Cupido laat zich vaak van zijn mooiste kant zien. Dat gebeurt telkens één van zijn legendarische pijlen pal in de roos belandt. Maar wat een voorkant heeft, heeft natuurlijk ook een achterkant. Want dit schaars gekleed en gevleugeld schuttertje heeft nog een andere tool tot zijn beschikking. Die is, en schrik niet, een heuse bijl. Inderdaad, De bijl van Cupido, zeg maar. Als Cupido daarmee zwaait, ontstaan er breuken en vallen er gewonden of zelfs doden. Zowel letterlijk als figuurlijk. Sla er de kranten en tijdschriften maar eens op na of bekijk en beluister de nieuwsberichten. Een relatiebreuk is en blijft immers een pijnlijk gebeuren. Een gebeuren dat bovendien meer mensen aantast dan enkel de hoofdrolspelers. Want het verdriet, de onmacht, de vernedering, de woede en de angst van één of beide partners grijpen meestal (ongewild) om zich heen. Als een steen die in het water wordt gegooid en altijd maar grotere kringen maakt. Op die manier worden ook de eventuele kinderen, ouders, broers, zussen, familie en vrienden van de getroffen singles, beïnvloed. En dat zijn al heel wat mensen, inderdaad. Mensen van alle leeftijden.
De prognoses omtrent de overlevingskansen van een relatie, worden helaas steeds minder rooskleurig. Men heeft becijferd dat, van alle koppels die momenteel huwen, er uiteindelijk twee derden uit elkaar zullen gaan. En dan houdt deze prognose niet eens rekening met de paren die zonder boterbriefje langdurig samenwonen. Beide partijen (om van de eventuele kinderen nog maar te zwijgen) komen doorgaans gehavend uit de strijd. Emotioneel en financieel. Want bij een echtscheiding of breuk zijn er onze 21ste eeuw maar zelden echte winnaars en des te vaker verliezers.
Cupido en datende singles van 50+
Dat Cupido vrij vaak de botte bijl hanteert bij 50-plussers is een andere werkelijkheid. Nooit voorheen kwamen zoveel 50- en zelfs 60- en 70-plussers op de singlemarkt terecht, als vandaag. Om er uiteraard hun kans te wagen. Vooral 60-plussers behoren momenteel tot de snelst groeiende groep mensen die een echtscheiding in gang zet, opnieuw single wordt en daarna op zoek gaat naar een meer passende partner. Dat hoeft niemand te verbazen, gezien de actuele stand van zaken. Op scheiden rust nu eenmaal geen taboe meer. Er wordt dus gescheiden door mensen van alle leeftijden. Zo komt het ook dat veruit de grootste groep daters ouder is dan 50. Correctie: dan 60. Jawel. Dankzij de hygiëne en de evolutie van de moderne geneeskunde, leven mensen langer in vrij comfortabele omstandigheden. En dat doen ze in deze sfeer van dualiteit die onze aarde toch is, zoveel liever met twee.
De bijl van Cupido
Maar dat passend maatje vinden na je 50ste of 60ste, blijkt toch minder eenvoudig te zijn dan toen je jonger was. Je draagt nu immers een rugzak(je) beklijvende ervaringen mee dat je niet zomaar van je af kan gooien. Om van de verwachtingen nog maar te zwijgen die eruit zijn voortgevloeid. Zo komt het dat de zoekende 50 en 60-plusser van vandaag tijdens dit vaak hobbelig traject, onvermijdelijk kennis maakt met de botte bijl van Cupido.
Desondanks vinden heel wat oudere singles toch de moed om er nog een keer -en vaak zelfs meerdere keren, jawel- voor te gaan. Waarna ze effectief een nieuwe partner vinden en zelfs een tijdlang op een roze wolk leven. Of ook niet. De aanhouder wint hier immers niet altijd.
Een bijkomend detail: statistieken wijzen uit dat mannen hier doorgaans beter scoren dan vrouwen en dus vaker een vaste partner vinden. Hoog opgeleide vrouwen en laag geschoolde mannen daarentegen vinden maar moeilijk een nieuwe, vaste partner.
Maar statistieken zeggen ook niet alles. Ze houden immers geen rekening met de instelling van oudere datende mensen die opnieuw de relatiemarkt betreden. Ze kunnen dat doen met een waslijst eisen en de hoop op het vinden van niets minder dan de perfecte partner. Of zelfs van de soulmate… tja… Maar, ze kunnen ook gewoon op zoek gaan met een open mind en met veel vertrouwen in het leven. De kans dat het tweede type zoekende single er vaker in slaagt om een warme vriendschap met een passende partner op te bouwen, is vanzelfsprekend beduidend groter.