Hoe corona online daten positief beïnvloedt (volgens dr. Helen Fisher)

0

Covid-19 verandert alles en iedereen.  Zelfs het hele datinggebeuren is mee veranderd. En geloof het of niet, maar experten in dating en liefde zoals de Amerikaanse dr. Helen Fisher, zijn ervan overtuigd dat het in positieve zin is. En dat deze positieve wending na de pandemie grotendeels blijvend zal zijn tot voordeel van alle goedbedoelende  toekomstige daters.

Alle corona maatregelen en lockdowns ten spijt blijven mensen hopen op liefde. Blijven mensen dus ook zoeken naar liefde en blijven zij verder daten. Cupido overstijgt elke quarantaine, zegt dr. Fisher. Omdat liefde net als angst en woede, één van de fundamentele breinsystemen is. En daarom alles overwint.

Love doctor H. Fisher bevroeg naar goede jaarlijkse gewoonte 5000 datende singles omtrent hun datinggedrag in 2020, dus tijdens het  1ste volledige coronajaar.  Op basis van hun antwoorden, kwam ze daarbij tot de volgende verblijdende conclusies en nieuwe trends in dating.

De nieuwe datingtrends

 • Gedaan met toevallige ontmoetingen via voortdurende scanning tussen singles in druk bevolkte koffieshops, eetgelegenheden en bars.
 • Online daten vervangt de eerste live date(s) en dat biedt voordelen. Omdat 63% van de ondervraagden aangaf uiteindelijk meer substantiële gesprekken te voeren met dezelfde online datingpartner die ze eveneens meer contacteren.
 • Het online daten groeit sinds de komst van Covid-19 vaker uit tot een serieuze doorlichtingsmethode.
 • Naarmate men meer inzet op online daten, blijkt de uiterlijke verschijning niet meer de 1ste prioriteit te zijn. In plaats daarvan gaat men meer belang hechten aan de persoonlijkheid van de date, aan de inhoud van het gesprek en aan het al of niet aanwezig zijn van factoren die wijzen op toekomstige stabiliteit.
 • Ook gaf 24% van de respondenten aan bereid te zijn om te daten met iemand van een andere etnische afkomst.
 • Na een paar online dates met dezelfde persoon, durft het gros van de datende personen meer zichzelf te zijn, vaker de waarheid te spreken en aldus meer intimiteit op te bouwen met hun datingpartner.
 • Gedaan met beslissingen nemen in de trant van “zullen we iets gaan drinken” of “zullen we meteen lekker uit eten gaan op de date”.
 • Gedaan met vervelende situatie die ontstaan op het moment dat de rekening op tafel ligt. En dat betekent geen geschipper meer omtrent het al of niet betalen van de rekening, met alle eventuele gevolgen.
 • Volgens dr. Helen Fisher is dating plus relatievorming erop vooruitgegaan in coronatijd. Onder andere omdat seks en zelfs gewone lichamelijke aanrakingen, vaak noodgedwongen uitgesteld worden. Met als gevolg dat men daarover ook niet snel hoeft te onderhandelen. In afwachting daarvan kan men de ander online steeds grondiger screenen.
 • En dan is er nog het fenomeen “slow love” zoals Fisher het doopt.

Dr. Fisher over “slow love”, de opvallendste datingtrend in Covid-19 tijd

 • Volgens dokter Fischer is het merendeel van de online liefdeszoekers voltijds tewerkgesteld, hoger opgeleid en vooral op zoek naar een partner die gaat voor een langdurig engagement.
 • De toename van de emotionele en intellectuele connectie is groter geworden sinds de datende koppels de face tot face ontmoeting langer en vaker moeten uitstellen. Dokter Fischer noemt dit “slow love”.
 • “Slow love” gaat over mensen die zorgvuldig te werk gaan als het iemand betreft met wie ze zich willen verbinden. Vooral millennials denken grondig na over het profiel van diegene die echt in hun leven past, vooraleer zich te engageren.

De belangrijkste conclusie van dr. Fisher in verband met online daten, luidt zo:

Als gevolg van verstandig en langduriger online daten met dezelfde datingpartner,  zien we meer betekenisvolle live first dates tot stand komen. Met als resultaat dat men minder kikkers zal moeten kussen vooraleer een prins of prinses te vinden.

Hierbij aansluitend: Eerst uitgebreid online contact en dan pas daten? Pro’s en contra’s.  en   Wie betaalt wat op een eerste date?

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer