Stress bij het daten

0

Internetdaten is helemaal in. En we moeten het toegeven: vandaag is het megasimpel om contact te maken met potentiële partners in alle maten en kleuren en uit alle windstreken. Op het eerste zicht lijkt het dus alsof daten een fluitje van een cent is. En dat is ook wel zo indien er geen stress zou komen bij kijken. Want het valt me steeds weer op hoezeer stress verweven is met het hele datinggebeuren.

Om al datend aan de juiste partner te raken, krijgen veel zoekende singles immers heel wat stress te verduren. Stress die bijvoorbeeld afwezig is indien de levenspartner gevonden wordt op de werkvloer. Of via de vriendenkring, het verenigingsleven, tijdens een vakantie of bij de beoefening van een hobby of sport. Als je langs die weg iemand ontmoet denk je er niet aan dat je de meest perfecte versie van jezelf moet zijn. Dat je een bepaalde schijn moet ophouden. Je denkt er niet aan je woorden te wikken en te wegen. Waarom zou je ook, er zit immers geen druk op de ketel. Alles verloopt spontaan, gaat vanzelf. En dat maakt het hele verschil. Je staat in dit geval niet stijf van de zenuwen omdat jij je tijdens de ontmoeting niet afvraagt of je wel goed overkomt. En je durft zelfs praten over je dromen, wensen, behoeften en angsten. Kortom, over hoe je in het leven staat. En net dit maakt een eerlijk contact van hart tot hart mogelijk. Wat lang niet altijd het geval is tijdens een date.

Waarom mensen stress hebben bij het daten

Stress bij het daten kan diverse oorzaken hebben, zoals:

  • Daten wordt de laatste strohalm waaraan men zich vastklampt. Een gedeelte van de datende singles zien daten als de laatste kans om alsnog een geschikte partner te vinden. En heel vaak zijn daar ook singles bij die professioneel nog actief zijn, vrienden en kennissen hebben en in hun vrije tijd één of meerdere liefhebberijen beoefenen. Maar dit alles heeft hen tot dusver geen vaste partner opgeleverd. Daarom wordt daten de laatste strohalm waaraan ze zich vastklampen om een nieuwe levenspartner te vinden. Daten moet en zal dus hun hoop en toekomstdromen waarmaken. En op die manier wordt daten belangrijk in hun leven, zo belangrijk dat de spanning erin sluipt. Groot is dan ook de teleurstelling na elke date zonder positief gevolg, waarbij het stressgehalte verder blijft stijgen.
  • Men wil zich tijdens de date van zijn beste kant laten zien. Het is logisch dat iedereen zichzelf een beetje wil verkopen tijdens een date. Vooral als de datingpartner bevalt, willen mensen indruk maken op de ander. De meesten verschijnen dus min of meer opgedoft op een date, omdat we maar één keer de kans krijgen om een eerste goede indruk te maken. En om aan de verwachtingen van onze datingpartner te voldoen. Wat vaker niet dan wel lukt, omdat iedereen een verlanglijstje heeft. Desondanks trachten we alvast leuk, interessant, actief en spontaan over te komen. Als een happy single, zeg maar. Dit showtje uren volhouden bezorgt ons intussen wel wat stress.
  • Men heeft wat te verbergen zoals bijvoorbeeld: (tijdelijke) werkloosheid, financiële mislukking, aan de gang zijnde (v)echtscheidingen en/of chronische aandoeningen. Men moet er dus op letten niet te loslippig te worden over dat waarover men voorlopig nog niets kwijt wil. Ook dat levert stress op en verhindert gegarandeerd een ontspannen babbel.

Stress na de 1ste en 2de date

Indien de 1ste date en 2de date goed verliepen, begint daarna vaak een periode die mensen maar wat graag zouden willen overslaan. Omdat die tijd gevuld is met een ander soort stress. Namelijk stress veroorzaakt door onzekerheid op diverse vlakken. Vooral eens mensen de 35/40 jaar voorbij zijn en de onvermijdelijke bagage meeslepen.
Mensen vragen zich daarbij immers af:
Wanneer moet ik hem/haar vertellen dat mijn vechtscheiding nog jaren kan aanslepen.
Hoe kom ik te weten of hij/zij het wel echt meent met mij? Of moet ik gewoon lijdzaam afwachten.
Wanneer kan ik hem/haar volop beginnen sms-sen.
Waarom kan ik hem/haar steeds zo moeilijk bereiken.
Wanneer kan ik het over mijn grote kinderwens hebben.
Wanneer vertel ik dat ik terug bij mijn ouders/moeder/vader woon sinds mijn relatiebreuk.
Wanneer kan ik het erover hebben dat ik onvruchtbaar ben.
Wanneer kan ik praten over het feit dat ik geen contact meer heb en wens met mijn familie.
Wanneer vertel ik dat ik geen rooie duit meer bezit of zwijg ik hier beter over.
Wanneer vertel ik dat ik diabetes/een hartaandoening/CVS of een andere chronische aandoening heb?
Wanneer vertel ik dat ik schulden heb. Of toch maar liever niet? Enz.

Moeilijk? Jazeker. Want in al deze gevallen is het vooral een kwestie van timing.
Gooi je iets te vroeg op tafel dan zorgt dit er heel vaak voor dat er geen volgende date meer komt.
Gooi je iets te laat op tafel dan voelt de ander zich bekocht, gemanipuleerd, aan het lijntje gehouden of niet ernstig genomen. Met mogelijk eenzelfde afloop. Kwakkelt het contact toch nog verder? Dan is het vertrouwen van de “gedupeerde” in de ander wel grotendeels en onomkeerbaar zoek.
De juiste timing bepalen om een delicaat onderwerp aan te kaarten bij je datingpartner is een kwestie van aanvoelen, van feeling. Er bestaan immers geen regels voor omdat we hier te maken hebben met twee unieke individuen en dus met een een uniek contact. Maar één ding is zeker: het veroorzaakt veel stress en angst bij de partner die een heikele zaak te bespreken heeft.

Tot slot…

Misschien is het toch wenselijk om moeilijke onderwerpen reeds bij een 2de en zeker bij een 3de date aan te snijden. Uiteraard enkel als men de datingpartner echt ziet zitten. Het werkt bevrijdend voor hij of zij die wat te bekennen heeft en beide partijen weten dan meteen ook waar ze ongeveer aan toe zijn. Langer wachten betekent enkel uitstel van executie en is vooral zenuwslopend voor de man of vrouw die vroeg of laat de kwestie moet aankaarten. Terwijl intussen de tijd verder loopt en de angst om erover te praten steeds groter wordt. Met… nog meer stress tot gevolg. Inderdaad.

Ook goed om weten
Wanneer ziet je date je niet zitten

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer