Waarom neemt hij afstand?

0

Jullie hadden een leuke eerste en/of tweede date. Of jullie zagen elkaar zelfs gedurende een paar weken of maanden regelmatig. Jij dacht: het gaat de goede richting uit en dan gebeurt het. Plotseling wordt het alsmaar stiller aan zijn kant. Of, lijkt hij steeds minder tijd te hebben om af te spreken.

Een vrouw kan in dat geval natuurlijk zelf het heft in handen nemen en een volgende ontmoeting arrangeren. Of is het forceren? En waarom ook niet? We leven toch in 2014, weet je wel? Inderdaad. En misschien slaagt ze er wel in het contact een poos langer levend te houden. Mits hopen moeite, flexibiliteit en veel onvervulde verwachtingen van haar kant, wel te verstaan. Maar uiteindelijk zal dit contact een plotse of stille dood sterven. Na weken, maanden of zelfs jaren. Jawel. Want wanneer een vrouw een man, niet op één of andere manier intrigeert, raakt of prikkelt, eindigt het daar voor hem. Hij kan zich best een tijdje op sleeptouw laten nemen door haar, zolang hij niets beters in het vizier krijgt. Alweer, waarom niet? Maar hij zal die vrouw uiteraard geen engagement (kunnen)schenken. En engagement betekent zoveel als emotionele zekerheid of vastigheid. En vastigheid is wat de meeste vrouwen verlangen. Waarna zo’n contact vroeg of laat wel moet eindigen.

Dat is mijn persoonlijke vaststelling na acht jaar zorgvuldige observatie van dit vaak voorkomend gegeven. Maar op de vraag waarom mannen plots afstand nemen van een blijkbaar redelijk tot goed contact, zijn uiteraard meerdere antwoorden mogelijk.

Waarom een man afstand neemt

De Nederlandse relatiecoach Anna Klijn heeft er zelfs een uitleg voor klaar. Zij beweert dat er een aantal redenen zijn (meestal onbewuste) waarom een man afstand neemt van een vrouw. Vooral na een duidelijk leuke korte of langere periode.

En die redenen zijn:

  • Om zich weer een man te kunnen voelen. Met andere woorden: om al het “vrouwelijke” van zich af te schudden en opnieuw in zijn persoonlijke energie te komen. En met het “vrouwelijke” bedoelt coach Klijn: emoties, of een overmaat aan emoties vanuit het gezichtspunt van een man bekeken.
  • Omdat de vrouw niet in staat is zich in dit contact te laten zien als diegene die ze echt is. Dat betekent dat dit contact voor haar niet voldoende comfortabel aanvoelt om er zichzelf in te zijn. Wat meebrengt dat ze niet ontspannen kan zijn. Die gespannen vibes worden waargenomen door de man die vervolgens afstand zal nemen of zich op zijn minst niet begeesterd zal voelen.
  • Omwille van een gebrek aan diepgang. Jawel! Men beweert wel dat diepgang niet hoeft voor een man. Omdat de ogen van een man beter ontwikkeld zijn dan zijn hart. Daartoe hoeft een vrouw de man enkel visueel te prikkelen. Dit is een waarheid als een koe, maar de band op basis van visuele prikkels moet tegelijk wel ondersteund en gevoed worden door de juiste gevoelens. Zelfs al vrij snel. Want dit is de voorwaarde voor diepgang. Coach Anna zegt hierover: “Als een vrouw niet in contact kan staan met haar gevoel en dat gevoel niet direct kan uiten, dan zal een man na verloop van tijd afstand nemen van de relatie. En dit ongeacht hoe deze vrouw eruit ziet, wat ze voor hem doet, hoe lief ze voor hem is, of wat ze ook tegen hem zegt.”

Dames, er is dus nog werk aan de winkel!

Ook bruikbaar:
Authenticiteit in dating en relaties

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer