The Millionaire Matchmaker

0

Al zappend ontdekte ik een paar jaar geleden “The Millionaire Matchmaker” op Vitaya. Jij misschien ook. Dan weet je inmiddels dat deze realityreeks geheel en al draait rond de professionele matchmaking activiteit van de nu 55 jarige Amerikaanse zakenvrouw Patti Stanger. Patti werd op jonge leeftijd geadopteerd en vervolgens opgevoed volgens de Joodse traditie. Ze gaat er prat op dat ze de derde generatie matchmakers in de familie vertegenwoordigt. Patti is tevens producer van “The Millionaire matchmaker”. Ze is intussen opnieuw single en ettelijke kilo’s aangekomen. Momenteel worden er geen nieuwe afleveringen van The Millionaire Matchmaker meer opgenomen. De formule is wellicht uitgemolken nadat Patti jaar na jaar uit hetzelfde vaatje tapte. Stanger is evenwel nog steeds professioneel actief als CEO van Millionaire’s Club International Inc. Anders gezegd: van het befaamd relatiebureau voor rijkelui.

Op een dag keek ik toe hoe Patty Stanger te gast was in een TV-show waar ze volhardend onder vuur werd genomen door een ex-klant. Ze was er blijkbaar niet in geslaagd de vrouwelijke miljonair in kwestie, de ware voor te stellen. De vrouw beledigde Patti fors, waarbij Patti het op haar beurt bruin bakte en vuur met vuur bestreed. Het leek me een eerder zwakke, zelfs onvolwassen reactie die anderzijds een stukje TV opleverde waar miljoenen mensen zullen van gesmuld hebben. “So what,” moet Patti gedacht hebben. “Even bad publicity is publicity”. En dat is ook zo, zeker in de Verenigde Staten.

Wie de serie regelmatig bekeek, stelde vast dat deze dame ondanks de grote middelen die werden ingezet, niet bijster veel koppels maakte. Wat eigenlijk maar normaal is in deze branche en daarin verschilt Patti in niets van iedereen die professioneel mensen blijvend bij elkaar probeert te brengen in een relatie. Ook gooide de flamboyante en licht ontvlambare Patti regelmatig en luid schreeuwend klanten aan de deur nadat ze haar advies in de wind sloegen. Wat bovendien prima bleek voor de kijkcijfers. Ze streek wel eerst haar commissieloon op. Zoveel handelsgeest bezit Patti wel. Want deze vrouw laat zich vorstelijk vergoeden omdat ze nu eenmaal met en voor de rijken werkt. Die moeten een lidgeld ophoesten dat begint bij €5.000 euro en kan oplopen tot €200.000 en zelfs meer. Per jaar uiteraard. Omdat de ene miljonair nu eenmaal de andere niet is, nietwaar? Vlijtige Patti incasseert dus eerst en slingert pas daarna ongehoorzame klanten definitief buiten. Maar ook die klanten zijn meestal nog professioneel actief en pikken de publiciteit op hun beurt dankbaar mee.

Af en toe kijkend naar Patti en haar team, besefte ik dat alle inzet op alle denkbare manieren (relatiebureau, datingsite, datingapp, singleactiviteiten, dansavonden) te vaak een maat voor niets blijkt te zijn geweest. En die keiharde waarheid komt keer op keer pas aan het licht op die beslissende 1 op 1 ontmoeting. Op het klassiek rendez-vous, zeg maar, de alom gekende 1ste date. Breng twee mensen samen bij een hapje en een drankje in een gezellig kader, en wacht af of de natuur al dan niet haar werk doet.
Want of het nu via een matchmaker voor de rijken gaat of via Parship, Tinder, Twoo of Rendez-vous, het maakt allemaal niks uit. Als de chemie het laat afweten, staan we nergens. En die chemie is zo verschrikkelijk onvoorspelbaar en ongrijpbaar. Ze is gebaseerd op de werking van onze feromonen plus die van onze onbewuste emotionele patronen, noden en drijfveren. En wellicht komt er nog zoveel meer bij kijken dat ooit wel nog es zal ontdekt worden. Hoe dan ook: indien er op één of andere manier geen wederzijdse aantrekking blijkt te zijn tijdens die eerste fysieke ontmoeting, is het contact geen lang leven beschoren. En daar kon en kan zelfs de doortastende aanpak van Patty, de voorlopig meest beroemde en duurste matchmaker ter wereld, evenmin iets aan veranderen.

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer