Toelichting bij de 36 vragen van dr. Arthur Aron

0

Dr. Arthur Aron (° VS, 1945) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Berkeley / California. Hij ontmoette er ook Elaine Aron, een studiegenoot. Ze werden verliefd, huwden en zijn nog steeds samen. Door verliefd te worden op Elaine, werd de nieuwsgierigheid van Arthur Aron omtrent dit opwindend en versterkend gegeven geprikkeld. Hij besloot toen van liefde, intimiteit en verbondenheid tussen mensen, zijn vakgebied te maken. Hij mag een pionier genoemd worden gezien er op het vlak van liefde, intimiteit en verbondenheid destijds praktisch niets te vinden was. Elaine specialiseerde zich dan weer in “hooggevoeligheid”.

Dr. Arthur Aron zegt dat zijn onderzoek omtrent liefde,intimiteit en verbondenheid hem van het volgende overtuigd heeft.

  • 1) Liefde en partnerschap zijn veruit het belangrijkste in het leven van de meeste mensen.
  • 2) De aanwezigheid van de juiste partner of vriendschap(pen) in het leven, voorspellen geluk en een lang leven. Omdat ze de gezondheid, levenskwaliteit en levensduur bevorderen.
  • 3) De afwezigheid van een steunende, betrokken partner of vriend/in in het leven daarentegen, is vaak schadelijker voor de gezondheid en/of levensduur van een mens dan bijvoorbeeld zwaar roken of obesitas.
  • 4) Je komt bij elkaar via aantrekking en een opwindend gevoel. Deze twee factoren zwakken af naarmate de jaren voorbij gaan. Het is dus van belang de wederzijdse aantrekking levend te houden door de relatie regelmatig te kruiden met een portie opwinding.
  • 5) Als je liefde, intimiteit en verbondenheid deelt met iemand, wordt die ander op de duur een deel van jou en omgekeerd. Dat geldt voor geliefden maar kan ook van toepassing zijn op de relatie ouders en kinderen, broers en zussen of op een stevige vriendschapsband. Verdwijnt de betreffende persoon uit je leven, dan voelt dit aan als een amputatie, als een deel van jezelf dat je bent kwijt geraakt.

Arthur Aron en zijn 36 vragen

Dr.Arthur Aron bestudeerde liefde en partnerschap jarenlang grondig. Uiteindelijk kwam hij tot het oplijsten van 36 beslissende vragen. Vragen die tijdens een date met een vreemde (????) kunnen gebruikt worden om een kwalitatieve band te scheppen tussen twee mensen.
Het experiment kan warm worden aanbevolen, aldus dr. Arthur Aron. Want daarna kan je liefde, vriendschap of meer begrip voor de ander gaan voelen. Waarna de ander je nooit meer onverschillig zal laten. En omgekeerd.

Wanneer de 36 vragen van dr. Aron te gebruiken

Ik mag terecht beweren dat ik veelvuldig heb gedate. Iets wat dr. A. Aron niet heeft gedaan. En ik zal de kennis en de hoge kwaliteit en effectiviteit van de vragen van dr. A. Aron zeker niet in twijfel trekken. Maar als jij je datingpartner op een 1ste date met de 36 ultieme vragen om de oren slaat, vrees ik ervoor dat de date geen happy end zal krijgen.
Waarom? Omdat het duidelijk is dat de 36 vragen door een specialist zijn opgesteld. En om die reden diepgravend zijn omdat er stevig is over nagedacht. Geen klein bier dus. En je zal merken dat je op een hoop vragen niet in een wip een antwoord zal kunnen formuleren. Je zal er wel eerst even of zelfs (veel) langer moeten over nadenken. En daarbij eerlijk in jezelf dienen te kijken. Dat kan niet tijdens een 1ste of zelfs 2de date.

Die 1ste en 2de date zijn er om de vibes van de ander op te snuiven en te ondergaan. Kwestie van af te tasten of er enige vorm van aantrekking tussen jullie bestaat. Die twee eerste dates moeten leuk en luchtig blijven. Is er aantrekking tussen jullie tijdens de eerste date? Dan kan je kiezen voor een tweede date. Die tweede date is vaak een echte eye-opener. Een hoop zaken/details die je tijdens de eerste date in de opwinding van het moment niet hebt opgemerkt, zal je nu wel registreren. En die nieuwe info kan positief of negatief uitdraaien.

Tip: ga bij twijfel altijd voor een 2de date. Na de 2de date weet je met meer zekerheid of dit contact nog tijd en energie waard is. Als je tijdens die eerste twee verkennende rondes je lijst met 36 vragen boven haalt, is dat te snel teveel van het goede. En zal je zo goed als zeker geen 2de date of derde date meer kunnen lospeuteren van je geschrokken datingpartner.

Hoe de 36 vragen te gebruiken

Mijn advies? Zit je middenin jullie 3de of 4de date en denk je: ja, deze man of vrouw wil ik beslist beter leren kennen? Maakt niet uit of het einddoel een vaste relatie of een goede vriendschap is. Laat dan de 36 vragen maar aanrukken. Uiteraard enkel en alleen als ook je datingpartner er zin in heeft. Want om beurten de 36 vragen beantwoorden, duurt in de praktijk langer dan een gewone date. Omdat de interactie tussen jullie als logisch gevolg van de antwoorden, ook tijd verslindt. Ideaal lijkt me om de 36 vragen op te splitsen in twee of drie delen. Want jullie zullen elkaar best wel veel te vertellen hebben.

Naast het feit dat elk van jullie na het afwerken van de 36 vragen meer liefde, vriendschap of begrip zal voelen voor de ander, volgt er nog meer positiefs. De vragen dwingen je om in jezelf te kijken en te graven. Deze confrontatie met jezelf zal je heel wat nieuwe inzichten omtrent jezelf cadeau doen. Ook zal je gegarandeerd meer begrip voor jezelf kunnen opbrengen. Dit alles zal verrijkend en verhelderend werken en kan de start vormen van een nieuwe wending in je leven. Op één of meerdere vlakken. Iets om naar uit te kijken dus!

De 36 beslissende vragen van dr. Arthur Aron vind je hier:
De 36 vragen van dr.Aron

Share.

Over de auteur

Karina is relatie-dating ervaringsdeskundige en schrijfster van boeken 'Hoera, ik heb een date', 'Late Liefde', 'Aan het daten? Goed om weten!' en 'Het Kluwen, vijand van nieuwe liefde'.

Reageer