • Je durft je kwetsbaar opstellen en bent in staat een band met voldoende diepte op te bouwen.
  • Je slaagt erin op een volwassen manier te communiceren met je partner omtrent je grenzen, noden en verlangens. En omtrent die van je nieuwe partner.
  • Emotionele en fysiek-seksuele intimiteit schrikken je niet af.

Onnodig te zeggen dat deze 4 laatste punten veel inzet en moed van je vragen. En tijd…
Maar het is de enige manier waarop je uiteindelijk een vaste relatie kan aangaan die kans op slagen heeft op lange termijn. En dat is toch wat de meesten onder ons verlangen.

Ook volgende bijdragen bevatten een aantal suggesties inzake het thema van deze bijdrage.
Ben jij klaar voor een nieuwe liefde?
Wat heb jij te bieden in een nieuwe relatie?

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer