Eros

0

‘Ik ben verliefd, zo verschrikkelijk verliefd. En hij is ook verliefd op mij!’ gilde één van mijn vriendinnen door de telefoon.
‘Het is vijfendertig jaar geleden dat ik dàt nog heb meegemaakt. Ik voel me weer jong, zooooo jong.’
Ik geloofde haar helemaal want de vreugde en het enthousiasme spatten gewoon van het telefoontje af. En dat ze op haar 57ste nog op die manier in alle staten kon raken, leukte uiteraard mijn dag helemaal op.

Toen we een half uur later het gesprek beëindigden, werd ik me bewust van de complexiteit van dit gegeven. Want ik bedacht hoe eros hier opnieuw zijn werk deed. Eros, ook verliefdheid genoemd, is één van de drie grote krachten die mensen drijvend houden. De andere twee krachten zijn seks en liefde. Eros overvalt mensen onverwacht en ongevraagd. En niettegenstaande de timing vaak fout zit, blijkt het bijzonder moeilijk om aan zijn opwindende roep en roes te weerstaan. Verliefdheid is een typisch menselijk verschijnsel met grote gevolgen. Verliefdheid haalt een mens uit zijn passiviteit, uit zijn winterslaap, zeg maar. Eros vitaliseert elke lichaamscel en brengt daarnaast het allerbeste in de mens naar boven. Eros activeert het verlangen naar liefde en maakt opgewekt, creatief, gul en vergevingsgezind. Gedaan met navelstaren. De mens verlaat zijn cocon, bekijkt de wereld met nieuwe ogen en leeft gefocust op de ander. Wil vaak ook het beste voor die ander. Eros zet de mens ertoe aan zich van zijn beste kant te tonen. Kortom: zichzelf te overtreffen.

In een volmaakte wereld zouden de drie energieën eros, seks en liefde, tegelijk actief moeten zijn. En dat ook moeten blijven. Tenminste, in een volwassen relatie. Alles begint met verliefdheid. Verliefdheid leidt tot seks. Verliefdheid + seks monden uit in liefde. Omdat verliefdheid de brug vormt tussen liefde en seksualiteit. Helaas leven we niet in een volmaakte wereld. Meestal gaan eros en seks vlot samen. Maar er lopen vanzelfsprekend mensen rond die (voor hen althans) uitstekende seks kunnen hebben zonder dat eros hier ook maar een vinger de in de pap heeft. Denk maar aan one night stands, betaalde seks en verkrachtingen. Van eros en liefde is hier helemaal geen sprake. Het dierlijke, het instinctieve en het genot primeren. Vaak ten koste van de ander. Eros kan ook toeslaan zonder seks. Dan hebben we te maken met een platonische liefde.

Eros vormt de aanzet tot liefde. Maar zover komt het vaak niet. Een hoop mensen zijn vandaag immers verslaafd aan de roes die eros in combinatie met seks, oproept. Ze struinen van partner naar partner, op zoek naar de zoveelste betovering. Want eros verdwijnt indien deze kracht niet ondersteund wordt door standvastige liefde. Verliefdheid heeft immers de neiging te verdampen zodra iemand denkt dat hij/zij de partner helemaal kent en doorheeft. Met andere woorden: als het verrassingselement verdwenen is. Op dat moment moet de mens er bewust voor kiezen de partner beter te leren kennen. Hem of haar te gaan ontdekken op andere niveaus, waar nieuwe verrassingen en uitdagingen wachten. De ander moet daarbij wel bereid zijn de partner dichterbij te laten komen. Want heel wat mensen sluiten op dit moment de deur om die vervolgens stevig te vergrendelen.

Men moet dus bereid zijn zich bloot te geven, zich te laten zien zoals men werkelijk is. En vice versa. De meeste mensen kunnen zich wel fysiek en/of gedeeltelijk emotioneel blootgeven, maar daar houdt het bij op. De andere lagen in de persoonlijkheid worden afgeschermd en blijven op die manier verborgen. Op elke leeftijd. En dat terwijl bijna iedereen op zoek is naar liefde. Ook op elke leeftijd. Jammer genoeg zijn wij mensen, doorgaans maar in staat tot het geven en/of het krijgen van een schijn van liefde. We missen de maturiteit en de kracht om voor het echte werk te gaan. Dat is pas mogelijk nadat we zelfkennis ontwikkeld hebben via het verkennen van onze persoonlijke niveaus. Indien niet, weten we niet hoe en waar te zoeken bij de ander, omdat de juiste ervaring en het begrip hier ontbreken.

Ik wens mijn vriendin en haar partner dan ook veel geluk toe. Maar misschien kan ik haar maar beter gewoonweg veel genot en plezier toewensen in het avontuur dat eros voor haar op dit moment in petto heeft.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer