Bella DePaulo is een opgewekte en alleenstaande 60-plusser (always been always will, zoals ze zelf zegt) die niet akkoord gaat met het beeld dat te vaak opgehangen wordt van singles. Dat beeld is meestal een samenraapsel van verzinsels en clichés. Zoals: alleenstaanden zijn doorgaans ongelukkig, op zichzelf gericht, eenzaam en voelen zich vaak moederziel alleen op deze wereld. Wat niet strookt met de realiteit.
De single Bella DePaulo is uiteraard een ervaringsdeskundige wat alleen leven betreft. Maar ze is ook een psychologe verbonden aan de University of California, Santa Barbara. Zij is in de VS een onbetwiste autoriteit op het gebied van ‘single zijn’. Dr. DePaulo bekent dat ze er nog geen minuut spijt heeft van gehad dat ze als single door het leven gaat. En…dat ze van het uitdiepen van het fenomeen ‘single zijn’ haar missie heeft gemaakt. Wat haar een schat aan informatie en onderzoeksresultaten heeft opgeleverd die ze graag met anderen deelt.
Veel mensen dromen van bruiloftsklokken of minstens van samenleven met een passende partner. Toch fantaseren steeds meer mensen over een leven als single waarin ze -al dan niet in een cabrio- een vervullend leven tegemoet rijden. Bella DePaulo zelf vormt er het levend bewijs van dat een leven als single vervullend, bevrijdend, lonend en ronduit verrijkend kan zijn. En dat terwijl een leven met twee op een subtiele en soms minder subtiele manier, onvermoeibaar aangemoedigd, gepromoot en beloond wordt door onze maatschappij.
Enkele besluiten van dr. DePaulo omtrent ‘single zijn’
Volgende conclusies zijn genomen op basis van Bella’s persoonlijke ervaring en een jarenlange bestudering van dit thema.
Men kan zeker een gevuld, tevreden en betekenisvol leven leiden zonder deel uit te maken van een paar. Deze vaststelling zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar krijgt zelden veel aandacht. Omdat we nu eenmaal leven in een cultuur die geobsedeerd is door het huwelijk, paarvorming en romantiek.”
Onze samenleving heeft weinig oog voor mensen die zich single voelen in hart en nieren. Voor mensen die er dus bewust voor kiezen om alleen door het leven te gaan. Voor de einzelgängers onder ons die weten dat ze het beste uit zichzelf kunnen halen indien ze single blijven. Voor hen die weten en voelen dat ze het best zichzelf kunnen zijn of worden, zonder partner. Voor hen die beseffen dat je geen gans rund moet kopen als je even zin hebt in een malse steak.
Het systematisch negeren van singles is des te vreemder omdat hun aantal vandaag snel toeneemt. DePaulo wijst er immers op dat het aantal alleenstaanden de afgelopen jaren alleen maar gestegen is en dat er actueel bijna net zoveel volwassenen ouder dan 18 jaar single zijn, als er deel uitmaken van een stel. Eén op de vier 50-plussers is zelfs nooit getrouwd geweest. En ondanks deze cijfers wordt de levenskeuze om single te blijven (en dus ook een deel van de bevolking) stelselmatig over het hoofd gezien.
Tijdens haar onderzoek blijkt steeds weer dat singles zich vaak even gelukkig voelen als mensen in een redelijk tot goed lopende lange relatie. Maar intussen gaat men onverdroten verder (van sprookjes over romcoms, liedjes en media tot en met het legaliseren van het homohuwelijk) met het benadrukken van de voordelen van een klassieke, toegewijde relatie. En dit terwijl er bedroevend weinig te doen is rond de voordelen van een leven als single.
Alleenstaanden voelen zich niet meer of vaker, eenzaam dan anderen. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat ze veelal frequenter sociaal actief zijn. Want singles brengen gemiddeld meer tijd door met vrienden, familieleden en maatschappelijke organisaties dan stellen die, doorgaans meer geïsoleerd zijn.
Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Waar sommigen misschien bang zijn om alleen wakker te worden, grapt DePaulo dat ze bang is om wakker te worden naast iemand die luid snurkend de dekens vasthoudt. “Tijd en ruimte voor jezelf hebben zorgt pas voor echte rust, creativiteit en het vermogen om te herstellen.”, aldus de experte.
Het voordeel van ‘single zijn’ wat betreft het bereiken van bepaalde doelen. Naast liefde – die veel soorten relaties en vormen kan omvatten – zijn er andere dingen die mensen gelukkig maken, en alleenstaanden kunnen zelfs in het voordeel zijn om die te ontwikkelen. Denk maar aan het ontwikkelen van autonomie en meesterschap, van het bereiken van doelen en het ontdekken van zingeving.
“Iedereen, ongeacht de relatiestatus, wil twee grote dingen uit het leven halen: aan de ene kant willen we menselijke connecties. We willen emotionele banden smeden met andere mensen. En aan de andere kant verlangen we naar autonomie en onafhankelijkheid. Ik denk dat alleenstaanden een betere kans hebben op het bereiken van beide.”, stelt dr. DePaulo.
Singles worden helaas vaak gediscrimineerd
Op financieel gebied: DePaulo erkent dat single zijn voor velen financieel onzeker kan zijn. Ze heeft dan ook de vele subtiele manieren blootgelegd en goed gedocumenteerd waarop de samenleving huwelijken en vaste relaties financieel bevoorrecht.
Op sociaal gebied: dr. DePaulo bekent dat ze vaak wordt geweerd uit sociale bijeenkomsten omdat ze geen deel uitmaakt van een stel. Ook is het dikwijls moeilijk om in een restaurant te reserveren voor één persoon op feestdagen en op andere drukke of bijzondere dagen.
Vanuit de overheid: het sociaal beleid is sterk gericht op het huwelijk. Dr. DePaulo heeft intussen minstens 1.000 (ja duizend) federale wetten gevonden die rechten toekennen aan getrouwde mensen, maar alleenstaanden uitsluiten van diezelfde voordelen. Met het heersende verlofbeleid bijvoorbeeld kunnen mensen wel zorgen voor een echtgenoot, maar niet voor een goede vriend of vriendin.
De hoop van Bella DePaulo
Nu ongehuwde volwassenen bijna de helft van de volwassen bevolking uitmaken en nog steeds in aantal toenemen, heeft dr. DePaulo goede hoop dat zowel het beleid als de hedendaagse cultuur, het leven als single beter zullen weerspiegelen.
Maar het allerbelangrijkste is dat ze degenen die alleenstaand zijn, aanmoedigt (zelfs hen die de ‘single status’ slechts als een tijdelijke toestand zien) om deze fase van hun leven te vieren, te benutten en te omarmen. “Doe niet alsof je alleen maar tijd aan het uitzitten bent”’ zegt De Paulo. “Leef je single leven volledig en zonder schaamte. Doe wat je het liefste doet, want je zult nooit meer zo onbelast en zo vrij zijn als je dan bent.”
Aansluitend hierbij: Happy single?