Authenticiteit in dating en relaties

0

Surfend van hot naar her stuitte ik op een Engelstalige relatieblog die verkondigde het recept te bezitten om de man of vrouw van je dromen voor je te winnen. Het zoveelste recept, dacht ik. Maar toen ik even verder las, merkte ik dat het hier eigenlijk om een doodsimpele tactiek ging. Als we tenminste van een tactiek kunnen spreken. Ik zou het eerder als een bepaald soort “durf” omschrijven. De durf om je eigen authenticiteit te omarmen wat je toelaat om ook tijdens het daten helemaal of zoveel mogelijk, jezelf te blijven.

De blogster vertelt hoe ze Ella, een receptioniste en bi-vrouw van achtendertig ontmoette. Ella deed de blogster haar visie omtrent succesvol daten voor zowel mannen als vrouwen, cadeau. Vrijwel elke date van Ella met mannen of vrouwen die zij zag zitten, was succesvol uitgedraaid. En daarmee bedoelde ze dat het gesprek constructief was geweest. En dat de datingpartner haar om een tweede date vroeg of ermee instemde indien Ella erom vroeg. Daar ging ze dan al of niet op in, naargelang het buikgevoel dat ze bij haar datingpartner had. Ella had op die manier een toffe relatie van 3 jaar en een bijzonder hechte relatie van een dikke 5 jaar gehad. De laatste relatie was geëindigd omdat haar toenmalige partner overleden was na een zwaar auto-ongeval. Ella, eerlijk als ze was, bekende ook dat ze de 3 datingkneepjes had geleerd van een relatietherapeute. Die had ze bezocht toen ze de vijfentwintig voorbij was en er maar niet in slaagde een vaste partner te scoren.

De 3 tips van Ella om succesvol te kunnen daten

 • 1) Wees meteen authentiek in plaats van het perfecte plaatje van jezelf op te hangen. Zeg op een eerste date eerlijk maar op een ontspannen en vriendelijke manier wat je van een relatie en een partner verwacht. Foute kandidaat-partners die wat te verbergen hebben en/of enkel bijbedoelingen hebben, zullen zich hier ongemakkelijk bij voelen. Omdat ze besseffen dat jij meteen duidelijk bent en hetzelfde verwacht van de ander. En duidelijkheid past niet in het schimmige straatje van deze mensen.
  Bij een tweede date vertel je over je minpunten. Ella bijvoorbeeld gaf toe dat ze op bepaalde vlakken een Pietje Precies is. En ja, ze had een hond en een kat die het samen goed konden vinden en die ze voor niemand wou opgeven. En ja, ze zocht iemand die haar leven beter maakte en waarvoor ze respect kon opbrengen. En omgekeerd. En o ja, ze was niet bereid te veranderen voor om het even welke partner. Ze was wie ze was en liet de ander eveneens zijn wie hij of zij was.
  Dit soort ontwapenend zelfvertrouwen gaf haar iets aantrekkelijks waarop veel kandidaat-partners positief reageerden.
 • 2) Praat over “wederzijdse vrijheid toestaan”. De nodige vrijheid krijgen is belangrijk in elke actuele evenwaardige relatie. Vroeger diende de vrouw vaak thuis te blijven en kon ze haar eigen ambities meestal meteen opbergen. Vandaag heeft de modale vrouw een opleiding én werk en dus eigen geld. Met andere woorden: ze is onafhankelijk. Bovendien hebben heel wat vrouwen een passie in het leven die met tijd en energie wegloopt. En dat willen ze zo houden.
  Ook mannen dienen uiteraard de nodige vrijheid te krijgen. Want veel vaker dan vrouwen, vrezen de heren der schepping hun dierbare vrijheid te verliezen wanneer ze zich engageren in een relatie. Want ze willen vrij zijn om te jagen, met vrienden op te trekken of bijvoorbeeld hun passie voor voetbal, fietsen of parapente bot te vieren. En Ella begreep die angst. Want als ze om zich heen keek, zag ze meer mannen dan verwacht die gevangen zitten in heb web van een bazige, controlerende vrouw aan wie ze voortdurend rekenschap verschuldigd zijn. En dat is geen lachertje.
  Ella had het tijdens een 2de date altijd over het feit dat ze een aantal passies in het leven had. En dat die passies uiteraard deel van haar leven uitmaakten. En dat ze dus begreep dat ook de ander, een aantal passies koesterde. Deze woorden stelden vrijgezelle mannen of vrouwen meteen gerust.
 • 2) Speel niet de prooi waar de ander moet op jagen. Probeer liever de ander te laten verlangen naar jou.
  Het is waar dat we hem of haar waar je moeite moet voor doen, hoger inschatten dan iemand die meteen en altijd beschikbaar is.
  Daarover had Ella echter een eigen mening. Want vooreerst hield ze niet van emotionele spelletjes en verder vond ze het belangrijker dat een potentiële partner bevestigend antwoordde op de vraag: wordt mijn leven beter met hem of haar erin? Pas dan is een man of vrouw bereid om zich daadwerkelijk te engageren.
  Het komt er dus op neer dat je begeerlijk wordt voor de potentiële partner. En iedereen wordt begeerlijker op het moment dat hij of zij zichzelf durft te zijn en zich daar goed bij voelt. Weg met die onzekerheid. Wees gewoon jezelf. Durf te praten over wat jou gelukkig maakt, over wat jou inspireert, voldoening geeft of in vuur en vlam zet. Beleef dit ook. Die levenshonger en levensvreugde zullen vaak heel aantrekkelijk zijn voor je date. In het begin maar ook na verloop van tijd.

  Weet je niet zo goed wat jou precies gelukkig maakt? Wat jou precies inspireert, voldoening geeft of in vuur en vlam zet? No problem. Zoek het uit. Eerst en vooral voor jezelf. Pas daarna kunnen anderen dit ontdekken.

Dit kan ook bruikbaar zijn als je gaat daten:
Stress bij het daten

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer