Wie betaalt wat op een eerste date?

0

Alles ging eigenlijk prima. Want het eerste contact op de datingsite en de berichten die jullie naar elkaar stuurden, smaakten naar meer. En niet te vergeten: het eerste telefoongesprek. Dat verliep zo vlot dat het leek alsof jullie elkaar al jaren kenden. Zelfs die eerste date in dat gezellig praatcafé voelde goed aan. Zo goed dat jullie besloten te verkassen naar een leuk restaurant en een hapje te eten. Een beetje heer, neemt natuurlijk de drankjes in het café of de brasserie, spontaan voor zijn rekening. Dat spreekt. En dan komt dus het restaurant. Jullie hebben er lekker gegeten, ontspannen verder gepraat en veel gelachen. En toen…toen kwam de ober met de rekening. Wat nu, dacht je. Met andere woorden: wat te doen met de rekening tijdens de eerste date(s)?
Er zijn hier vanzelfsprekend verschillende opties mogelijk.

  • Elk betaalt wat hij/zij consumeerde.
    Het is de optie met het minste risico: je kan voorstellen dat elk van jullie betaalt wat hij/zij heeft geconsumeerd. Echt romantisch is het niet, maar zo voelt niemand zich benadeeld.
    Voordeel: je gaat niet terug naar huis met het idee dat je te veel betaald hebt.
    Nadeel: je maakt een wat zuinige eerste indruk.
  • Fiftyfifty / samsam / going dutch.
    Wanneer je ervan uitgaat dat jullie beiden, qua prijs, ongeveer evenveel gegeten en gedronken hebben, kun je besluiten om de rekening te delen. Het beste is in dat geval dat de persoon die het minst geconsumeerd heeft, voorstelt om de rekening te delen. Uit een onderzoek van datingsite Lexa.nl, blijkt dat single vrouwen zich geëmancipeerd gedragen bij het betalen van de restaurantrekening. Want maar liefst 84 procent van de single vrouwen geeft aan de helft van de rekening te betalen.
    Voordeel: je laat zien dat je vindt dat jullie gelijkwaardig zijn en prima in staat om samen deze rekening te betalen.
    Nadeel: indien je een man bent is het niet echt hoffelijk om de zaak zo te regelen.
  • De galante optie.
    Ben je een man? De meest hoffelijke optie is natuurlijk: “Laat maar, ik betaal wel”. Dit gebaar kan gezien worden als galant en gul, maar het kan ook negatief geïnterpreteerd worden. Uit onderzoek blijkt dat 78 procent van de single mannen zich als een gentleman gedraagt en de hele rekening betaalt.
    Voordeel: je laat meteen je gentlemengehalte zien.
    Nadeel: je date kan het gevoel krijgen dat ze je iets verschuldigd is wanneer ze dit gebaar accepteert.

Let op volgende zaken om discussies omtrent de rekening te vermijden:

  • Wees duidelijk van bij het begin. Wanneer je er de voorkeur aan geeft dat ieder zijn deel betaalt, zeg dat dan ook gelijk. Op die manier ontstaan er geen misverstanden en vervelende toestanden die ervoor zorgen dat de date in mineur eindigt.
  • Hou je aan de afspraak. Wanneer jij iemand uitnodigt, is het vrij logisch dat je betaalt. Zelfs als de rekening hoger blijkt dan gedacht, omdat belofte nu eenmaal schuld maakt.
  • Kies het juiste restaurant. Als jij iemand uitnodigt en dus ook van plan bent te betalen, kies dan voor een gezellige en rustig restaurant dat past bij jouw budget. Als jullie eigenlijk al weten dat de kosten worden gedeeld, kies dan samen uit waar jullie gaan eten.

Eens de kwestie “wie betaalt wat” is uitgepraat, staat niets nog een avond in de weg waarop jullie volop kunnen genieten van het eten en de sfeer. En last but not least: van elkaars stimulerend gezelschap.

Ook interessant om lezen
Geld in een nieuwe relatie
Over geld in een nieuwe relatie

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer