De 8 vuistregels voor een geslaagde 1ste date

0

We daten vandaag vaker dan ooit voorheen. En we weten het allemaal drommels goed: een mens krijgt maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken. Omdat die eerste indruk zo moeilijk uit te wissen of om te buigen valt. Dat betekent ook dat de eerste indruk die je date van jou krijgt en omgekeerd, niet allesbepalend maar op zijn minst uiterst belangrijk is. Daarom: hieronder 8 vuistregels voor een geslaagde eerste date. En de meeste gelden zowel voor mannen als voor vrouwen.

1. Doe moeite om goed voor de dag te komen.

Dress tot impress, weet je wel? Dat betekent in dit geval kiezen voor aantrekkelijke en goed zittende kledij aangepast aan de gelegenheid. En dat hoeft echt geen dure zaak te worden. Zolang je kleren maar verzorgd en op jou gemaakt lijken te zijn en tegelijk je sterkste kanten accentueren, zit je goed. Jij moet je bovenal comfortabel en zelfzeker voelen in je outfit en dat ook uitstralen, wat de date positief beïnvloedt.
Twijfel je omtrent wat te dragen op een eerste date? Stel je dan voor dat het klikt tussen jullie. Zou je hetzelfde kunnen dragen als je voorgesteld wordt aan zijn of haar familie? Ja? Dan ben je gepast gekleed voor een 1ste date.
Ben je een vrouw? Vermijd teveel bloot, uitdagende kleding, teveel make-up, teveel sieraden en zware parfums.
Ben je een man? Vermijd sieraden, witte sokken en een doordringende aftershave.
Voor beide geslachten: vooraf douchen, haar wassen, een discreet maar lekker ruikende bodylotion en deodorant gebruiken, tanden poetsen en vingernagels verzorgen.

2. Gedraag je zoals het hoort.

* Geen kauwgom in de mond tijdens de date.
* Niet praten met een volle mond en niet smakken tijdens het eten.
* Niets uit het bord van je date oppikken “om eventjes te proeven”, tenzij…je datingpartner je daartoe uitnodigt.
* Beleefd blijven tegen het horecapersoneel.
* Je eten niet naar binnen schrokken.
* Maak het jezelf gemakkelijk aan tafel door een gerecht te kiezen dat je vlot en op een propere manier achter de kiezen kan steken.
* Vermijd zeer pikant voedsel en gerechten waarin veel look verwerkt zit.
* Uit geen kritiek op wat je date zegt of doet. Stop daar geen energie in. Bijt op je tanden. Besef dat, indien het je te gortig wordt, je de ander geen 2de keer meer hoeft te zien.

3. Probeer zinvol met elkaar te praten.

* Blijf bij het gesprek als de ander spreekt in plaats van te bedenken wat je straks zal gaan antwoorden of opwerpen.
* Vermijd het de ander in de rede te vallen en door elkaar te praten. Wacht je beurt af, jouw tijd komt nog wel.
* Let erop het gesprek niet continu naar je toe te trekken en de hele tijd over jezelf te praten. Laar de ander ook voldoende aan het woord.
* Geef antwoord op een door je date gestelde vraag.
*Stel zelf ook een paar vragen. Vragen stellen is trouwens de ideale manier om een gesprek te starten . Of om de zaak weer op gang te trekken tijdens een vervelende stilte. Vragen in de trant van: wat doe doorgaans in je vrije tijd? Waar groeide je op? Heb je nog broers of zussen, Hou je van reizen? Van muziek?
* En natuurlijk blijf je langer stilstaan bij de voorkeuren of hobby’s van je date als je die al te weten gekomen bent voor de date of heel vroeg tijdens de date.

4. Tracht de sfeer zeker luchtig en ietwat speels te houden.

Een eerste date is weliswaar een verkennende ronde, maar het moet allemaal plezant en luchtig blijven. Zo plezant dat jullie aan het eind van de date allebei een 2de gesprek met elkaar zien zitten.
* Het is oké de babbel te doorspekken met een leuk verhaal indien het aansluit bij wat jullie elkaar te vertellen hebben. Een beetje geflirt en geplaag kan er zeker bij. En vergeet niet om haar of zijn grapjes te lachen.
* Het is niet oké om heikele of onaangename onderwerpen aan te snijden. Zoals bijvoorbeeld je zware buikgriep van eergisteren die jou acht keer op het toilet deed belanden. Of je politieke voorkeur, je glutenintolerantie, je nog lopende (v)echtscheiding of je opzienbarend relatieparcours.
* Blijf ook ver weg van de vraag welke kant jullie relatie op zou kunnen gaan. Vooreerst hebben jullie nog geen relatie, enkel een eerste verkennende date. En verder zou je op die manier een potentiële partner meteen en definitief kunnen verjagen.
* Heeft je date moeite gedaan om fris ruikend, goed gekleed en goed gehumeurd op de date te verschijnen? Geef hem of haar dan terloops een complimentje over iets wat je opvalt. Je datingpartner zal zich meteen geapprecieerd voelen. En indien zij of hij jou ziet zitten, kan je zeker een complimentje terug verwachten.

5. Blijf vooral jezelf.

We hebben allemaal de neiging ons wat beter voor te doen dan we zijn op een eerste date. En dat heeft natuurlijk weinig zin omdat een mens meestal sneller dan verwacht door de mand valt.
Eens een datingpartner doorheeft dat je gelogen hebt, kan zijn of haar vertrouwen in jou een deuk krijgen. En probeer dat maar ongedaan maken. Lukt niet, inderdaad, hoe ze jezelf zijn.
Wees anderzijds ook niet te kritisch voor jezelf en haal jezelf tijdens de niet voortdurend naar beneden. Elke mens heeft goede en minder goede kanten.

6. Vermijd afleidingen.

Teneinde een persoonlijke, wat intieme sfeer te scheppen, moet je proberen afleidingen te vermijden. Je date moet voelen (en zien) dat je helemaal op haar of hem gefocust bent en blijft. Dat zal je datingpartner een boost geven plus een positief gevoel naar jou toe.
Daarom:
* Leg je smarthphone nooit open en bloot op tafel tijdens een 1ste ( en zelfs volgende) date. Hou je mobieltje vooral uit het zicht en zet het geluid op stil. Zelf bellen, oproepen beantwoorden, sms-sen of je telefoon voortdurend checken, zijn uiteraard uit den boze tijdens een date. Tenzij je professioneel stand by moet blijven.
* Vermijd ook oncomfortabele kleding die knelt, jeukt, prikt of alsmaar van plaats verschuift. Ook dit leid je af van het doel van deze date: ontspannen luisteren naar en praten met je datingpartner.
* Laat je evenmin afleiden van je date door bekenden die voorbij komen drijven. Natuurlijk moet je hen groeten en mag je er een paar woorden mee wisselen. En je mag hen zelfs voorstellen aan je date. Maar daar houdt het echt op. Maak hen duidelijk dat je bezig bent en verder liever niet meer wil gestoord worden. Nodig hen onder geen beding aan jullie tafel uit of je date is ogenblikkelijk om zeep.
* Bega nooit de fatale fout te lonken naar of te flirten met de knappe barman, gastvrouw of ander horecapersoneel. Je date registreert en snapt immers meteen wat er gaande is. En weg is je kans op een 2de afspraak met hem of haar.

7. Bied aan om de helft van de rekening te betalen.

Dit geldt vooral voor vrouwen. De meeste mannen zijn hoffelijk en betalen de rekening op een eerste date. Toch mag een vrouw dit nooit als vanzelfsprekend beschouwen indien de man dit niet uitdrukkelijk vooraf gezegd heeft.
De meeste mannen zullen het waarderen dat de vrouw voorstelt de helft te betalen. En als het daadwerkelijk zo uitdraait, betaal dan inderdaad jouw deel. Met de glimlach a.u.b.
Indien de man vooraf duidelijk te kennen geeft, dat hij de rekening zal betalen, bestel dan liever niet het duurste menu of gerecht. Want op dat moment gaat misschien de alarmbel rinkelen bij hem. Waarna hij zich terecht kan afvragen of hij zich een relatie met zo’n luxepaardje financieel kan veroorloven. En jij ?Jij gooit meteen en definitief je eigen ruiten in.

8. Probeer niet meteen het bed in te duiken op een 1ste date.

Want geef toe, dit is echt te snel teveel van het goede. The millionaire matchmaker Patty schreeuwt het van de daken: “no sex before monogamy” en de vrouw heeft nog gelijk ook. Alhoewel er ook stemmen opgaan die beweren dat meteen het bed induiken met een date, zeer verhelderend is.
Maar dat betekent niet dat jullie elkaar geen signalen kunnen geven dat seks in de toekomst wel op het menu kan staan.
Kussen kan, indien het spontaan gebeurt en voor beide partijen goed aanvoelt. Maar hou de kus kort en speels. Ga niet meteen uitgebreid staan tongen. Laat elkaar een beetje hongeren en smachten. Tot de volgende date, bijvoorbeeld.

En tot slot…

Wanneer je deze eenvoudige aanwijzingen volgt, zal jij je date het signaal geven dat zij/hij de moeite waard is. En zo maak je niet enkel een goede indruk maar maak je er gelijk een leuke eerste date van. Als tenminste je datingpartner dezelfde houding en motivatie vertoont. Want enkel twee mensen met de juiste inzet en voldoende respect voor elkaar, kunnen samen een geslaagde date creëren.

Nog meer bijdragen in verband met daten
Authenticiteit in dating en relaties
Wie betaalt wat op een eerste date
Going dutch
De 10 geboden van de nieuwe seksuele etiquette in dating
Wanneer ziet je date je niet zitten

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer