De Zweedse advocaat Pontus Ljunggren geeft via een website mensen de kans om het strafblad van anderen op te vragen. Dat kan simpelweg op basis van een naam of sofi/registratienummer. De website heet Lexbase en verschaft online de gevraagde informatie. Deze gang van zaken past volledig in onze moderne tijd, aldus advocaat Ljunggren. Hij doet het naar eigen zeggen, ook voor de vele datende vrouwen. Op die manier kunnen ze meer te weten komen over de man waarmee ze daten en/of een relatie willen beginnen. Bij die laatste bewering dacht ik onmiddellijk aan Ventie.
Ventie was het pseudoniem dat een man uit Oost-Vlaanderen gebruikte op een druk bezochte Vlaamse datingsite. Wellicht bediende hij zich van nog andere nicknames, maar enkel Ventie werd toen in de pers vermeld. Want ja, hij haalde inderdaad de pers. Omdat de toen 54-jarige man in 2006 werd veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf. Hij moest tevens circa €140.000 ophoesten als schadevergoeding aan zijn slachtoffers.
Wat was er nu precies gebeurd? Wel, Ventie, een geraffineerde serieverkrachter, was dus actief op een open en zeer populaire datingsite. Met één muisklik maakte hij zich zowat twintig jaar jonger. Want zijn foto werkte hij gelijk handig bij via Photoshop. Ventie deed zich op de datingsite voor als een man met een interessant, overwegend creatief beroep. Maar hij profileerde zich niet enkel als ervaren dansleraar of professionele cineast, maar ook als fotograaf en geslaagd zakenman. Fluitje van een cent, toch? Hij won het vertrouwen van een hoop dames door geduldig met hen te e-mailen. Dat doen wel meer mensen die op datingsites actief zijn, zal je nu denken. Inderdaad. Maar Ventie ging nog een grote en onvergeeflijke stap verder. Al tijdens de eerste date wist hij heel wat jongere vrouwen ervan te overtuigen om bij hem thuis een laatste glas te drinken. Dit als afsluiter van een geslaagd rendez-vous. Hij speelde dit klaar dankzij zijn normaal, verzorgd, betrouwbaar en charmant voorkomen. Eens in zijn huis, verdoofde Ventie zijn slachtoffers ongemerkt met Rohypnol. Dit middel, ook wel de verkrachtingsdrug genoemd, maakte de vrouwen urenlang weer- en willoos. Toen de vrouwen wakker werden, herinnerden ze zich niks meer.
Enkele vrouwen stelden zich toch vragen. Om te beginnen over het aantal uren dat uitgewist bleek te zijn in hun geheugen. De moedigen onder hen stapten naar de politie. Die linkte de gelijklopende info aan Ventie. Het gerecht vond bij hem thuis een hoop bezwarend materiaal. Zoals computerbeelden, dvd’s en fotomateriaal van het misbruik van tien vrouwen.
Volgens de onderzoekers heeft Ventie minstens zeventien vrouwen verkracht. Met de nadruk op minstens, want het gerecht ging ervan uit dat nogal wat vrouwen zich allicht niet kenbaar durfden maken. Ventie van zijn kant ontkende uiteraard alles en hield hardnekkig vol dat al zijn slachtoffers volledig instemden met het seksueel contact…
Ik wou dit item dan ook zeker opnemen in mijn handleiding voor daters: “Aan het daten? Goed om weten!”. Omdat een verwittigde vrouw er twee waard is. Tot mijn grote verbazing en ontsteltenis vroeg de uitgever me dit gedeelte te schrappen. Omdat het een “feelgood” boekje moest worden. Daten is immers fun, weet je wel? Lang niet altijd volgens mij, zoals overigens blijkt uit deze onfrisse maar waargebeurde historie.