Wat men maar beter kan bespreken vooraleer te gaan samenwonen

0

Alles evolueert en verandert, inclusief de relatie tussen levenspartners. Want vandaag gaan er doorgaans twee gelijkwaardige en professioneel actieve mensen met elkaar scheep. En dat is iets om rekening mee te houden als men gaat samenwonen. Gaan samenwonen doe je dus niet zomaar. Je doet het slechts na voldoende met elkaar gepraat te hebben. En je doet het bij voorkeur ook nadat er gezamenlijk nagedacht en overlegd werd over onderstaande praktische zaken en er daaromtrent afspraken zijn gemaakt. Goede afspraken maken over één en ander vermindert immers de kans op problemen verderop in de relatie. Volgende vragen kunnen je daarbij helpen.

Omtrent geld en werk

1) Welk percentage van onze inkomsten zijn we (maandelijks of jaarlijks) bereid uit te geven aan een woonst + onderhoud, aan kleren, verzekeringen, reizen, hobby’s, restaurantbezoek en andere uitjes?
2) Hoeveel verdienen we samen. Vandaag, over een jaar, over tien jaar? Wie verdient welk percentage van het totale inkomen?
3) Hoeveel willen we samen gaan verdienen in de toekomst en hoe willen we dat bereiken? Wat zijn we daarvoor bereid te doen en/of te laten?
4) Hoeveel tijd zal elk van ons besteden aan zijn of haar professioneel leven en wanneer precies zullen wij werken? Overdag? ’s Avonds? Ploegensysteem, weekends? Geen vaste uren?
5) Hoe ambitieus zijn we en kunnen we elkaars ambities accepteren?
6) Indien één van ons ooit besluit om niet meer te werken, kan de ander daar dan mee leven? En is dat financieel haalbaar?

Wat seks betreft

Voelen wij ons allebei goed bij het geven en ontvangen van liefde via seks? En voelen wij elkaars liefde tijdens het vrijen? Zijn we beiden tevreden met het aantal keren dat we seks hebben? En indien niet, hoe gaan we om met die duidelijk verschillende behoefte aan seks? Voor een tijdje, voor een paar maanden, op lange termijn of voor altijd?

Omtrent het familieleven

1) Hoe regelen wij de taakverdeling wat betreft huis en tuin? Wie is verantwoordelijk voor wat? En hebben wij ongeveer dezelfde behoefte aan netheid en organisatie? En indien niet, kunnen we tot een compromis komen?
2) Eten we samen? Welke maaltijden nemen we samen? Wie is verantwoordelijk voor de boodschappen inzake voeding? Wie bereidt de maaltijden? Wie ruimt de boel op nadien?
3) Kunnen wij beiden leven met de manier waarop de ander tegen voeding en gezondheid aankijkt? Hoe gaan we om met de speciale gewoontes van de ander zoals bijvoorbeeld roken of drinken, overmatig diëten of ronduit slechte eetgewoonten?
4) Welke plaats wensen wij te geven aan de respectievelijke families in ons leven? Hoe vaak zullen wij hen zien, bezoeken of ontvangen?

Wat kinderen betreft

1) Willen wij beiden kinderen? Indien ja, hoeveel? Hoe belangrijk is het hebben van kinderen voor elk van ons?
2) Hebben we kinderen uit verschillende relaties en hoe gaan we daar mee om?
3) Indien we kinderen wensen, welk soort relatie hopen we dan te zien tussen grootouders en kinderen? Hoeveel tijd zullen ze met elkaar doorbrengen?
4) In welke mate zal een kind (of kinderen) de manier waarop wij nu leven, veranderen of beperken? Zullen wij of één van ons beiden, als gevolg daarvan minder gaan werken? Voor hoelang? Zullen daardoor de huishoudelijke taken herbekeken en aangepast worden?

Omtrent vriendschap

1) Zijn we tevreden met het soort en het aantal vrienden dat we momenteel samen hebben? Willen we ons sociaal leven uitbreiden? Of willen we het wat terugschroeven omdat we ons wat overrompeld voelen door teveel verplichtingen?
2)Wat zijn de noden van mijn partner wat betreft het onderhouden van vriendschappen en het leggen van nieuwe contacten buiten onze relatie? Kan ik dat makkelijk begrijpen of stoort me dat op één of andere manier? En omgekeerd.

Wat religie en spiritualiteit aangaat

1) Delen we hetzelfde geloof? Gaan we naar dezelfde kerk? Indien niet, zal dat tussen ons niet voor problemen zorgen op termijn?
2) Is één van ons bezig met individuele spirituele oefeningen? Of aangesloten bij een spirituele groep? Zal er niet teveel tijd gaan naar dat spiritueel gedeelte? Meer tijd dan normaal, bekeken vanuit het standpunt van de ander, van de relatie?
3) Kunnen we beiden respect en begrip opbrengen voor de eventuele religieuze of spirituele keuzes van de ander? En van alles wat dit kan meebrengen voor het gezin?

Misschien kan je ook eens het volgende bekijken…
Geld in een nieuwe relatie
Over geld in een nieuwe relatie

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer